Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Szólamok között: az Eva Quartet és a Dalinda koncertje

Jegyet veszek
2022/06/03
Péntek
19:00 - 20:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
Eva Quartet – szoprán
Gergana Dimitrova
Eva Quartet – mezzo-szoprán
Sofia Kovacheva
Eva Quartet – alt
Evelina Christova
Eva Quartet – kontraalt
Daniela Stoichkova
Dalinda – ének
Nádasdy Fanni
Dalinda – ének
Paár Julianna
Dalinda – ének
Tímár Sára

Szólamok között: az Eva Quartet és a Dalinda koncertje

A Magyar Zene Háza Szólamok között című sorozatában a korzikai-magyar találkozás (az Ensemble Tavagna és a Szent Efrém Férfikar koncertje) után most egy bolgár-magyar egymásra hangolódás következik, amelyen az Eva Quartet és a Dalinda lép fel egy közös koncertfolyamban. A bolgár, délszláv és a magyar népi dallamkincs egy olyan estén, egy olyan repertoárban szólal meg, amely keretében a két énekes hagyomány egymásra reflektál, a dalcsokrok egymásnak válaszolnak, nem egyszer olyan összefonódásban, hogy a két énekegyüttes együtt is szerepel a színpadon közös énekléssel. Egyszeri, kihagyhatatlan este várható.

Az Eva Quartet a bolgár énekes hagyomány legjelesebb jelenlegi együttese, tagjai a legendás Le Mystere des Voix Bulgares énekkarból is ismertek. A keresztségben francia nevet kapott formáció mindenkori tagjai az ötvenes évek óta aktív Bolgár állami televízió női énekkarának tagságából kerültek ki, egy francia producer, Marcel Cellier fedezte fel őket a világnak, éppen akkoriban, amikor a lokális tradíciókra nagyobb lett a nyitottság. A nyolcvanas években valóságos sztárnak számított az énekkar, három vezető énekes Trio Bulgarka néven még Kate Bush-sal is dolgozott, több lemezen is. A Le Mystere des Voix Bulgares tagsága persze a tévé énekkarának változásával együtt alakult, az 1998-as negyedik nagylemezen már négy másik szólista kapott önálló dalokat, és ez a négy másik szólista Eva Quartet néven vált önállóan is ismertté. De annyira, hogy az elmúlt negyedszázadban a négy virtuóz énekes számtalan jelentős formációval dolgozott a világ számos pontjáról. A bolgár többszólamúság tradícióját változatosan és modern formáktól sem megriadva éltető négyes most a Dalindával is összeáll egy egyszeri koncert erejéig.

A Dalinda talán nem szorul különösebb bemutatásra itthon, hiszen az elmúlt évek egyik legüdébb színfoltja a hazai világzenei színtéren, amelyen a tradicionálist saját képükre formáló előadók közé sorolható. Az a cappella trió énekesnői – Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára – persze mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei, zeneiségükben mégis arra törekednek, hogy a népdalokhoz szükséges hiteles, ösztönös éneklési stílust modern formában, többszólamban, érzékenyen átdolgozva vigyék színpadra.

Ezen az estén tehát a két együttes kisebb blokkokat ad elő többször egymás után, de olyan felépítésben, hogy ezek az egységek dallam típusok, témák szerint egymásra reflektálnak és a két énekes hagyományt még úgy is összeeresztik, hogy közösen is énekelnek. Ugyan a délszláv és a bolgár énekstílus lényegesen eltér a magyartól, előadásban és többszólamú mivoltában is, mégis akad nagyon sok olyan zenei elem és téma (elsősorban az emberélet-fordulók), amelyek erősen kapcsolódnak egymáshoz – ezen a koncerten a két formáció ezeket a kapcsolódási pontokat fogja „összeszövetelni”. Ahogyan a Dalindából Paár Julianna fogalmaz a koncerttel kapcsolatban: „a magyar népzene egyszólamú éneklési gyakorlat, a bolgár pedig alapvetően többszólamú. Azonban a Dalindával mi azon kísérletezünk, hogy ezt az egyszólamú metódust hogyan tudjuk többszólamúvá tenni, úgy, hogy az autentikusság a lehető legkevésbé sérüljön. Az Eva Quartet sem teljesen autentikus anyagokkal dolgozik, nekik pedig több zeneszerző is készít átdolgozásokat, így a két világ találkozása tényleg sok izgalmat rejt magában.”

Jegyet veszek

Jegyárak

4 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

2022.06.03.

A Magyar Zene Háza Szólamok között című sorozatában a korzikai-magyar találkozás (az Ensemble Tavagna és a Szent Efrém Férfikar koncertje) után most egy bolgár-magyar egymásra hangolódás következik, amelyen az Eva Quartet és a Dalinda lép fel egy közös koncertfolyamban. A bolgár, délszláv és a magyar népi dallamkincs egy olyan estén, egy olyan repertoárban szólal meg, amely keretében a két énekes hagyomány egymásra reflektál, a dalcsokrok egymásnak válaszolnak, nem egyszer olyan összefonódásban, hogy a két énekegyüttes együtt is szerepel a színpadon közös énekléssel. Egyszeri, kihagyhatatlan este várható.

Jó tudni!

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.