Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Rockfilmklub – Kopaszkutya (1981)

Minden jegy elkelt
2022/04/26
Kedd
18:00 - 21:00
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Rock
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Jávorszky Béla Szilárd

Rockfilmklub – Kopaszkutya (1981)

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja indításként négy olyan alkotást – Ezek a fiatalok (1967, rendező: Banovich Tamás), Szép lányok ne sírjatok (1970, Mészáros Márta), Kopaszkutya (1981, Szomjas György), Csinibaba (1997, Tímár Péter) – mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

Szomjas György 1981-es, a csöves szubkultúrának görbe tükröt tartó szatirikus alkotása, a Kopaszkutya a magyar szociofilm egyik korai műve. Mozgóképbe sűrítette egy rockgeneráció vágyát, vergődését és vigaszát, mintegy demonstrálva, hogy igenis létezik rockélet az egydimenziós pártmédián és az aczéli kultúrpolitikán túl. Nem csoda, hogy az egykor a betiltás határán billegő Kopaszkutya idővel kultuszfilmmé nemesedett, mondhatni mítosz lett.

Vendég: Huszár András

 

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 000 Ft
Elmentem a naptárba: