Azonnali hívás
Nagy Emma Quintet – Lemezbemutató koncert

Nagy Emma Quintet – Lemezbemutató koncert

Kurátori hétvége – Harcsa Veronika
Jegyet veszek
2022/03/19
Szombat
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

ének
Nagy Emma
gitár
Cseh Péter
zongora
Oláh Krisztián
nagybőgő
Dénes Ábel
dobok
Klausz Ádám
_____
Vendég
trombita, szárnykürt
Fekete Kovács Kornél
gitár, elektronika
Fenyvesi Márton

Nagy Emma Quintet – Lemezbemutató koncert

A Harcsa Veronika kurátori hétvége szombati napjának zárókoncertjét a hazai jazz-színtérre 2018-ban berobbant Nagy Emma Quintet adja, amely 2022-ben már a harmadik nagylemezét mutatja be, először ezen az estén. A Bill Evans-i klasszikus iskolából is táplálkozó, de a kortárs jazz sokszínűségét ugyancsak képviselő kvintett Nagy Emma unikális énekével a középpontban semmilyen értelemben nem szab határt magának. Még úgy se, hogy zenéje egy részét kidolgozott formák, akár kifejezetten dalszerű szerzemények jellemzik, másik részében viszont helye van a spontaneitás részeként akár rockos elszállásoknak is.

Nagy Emma egészen fiatal korától kezdve hegedűsnek készült, a szegedi konzervatóriumban végzett, de érdeklődése eddigre a jazzéneklés és -komponálás felé terelte. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazzének szakosaként alapította meg a Nagy Emma Quintetet konzis társakkal és a tagok között azonnal működésbe lépett a kémia. Hamar egy négyszámos EP-t, 2019-ben már szép sikerű bemutatkozó albumot (Set To Face) adtak ki, és mindenféle rangos díjak jelezték, hogy jó úton járnak. 2020-ban egy még újabb, letisztultabb nagylemez is megjelent (Low Frequency Oscillator), amely már egyértelműen az év legjobb magyar jazzprodukciói közé tartozott. Saját hangzásvilágát ellentétpárokkal határozza meg a kvintett: „kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj.” Ebből az álomszerűségből aztán nagyon sokfelé ki tud lépni a kvintett, amely új lemezén rockosodik is: „miközben egyre inkább egy rockzenekarrá válunk, egyre jobban csiszolódik és finomodik a zene, amit játszunk. Ez a mostani élményünk, és az új lemezünk is ennek az élménynek a lenyomata lesz.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik a Bill Evans-i klasszikus iskolát és a modern, sokszínű brit jazzt is bírják; Esperanza Spalding-rajongóknak

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 500 Ft
Elmentem a naptárba: