Azonnali hívás
Szüts Apor – A zongora fejlődése

Szüts Apor – A zongora fejlődése

Tuned to Piano #1
Jegyet veszek
2022/04/20
Szerda
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
zongora
Szüts Apor
Zeneszerző: W. A. Mozart
C-dúr Prelúdium és Fúga
Zeneszerző: L. v. Beethoven
Asz-dúr szonáta (Op. 110.)
Zeneszerző: Liszt F.
11. Magyar rapszódia
Zeneszerző: Liszt F.
Csárdás Obstinèe
Zeneszerző: Gershwin
Rhapsody in blue

Szüts Apor – A zongora fejlődése

Négy jól ismert zeneszerző életművén át, a 18. századtól a 20. századig ível Szüts Apor műsora, amelyben a fiatal zongorista azt kívánja bemutatni, hangszere hogyan fejlődött az elmúlt 300 év során. Olyan műveket válogatott össze, amelyeknek szerzői rendhagyó módon nyúltak a billentyűkhöz: kitágították a zongorairodalom technikai és kifejező eszköztárát, ami nemcsak a későbbi billentyűs darabok stílusára nézve bizonyult meghatározónak, hanem más műfajokra is nagy hatást gyakorolt.

Klasszikán átszűrt barokk zene: ez a C-dúr prelúdium és fúga. Gottfried van Swieten báró bécsi összejövetelein kizárólag Bach- és Händel-műveket adtak elő, és Konstanza annyira belebolondult a fúgákba, hogy rávette Mozartot, komponáljon néhányat. Fúgát találunk Beethoven utolsóelőtti zongoraszonátájában is, amelynek letisztult, szinte túlvilági szépsége, a zenei gondolatok tömörsége nemcsak az érzelmek kifejezésében, hanem technikai szempontból is nagy kihívás elé állítja az előadót. Noha Liszt rapszódiái nem a technikai újításokról híresültek el, azokhoz sorolható például a 11. rapszódia elejének cimbalomeffektusa. Liszt kései műveiben a merész harmóniák keserű hangvétellel társulnak; a zeneszerző életében nem is értették meg ezeket az előremutató darabokat, köztük a Csárdás obstinée-t, ám később annál többet merítettek belőlük. Modern zenei kísérlet címen hirdették meg a dalszerzőként már sikeres Gershwin addigi legkomolyabb vállalkozását: a Rhapsody in Blue bemutatójával sikerült helyet szereznie a koncerttermekben a jazz számára.

Magyar Zene Háza állandó kiállítás

A Magyar Zene Háza állandó kiállításán kiemelt helyet kap Liszt Ferenc alakja, életműve, a magyar zene érdekében tett szolgálata.

Jó tudni!

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 800 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: