Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Oláh Szabolcs Quartet & Accord Quartet: The Silent Call – ősbemutató

Magyar Jazz Napja – A Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Zene Háza rendezésében
Minden jegy elkelt
2022/08/28
Vasárnap
15:45 - 16:35
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Jazz

Programsorozat:
gitár
Oláh Szabolcs
zongora
Cseke Gábor
nagybőgő
Bögöthy Ádám
dob
Csízi László
hegedű
Hutás Gergő
hegedű
Veér Csongor
mélyhegedű
Hargitai Bence
cselló
Ölveti Mátyás

Oláh Szabolcs Quartet & Accord Quartet: The Silent Call – ősbemutató

A Magyar Jazz Napja 14. éve van jelen a hazai zenei életben, Zsoldos Béla ötlete nyomán a Magyar Jazz Szövetség által szervezett ünnepi koncertsorozat ezúttal a Magyar Zene Házába is beköltözik, a koncertek sorában másodszor az Oláh Szabolcs Quartet és Accord Quartet közösen lép színpadra, The Silent Call című alkotásuk ősbemutatója következik.

A Magyar Zene Háza és a Magyar Jazz Szövetség közös rendezvénye.

Oláh Szabolcs gyönyörű, lélekteli meséket sző nekünk a zene nyelvén, derűt és filozófiai mélységet hozva egyedi, műfaji határokat átlépő világába. A gitáros 2002 óta vezeti saját együtteseit, melyekkel immár hét szerzői albumot jelentett meg, valamint jelentős hazai fesztiválok és klubok rendszeres fellépője, de többek között közreműködtek az athéni Technopolis Jazz Fesztiválon és turnéztak Csehországban is. 2007-ben az olasz Barga Jazz Competition első díját nyerték el. Oláh legutóbbi, „Crystal Brook” című lemeze megújult Quintet-jével az év albuma és az év zenekara elismerését hozta számukra a JazzMa közönségétől, valamint olyan neves szaklapok méltatták, mint a UK Vibe és a német Jazz Podium. Oláh Szabolcs 2004 óta gitárosként, zeneszerzőként és hangszerelőként is aktív résztvevője a hazai jazzéletnek, olyan élvonalbeli zenekarokkal dolgozott, mint a Fekete-Kovács Quintet, Dés András Trió, Szőke Nikoletta Trió. Szerzeményeit és hangszereléseit a Modern Art Orchestra rendszeresen műsorra tűzi, de hallhatjuk dalait a Hajdu Klára Quartet és a Balázs Elemér Group előadásában is.

2020 és 2022 között a Conservatorium van Amsterdam mesterképzésének hallgatója volt, melynek keretein belül a vonósnégyes jazz zenekarba integrálásának lehetőségeit kutatta, szakdolgozatát ebben a témában írta. Emellett sok éve foglalkoztatta a nyugati Szellemtudomány hagyománya, így legújabb projektjét e két kutatómunka inspirálta. A The Silent Call című öt tételes szvit egy meditatív ösvény állomásait mutatja be, zenei szimbolikával, illetve intuitív kompozíciós megközelítéssel. A műfajok széles horizontja, mely hatással volt a szerzőre a darabok megírásakor, egy jellegzetes szintézist eredményezett, melyben felfedezhetünk elemeket a romantika és korai 20. század korszakaiból, vagy a 90-es és 2000-es évek rockzenéjéből. Mindez egy Oláh Szabolcs-féle harmóniai és dallami megfogalmazásban, innovatív ritmikai megoldásokkal, nagyívű improvizációkkal és a vonósnégyes elbűvölő hangzásával egy harmonikus egészet alkot, egyúttal izgalmas kalandra hív. Az Oláh Szabolcs állandó zenekarában játszó kiemelkedő hazai jazz-muzsikusokkal a Junior Prima díjas Accord Quartet működik közre, akik 2001-es fennállásuk óta több száz hangversenyt adtak Magyarországon és olyan neves európai koncerttermekben, mint a Brüsszeli Szépművészeti Múzeum (BOZAR), a Madridi Szépművészeti Múzeum vagy a szentpétervári Ermitázs. A The Silent Call című szvitet a Magyar Jazz Napja közönsége hallhatja először, mely jónéhány hónappal megelőzi a decemberre tervezett album megjelenését.

Az Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Fennállásuk alatt a zenei élet meghatározó egyéniségeivé váltak, több száz hangversenyt adtak, illetve számos ősbemutató is fűződik nevükhöz. Magyarországi koncertjeik mellett Európa szinte minden országában felléptek, például olyan neves koncerttermekben, mint a Brüsszeli Szépművészeti Múzeum (BOZAR), a Madridi Szépművészeti Múzeum, vagy a szentpétervári Ermitázs. Neves zeneszerzők komponáltak nekik vonósnégyest, úgy, mint Fekete Gyula, Vajda János, Selmeczi György, Zombola Péter, Kákonyi Árpád. Továbbá Petrovics Emil, Kurt Schwertzig és John Corigliano vonósnégyeseit a szerzőkkel tanulták és játszották.

 

A nap menetrendje:

13:00 Mitől jazz a jazz? – előadás

14:30 Sárközi Dina Quintet

15:45 Oláh Szabolcs Quartet & Accord Quartet

17:00 Varga Bendegúz Quartet feat. Tzumo & Kovács Linda

18:15 Bacsó Kristóf Triad

19:30 Dresch Quartet

21:00 László Attila Fusion Circus

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Partnerek

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.