Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Tánc a Parkban: Hodorog András és a Tázló

Ingyenes
2023/07/30
Vasárnap
19:30 - 23:00
Szabadtéri színpad
Típus:
Koncert
Programsorozat
Különleges programjaink
Műfaj:
Tradicionális zene

Programsorozat:
furulyák
Hodorog András
hegedű
Draskóczy Lídia
ének
Enyedi Ágnes
furulyák
Sófalvi Kiss Csaba
koboz
Németh László
ütőhangszerek, cicélés, tilinka
Benke Felix
tánc
Benke Paulina és Benke Pável

Tánc a Parkban: Hodorog András és a Tázló

Idén is folytatódik a Városliget nagysikerű sorozata, a Tánc a parkban, amelynek keretében a Zene Háza Szabadtéri színpadán július 30-án egy igazi legendát láthatunk, hiszen Hodorog András klézsei furulyás a táncházmozgalom fontos szereplője, számos táncházzenész mestere, aki a Tázló kíséretében fog muzsikálni. 

Hodorog András
Hodorog András moldvai furulyás, a Népművészet Mestere egyike az utolsó élő magyar parasztzenészeknek. Az idén 81. életévét töltő mester a magyarországi táncházmozgalom egyik legmeghatározóbb adatközlő példaképe, játékát revival zenészek generációi próbálták elsajátítani, többnyire sikertelenül. Hodorog András hangszeres formanyelve ugyanis kiapadhatatlan kút, a moldvai táncdallamok zavarbaejtően gyönyörű változatainak folyamatosan változó és megújuló tárháza. Zenei eszköztárának kialakulása már gyermekkorában megkezdődött, ám ösztönös, lehengerlő muzikalitását a revival hozta felszínre. Hodorog András játékát azóta ugyanolyan elragadtatással fogadják a világ bármely pontján, legyen szó a hazai fesztiválokról, moldvai táncalkalmakról, vagy éppen a tradicionális alapú improvizatív zenei technikák fellegváraként ismert bostoni Berklee College of Music-ról. András Bácsi a Magyar Zene Háza első népzenei koncertje fő fellépője lett volna, ám betegség miatt nem tudott eljönni falujából. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Tázló együttessel és két moldvai táncossal, Benke Paulinával és Benke Pállal kiegészülve végül vendégül láthatjuk a magyar népi furulyajáték legvirtuózabb élő adatközlő mesterét.

Tázló
A budapesti Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik. A moldvai zene energikus és magával ragadó, táncritmusai és lírai dalai a régmúlt hangulatát idézik. A Kárpátokon túl élő moldvai magyarok hagyományos hangszerein muzsikálnak, a táncházakra jellemző felállásban: furulya és hegedű játssza a dallamot, amit koboz és dob kísér. Zenéjüket az ének teszi teljessé. Harminc éve gyűjtik, tanulják és játsszák a moldvai népzenét, nagy gondot fordítva az eredeti játékmód és stílus elsajátítására. Muzsikájuk a csángó dallamokból szabadon építkezik. Feldolgozásaikban a hagyományos zenei anyag modern hatásokkal ötvöződik. Lemezünk Moldvai népzene Budapestről címmel jelent meg.

Ingyenes

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Idén is folytatódik a Városliget nagysikerű sorozata, a Tánc a parkban a Zene Háza Szabadtéri színpadán.

2023/05/07 - 2023/07/30

Fedett Szabadtéri színpad

A programot esős idő esetén is megtartjuk, mivel a Szabadtéri színpad nagy részben fedett.