Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Oláh Krisztián Quartet: Crescendo – Vendég: Lukács Miklós

Kurátori hétvége – Harcsa Veronika
Minden jegy elkelt
2022/03/19
Szombat
18:00 - 19:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

zongora
Oláh Krisztián
szaxofon
Oláh Kálmán
nagybőgő
Orbán György
dob, ütőhangszerek
Serei Dániel
cimbalom
Lukács Miklós

Oláh Krisztián Quartet: Crescendo – Vendég: Lukács Miklós

A Magyar Zene Háza időről időre megosztja a kurátori feladatokat egy-egy művésszel, akik egy hétvégi programsorozat keretében bemutatják egy hozzájuk közel álló világ aktuális állását. Az első ilyen hétvégén, március 19-20-án Harcsa Veronika a házigazda, aki nagyon sűrű és sokrétű műsort kínál. A szombati nap nyitókoncertjén az Oláh Krisztián Quartet Crescendo című vadonatúj albumát mutatja be. A kvartett második szerzői albumán Oláh az impulzív, ösztönös írástól a tudatosság felé fordult.

Oláh Krisztián a klasszikus zenei elemeknek és kompozíciós technikáknak, valamint a kortárs jazz improvizatív sodrásának és absztrakt ritmikájának szerves kapcsolódásából és szintéziséből építi sajátos, dinamikus zenéjét. Oláh kimagasló zeneisége már nagyon fiatalon megmutatkozott, mindössze húsz éves volt, amikor a Montreux-i Jazz Fesztiválon harmadik helyezést ért el. Ennek hozományaként Al Jarreau-vel, Kurt Rosenwinkellel és Joe Sandersszel zenélhetett. A következő években Junior Prima-, Creative Art-, Orszácky- és Gramofon Díj nyertese lett, 2018-ban ő volt az első magyar jazz zongorista, aki a Thelonious Monk Institute által rendezett nemzetközi zongoraverseny washingtoni döntőjébe jutott. Oláh Krisztián legfontosabb zenei projektje a Quartetje, amellyel a 2020-as első, csak saját kompozíciókat tartalmazó albumát, az At The Back Of My Mindot idén követi a második szerzői nagylemez. Oláh zenéről és zeneszerzésről való gondolkodásmódját alapjaiban változtatta meg, amikor 2020-ben elkezdett a Zeneakadémián zeneszerzést tanulni. Új, Crescendo című lemezének anyaga fejlődési fázisának egy fontos lenyomata. A zongorista számára egy idő után egyértelművé vált, ahhoz, hogy a legtöbbet tudja megmutatni magából a zenéjén keresztül, nem csak a nagy mesterekhez kell kapcsolódnia, hanem saját magán is alapos önismereti vizsgálatot kell végrehajtania, hiszen csak így tudja átadni a közönségének azokat a gondolatokat és érzelmeket, amik foglalkoztatják. Elmondása szerint ennek is köszönhető, hogy a lemezre felkerülő, elmúlt másfél évben született nyolc kompozíció igazán jó lenyomata lett egy kicsit csapongó, ám kreatív időszaknak. A Crescendo kompozíciói között akad, amit Vörösmarty-vers, de olyan is, amit Beethoven 6 bagatellek című zongoraciklusa ihletett. A lemezen és a koncerten Lukács Miklós cimbalomművész működik közre.

A koncertet 17:15-től Harcsa Veronika workshopja előzi meg, amely aznapi koncertjeggyel ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

Kinek ajánljuk? A third stream jazz, a klasszikus zene és az improvizatív jazz keresztezését kedvelőknek; a zongorás jazz rajongóinak.
 

A zenekart támogatta a Petőfi Kulturális Ügynökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 500 Ft
Elmentem a naptárba: