world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Sílvia Pérez Cruz

Sílvia Pérez Cruz

Énekes-dalszerzők #4
Minden jegy elkelt
2022/05/21
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
ének, gitár, sampler, billentyűsök
Sílvia Pérez Cruz

Sílvia Pérez Cruz

A katalán újfolk-színtér kiemelkedő dalszerző-előadója, Sílvia Pérez Cruz első alkalommal lép fel Magyarországon – május 21-én a Zene Házában. A zenészcsaládba született előadó klasszikus zenei képzésben részesült, elkalandozott a jazz és latin zenék felék, de a flamenco ragadta meg igazán, amit meg ő ragadott meg a hagyományostól eltérően, Raül Fernandez Refree gitárossal. Az előző évtized első felében megjelent közös albumok után Pérez Cruz máig folyamatosan kalandozik az avantfolk világában – mindig történetközpontú dalokkal és magával ragadó, figyelmet követelő előadással.

Sílvia Pérez Cruz elsősorban énekes, olyan karizmatikus és delejező, amelyből generációnként is kevés születik. Az apai ágon (Pérez) zenész-dalszerző, anyai ágon (Cruz) énekes-szövegíró ősöktől származó előadó valójában ugyanolyan jelentős dalszerzőként is, mint énekesként. Sőt, ha azt mondjuk róla, hogy elsősorban történetmesélő, akkor is közel járunk az igazsághoz, hiszen szerzeményeiről azt tartja, hogy mindegyiknek el kell tudnia mesélni egy történetet, neki meg akkor is hinnie kell ezekben a történetekben, ha nem a sajátjai, csak teljesen magáévá teszi azokat. Amilyen nehezen kategorizálható, hogy mi Pérez Cruz esszenciája, ugyanígy sok az egyenértékűség az általa képviselt zenei világokban. Klasszikus hangszeres alapjai (zongora és szaxofon) után jazzénekesi tanulmányokat is folytatott, de a zeneteória, az improvizáció, a flamenco-éneklés szintén mind erősen a sajátja. Első lemezfelvétele, a Javier Colina Trióval készült énekes jazzes munka, egy évvel később kijött első saját albuma (a 2012-es 11 de novembre) viszont már a multiinstrumentalista-producer Raül Fernandez Refree-vel szült újdalos, kortárs folk anyag, amit a még karakteresebb, flamencót megújító 2014-es Granada követett (Refree mostanság hasonlót művel a fadóval, Lina tolmácsolásában). Sílvia Pérez Cruz később hol kamarafolkos, hol filmzenés irányokba kalandozott, legutóbbi lemezén az avantfolk volt a főcsapás. Sokan mások mellett dolgozott Natalia Lafourcade-dal és Lila Downsszal, dolgozott fel Radioheadet és David Bowie-t, és hazájában aranylemezek, és díjak sokasága jelzi rangját – épp itt az ideje, hogy ezzel itthon is közelebbről megismerkedhessünk.

Kinek ajánljuk? A tágan értelmezett folkzene rajongóinak; a dalszerző-előadó-hagyományok folkosabb ágát szeretőknek; a katalán kultúra iránt érdeklődőknek.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

6 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: