Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Pogányság a zenében

Minden jegy elkelt
2023/02/19
Vasárnap
11:00 - 12:30
Koncertterem
Típus:
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Tóth Árpád

SOLD-OUT - Pogányság a zenében

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. A XIX. század második felétől feltűnő érdeklődéssel fordulnak a zeneszerzők a pogány rituálék vélt vagy valós világa felé. Barbárság, boszorkányszombatok, emberi áldozat, Baba Yaga és még sok más érdekesség vár felfedezésre.

Milyen esztétikai értékek mentén jeleníthető meg nyugati, keresztény zenekultúránkban a pogányság eszméje? Milyenek a dallamok, a szövegek, a hangszerelés, mely a különböző szerzők barbárság-képéhez kapcsolódnak? Bár a zeneszerzők legtöbbje nem rendelkezik közvetlen tapasztalattal a pogányság és barbárság világából, zenéjükben mégis (vagy épp ezért) élénk színekkel festik meg azokat. Járjunk utána, mitől „barbaro” Bartók allegrója és írtak-e azonos című művet korábban. Dúdoljunk bele Muszorgszkij csodálatos szimfonikus költeményébe, az „Éj a kopár hegyen”-be és legyünk tanúi a sötétség és fény, a káosz és a rend, a boszorkányság és a hit párharcának. Hogyan jelennek meg Borodin méltán híres jelenetében, a Polovec képben a kán rabszolgái és mitől „tért ki a hitéből” a sokat látott és hallott párizsi közönség Stravinsky Tavaszi áldozatának bemutatóján. Zeneművek, melyek az egyes szerzők stílusának legmarkánsabb képviselői.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 400 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Az előadássorozat a Hangdimenziók című állandó kiállításunkban megjelenő zenetörténeti korszakokban mélyül el, az ott látottak-hallottak mellé ad interaktív belépési pontokat. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

2022/02/27 - 2025/06/01

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.