Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Muzsikusok kávéháza: Oláh Ernő és zenekara

Muzsikusok Kávéháza #6
Minden jegy elkelt
2023/05/09
Kedd
19:00 - 21:00
Étterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
Oláh Ernő és zenekara

Muzsikusok kávéháza: Oláh Ernő és zenekara

Legyen szó vonós cigányzenekarok vérpezsdítő dallamairól, vagy bárzongoristák megindító melódiáiról, a magyar városok éttermeit, kocsmáit, kávéházait mindig átjárta a muzsika. A Magyar Zene Háza kávézójában útjára induló Muzsikusok Kávéháza sorozat havonta egyszer a vendéglátós zenészek világába kalauzolja el a közönséget. Kávéházi estjeink során megelevenedik Krúdy Gyula korának vendéglői hangulata, Jávor Pál, Páger Antal, a bandával mulató hírességek, vagy épp dekadens dzsentrik kora. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egyik legfontosabb hungarikumunkra, a manapság sajnos egyre inkább háttérbe szoruló kávéházi cigányzenére. Ezúttal Oláh Ernő és zenekara idézi a kávéházi muzsikálást. A sorozat szerkesztője Éri Márton népzenész, kultúrantropológus.

Oláh Ernő - kiváló prímás - 1978. január 7-én született Budapesten, egy mindkét részről neves, két gyermekes muzsikus dinasztia első szülött gyermekeként. Édesapja a neves csellóművész, Oláh Ernő, édesanyja Gerendai Aranka. Öccse, Dávid szintén prímás lett. Hatéves korában kezdte meg zenei tanulmányait a Józsefvárosi Zeneiskola hallgatójaként, majd 1992 es 1996 között a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, ahol a legendás Dénes László volt a pedagógusa. Édesapja hamar felismerte, hogy fiát különleges szálak fűzik a magyar cigányzenéhez, így, mint a 100 Tagú Cigányzenekar alapító tagja, illetőleg, mint szólamvezető, fia, Ernő, 10 éves korában már a 100 Tagú Cigányzenekar tagja volt. 13 éves korában Ifj. Járóka Sándor Prímás volt a tanítómestere - privát -, majd a konzervatóriumi évek után Berki Béla a Hága Étteremben, valamint id. Varga Jenő zenekarában Prágában, a Petrinski Teraszon töltötte tanuló idejét. Később olyan neves muzsikusokkal játszott együtt, mint Tomhán Gyula (Tyutyu) id. Parádi József, Klein Kálmán (Öcsi), Puporka András, Sörös Jenő. 1997-ben édesapja közreműködésével készített egy lemezt, mely az Adj Uram Isten címmel került forgalomba. 1998-ban, 20 évesen megalapította saját zenekarát, azóta is ezzel a formációval tesz eleget a számtalan felkéréseknek. 2000 és 2001 között tagja volt a Szalai Antal által vezetett Honvéd Műveszegyüttesnek. 2004-től a Szeged Étterem állandó Prímása. 2012-ben jó barátai, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás meghívására fellépett a Nemzetközi Zenei és Művészeti Kaposfesten, ahol volt szerencséje egy színpadon játszani a közel múltban elhunyt, XX. századi klasszikus zene egyik legnagyobb hegedűművészével, Ivry Gitilis-szel. 2017-ben kapott meghívást a tengerentúlra, Amerikába, azóta is állandó, visszatérő művésze az Egyesült Államoknak. Számos tévéfelvétele készült a Duna Televíziónál, ahol olyan kiváló nótaénekeseket kísért, mint Kovacs Apollónia, Győri Szabó József, Koós Éva, Szoka Júlia vagy Buch Tibor. A művész a Dankó Rádió állandó vendége is.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 500 Ft
Elmentem a naptárba:

Legyen szó vonós cigányzenekarok vérpezsdítő dallamairól, vagy bárzongoristák megindító melódiáiról, a magyar városok éttermeit, kocsmáit, kávéházait mindig átjárta a muzsika. A Magyar Zene Háza kávézójában útjára induló Muzsikusok Kávéháza sorozat havonta egyszer a vendéglátós zenészek világába kalauzolja el a közönséget. Kávéházi estjeink során megelevenedik Krúdy Gyula korának vendéglői hangulata, Jávor Pál, Páger Antal, a bandával mulató hírességek, vagy épp dekadens dzsentrik kora. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egyik legfontosabb hungarikumunkra, a manapság sajnos egyre inkább háttérbe szoruló kávéházi cigányzenére.

2022/10/26 - 2024/05/14