Azonnali hívás
Várallyay Kinga – Dedikációk

Várallyay Kinga – Dedikációk

Minden jegy elkelt
2022/03/30
Szerda
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
zongora
Várallyay Kinga
moderátor
Dénes-Worowski Marcell
Zeneszerző: Bartók
Improvizációk magyar parasztdalokra op. 20
Zeneszerző: Brahms
h-moll capricco, op 76, no. 2
Zeneszerző: Brahms
A-dúr intermezzo op. 118, no. 2
Zeneszerző: Schumann
C-dúr fantázia op. 17 I. tétel
Zeneszerző: Chopin
F-dúr ballada op. 38

Várallyay Kinga – Dedikációk

Romantikus szerzők egymáshoz fűződő viszonyát és műveik inspirációs forrásait állítja középpontba Várallyay Kinga zongoraestje. A fiatal zongoraművésznő Schumann, Brahms, Chopin és Bartók zenéit is megszólaltatja, az elhangzó darabok között pedig olyan történeteket mesél, amelyekkel még élőbbé, érthetőbbé varázsolja a zenét, és közelebb hozza azt a közönséghez. A koncert könnyen magával ragadhatja azokat, akiktől még távol áll a romantikus zongorairodalom világa, miközben azok számára is tartogat új élményeket, akik feketeöves komolyzene-rajongóként érkeznek a Magyar Zene Házába.

„Az első tétel minden bizonnyal a legszenvedélyesebb zene, amit csak írtam – mélységes panaszdal teéretted.” Robert Schumann 1838-ban, a C-dúr Fantáziáról írta ezeket a sorokat leendő feleségének, Clara Wiecknek. A darab történetéből azonban nemcsak szerelmi szálak bontakoznak ki, de Schumann zeneszerző elődeivel és kortársaival való viszonya is: a C-dúr Fantáziát a zeneszerző eredetileg Lisztnek dedikálta, és megkomponálásával a bonni Beethoven-emlékmű felállítását is támogatni kívánta. A Fantázia sokat jelentett a Schumann-házaspárhoz rendkívül szorosan kötődő Brahms számára is, aki 1862-es bécsi bemutatkozó zongoraestjén kitüntetett szerepet szánt a műnek. A C-dúr Fantáziához hasonlóan Várallyay Kinga műsorának további darabjai is végtelenül sokszínű zenei és személyes kapcsolódásokat rejtenek magukban, ezeknek a kapcsolódásoknak pedig a koncerten a közönség is részesévé válhat. Az est folyamán Várallyay Kinga zongoraművésszel Dénes-Worowski Marcell zenepedagógus beszélget.

 

 

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 800 Ft
Elmentem a naptárba: