Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Örüljünk hát, örvendezzünk!

Adventi, karácsonyi énekek – interaktív előadás, koncert és daltanulás
Jegyet veszek
2022/12/16
Péntek
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

koboz, citera
Bolya Mátyás
előadó, ének
Bognár Szilvia

Örüljünk hát, örvendezzünk!

A magyar népdal, népzene keleti gyökereiről, generációkon átívelő hagyományozódásáról, a paraszti lét mindennapjait átszövő fontosságáról bizonyára mindannyian hallottunk már. Ugyanakkor ritkán töprengünk el azon, hány száz éves is ez a hagyomány, hogy bizonyos dallamok a barokk, vagy a reneszánsz korszakából, netán gregorián gyökerekből sarjadtak. Sőt, mivel a népdal „szájról-szájra” terjed, többnyire fel sem ötlik bennünk, hogy az általunk ma ismert dalok némelyikét – akár változataiban – korabeli kódexek, kéziratos énekeskönyvek, melodiáriumok, graduálok, daloskönyvek, netán ponyvaregények őrzik. Igaz, a szálak ez esetben a magyar nyelvterület egészén túl nem keletre, hanem többnyire Európa más országaiba vezetnek. Bognár Szilvia népzenei előadássorozatának harmadik részében az adventi, karácsonyi énekekről lesz szó – egy interaktív, daltanulást is tartalmazó program keretében.v

A karácsonyi ünnepkörhöz kötődő dalhagyomány rendkívül gazdag, magába foglalja az adventi időszak – benne a bölcsőjárás, szálláskeresés – énekeit, a hajnali mise dalait, a karácsonyi köszöntőket, a kántálás, regölés, betlehemezés szokásdalait, a János- és István köszöntőket, valamint a vízkereszti háromkirályjárás dalanyagát is. Az ide köthető dallamok szinte mindegyikét megtaláljuk 17-18. századi írott forrásokban, s jó részük múltja néhány századdal korábbra, netán egészen a gregorián dallamok korszakáig nyúlik vissza A regölés, mint a téli napforduló ősi ünnepének maradványait őrző szokás, még sokkal korábbra mutat, de a betlehemesek sokszínű zenei örökségében is bőven akadnak középkori elemek. Sőt, betlehemes játékaink eredete is a középkori misztériumjátékokban keresendő. Rácsodálkozhatunk, hány meg hány szépséges, több száz éves adventi - karácsonyi dallal emelhetjük ünnepünk fényét, hogy tán a legközismertebbekről sem tudunk mindent, s minden bizonnyal akad közös dallam európai ismerőseinkkel is.

Izgalmas időutazásra, élő muzsikával és közös dalolással, daltanulással egybekötött előadás-sorozatra hívunk minden kedves érdeklődőt:
- aki szívesen kalandozna a magyar népdalok sok száz évre visszanyúló világában
- aki kíváncsi az egyes dallamok, szövegek írott forrásaira
- aki szívesen hallgatna a magyar dalok mellett, azokkal a múltban találkozó, egy tőről fakadó latin, francia, ó-portugál, német énekeket
- aki szeretne kicsit rápillantani a megőrzés-változás lenyűgöző folyamatára.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 000 Ft
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.