Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Patai Zoltán és Zenekara

Minden jegy elkelt
2023/03/21
Kedd
19:00 - 21:00
Étterem
Típus:
Különleges programjaink
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
PATAI ZOLTÁN ÉS ZENEKARA
hegedű
Patai Zoltán
terc
Varga Jenő
cimbalom
Kökény Tamás
brácsa
Russzó István
nagybőgő
Csík Sándor

SOLD-OUT - Patai Zoltán és Zenekara

Legyen szó vonós cigányzenekarok vérpezsdítő dallamairól, vagy bárzongoristák megindító melódiáiról, a magyar városok éttermeit, kocsmáit, kávéházait mindig átjárta a muzsika. A Magyar Zene Háza kávézójában útjára induló Muzsikusok Kávéháza sorozat havonta egyszer a vendéglátós zenészek világába kalauzolja el a közönséget. Kávéházi estjeink során megelevenedik Krúdy Gyula korának vendéglői hangulata, Jávor Pál, Páger Antal, a bandával mulató hírességek, vagy épp dekadens dzsentrik kora. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egyik legfontosabb hungarikumunkra, a manapság sajnos egyre inkább háttérbe szoruló kávéházi cigányzenére. Ezúttal Patai Zoltán és Zenekara idézi a kávéházi muzsikálást. A sorozat szerkesztője Éri Márton népzenész, kultúrantropológus.

Patai Zoltán hatéves kora óta hegedül, klasszikus zenei tanulmányai elvégzése után, 1989-ben az Országos Szórakoztatózenei Központban tett sikeres előadóművészi vizsgát. Azóta nagyon sok helyen játszott, Budapesten például a Trófea étteremben, a Rézkakas étteremben, aztán a szentendrei Bormúzeumban, a szentendrei Skanzenben, a Megyeri csárdában, a Kulacs étteremben, a Hági étteremben, a Magyar Csárdában, a bajai Halászcsárdában, az Aranyhordó étteremben és más helyek mellett az Apostolok étteremben. Olyan nagynevű prímásoktól tanult fiatal éveiben, mint Berki Béla – aki a 100 tagú cigányzenekar prímása volt –, ifj. Járóka Sándor, Lukács Tibor és mások mellett Bártfai Krajcár Gyula. A magyarországi helyszínek mellett a világ számos pontján játszott: Belgium, Németország, USA, Marokkó, Olaszország, Svájc, Anglia, Hollandia, Luxemburg. Brüsszelben közel nyolc évig játszott az 'Atelier de la Grande Île' nevű étteremben, ahol többek közt volt szerencséje együtt játszani Maxim Vengerovval is.
„Népszerűsítettem a magyar kultúrát és a magyar cigányzenét. Szeretek fejlődni, haladni a zenében – tagja vagyok a Patai Gipsy Bandnek és a Brooklyn Gipsy Bandnek is. Mivel a magyar cigányzenének szórakoztató jellege is kell, hogy legyen, ezért próbálok naprakész maradni a repertoáromban. Természetesen a magyarnóta, a magyar népdal, a verbunkos, és a csárdás muzsika képezi a muzsikám gerincét, amivel viszont ragaszkodom a régi hagyományokhoz.”

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Legyen szó vonós cigányzenekarok vérpezsdítő dallamairól, vagy bárzongoristák megindító melódiáiról, a magyar városok éttermeit, kocsmáit, kávéházait mindig átjárta a muzsika. A Magyar Zene Háza kávézójában útjára induló Muzsikusok Kávéháza sorozat havonta egyszer a vendéglátós zenészek világába kalauzolja el a közönséget. Kávéházi estjeink során megelevenedik Krúdy Gyula korának vendéglői hangulata, Jávor Pál, Páger Antal, a bandával mulató hírességek, vagy épp dekadens dzsentrik kora. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egyik legfontosabb hungarikumunkra, a manapság sajnos egyre inkább háttérbe szoruló kávéházi cigányzenére.

2022/10/26 - 2024/10/15