Azonnali hívás
Varga Abigél-Pethő Rebeka-Szőcs Henrik-Németh Gábor

Varga Abigél-Pethő Rebeka-Szőcs Henrik-Németh Gábor

Gyökereinkből táplálkozunk – Népzene a kortárs komolyzene tükrében
Jegyet veszek
2022/04/06
Szerda
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs

Programsorozat:
fuvola
Pethő Rebeka
zeneszerző
Varga Abigél
zongora
Szőcs Henrik
hegedű
Németh Gábor

Varga Abigél-Pethő Rebeka-Szőcs Henrik-Németh Gábor

Varga Abigél zeneszerző és Pethő Rebeka fuvolaművész már több alkalommal dolgozott együtt összművészeti és zenei produkciókban, a közös munka inspiráló hatására született meg bennük a Gyökereinkből táplálkozunk koncertprogram gondolata, amelynek célja a magyar népzene és kultúra népszerűsítése kortárs komolyzenei formában. Hozzájuk csatlakozott Szőcs Henrik zongoraművész és Németh Gábor hegedűművész. A műsorban Varga Abigél új, kortárszenei művei mellett szokatlan formációkon megszólaló népdalfeldolgozások szerepelnek. A koncert a Magyar Zene Háza kortárs szerzői estek sorozatának része.

Gyökereinkből táplálkozunk című műsor célja, hogy a népzene és a klasszikus zene közötti kapcsolatot minél szorosabbá formálja. Az előadók számára fontos motivációt jelent a két műfaj között hidat építeni, népszerűsíteni a népzenét a komolyzene világában. A népdalfeldolgozások a Székelyföld dallamait szólaltatják meg klasszikus térben, koncerttermi kontextusban. A projekt elsődleges kérdése, hogy mit ad nekünk ma a népzene, mint ősi kultúra? Kutatva a válasz után, a fiatal művészek olyan nyárádmenti és marosszéki dallamok közül válogattak, melyeket aztán átdolgoztak szóló fuvola, szóló hegedű, fuvola-zongora, fuvola-hegedű zongora formációkra. Különlegessége mindhárom alternatívának, hogy bár hangszeres repertoárjuk külön-külön és együttesen is gazdag, népzenei átiratok, feldolgozások azonban mégis igen ritkán szólalnak meg rajtuk. Az elhangzó szerzemények mind olyan darabok, melyek a népzenéből táplálkoznak, ugyanakkor újszerű ötleteket, speciális formai és technikai elemeket tartalmaznak, valamint népzenei ihletésűek, és szorosan kapcsolódnak a népzene bázisához. A koncertprogram során megfigyelhetjük, hogyan hivatkoztak a népzenei forrásokra a XX. század magyar zeneszerzői, valamint milyen formában tud a népzene gondolataiból inspirálódni egy ma élő fiatal magyar zeneszerző, ha ugyanazt az apparátust alkalmazza, amelyet egykor Bartók és Kodály is használt.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az ÚNKP ösztöndíj támogatásával valósul meg.

Kinek ajánljuk? A műfajokon átnyúló zene kedvelőinek; azoknak, akik a népzenében és a klasszikus zenében is meghallják a szépet.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: