Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Verbunkos zene ismeretlen mestereinek kalandos élete

Zenetörténet és teadélután az idősebb korosztály számára
Jegyet veszek
2022/10/28
Péntek
15:00 - 16:00
Zenepedagógiai terem 1
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Tápai Dóra

Verbunkos zene ismeretlen mestereinek kalandos élete

A Hangadó Senior című sorozatunkat az idősebb korosztálynak szánjuk, de persze minden érdeklődőt szeretettel várunk. A széria célja, hogy klubként működjön és egyórás interaktív időutazás keretében játékosan meséljen el a zenetörténet érdekességeiből egy-egy fejezetet. Harmadik alkalommal a verbunkos műfajának kialakulására, a népies műdal – azaz a magyar nóta – születésére és kevésbé ismert mestereinek kalandos életére tekintünk rá.

A verbunkos és a magyar nóta két olyan jellegzetes zenei műfaj, ami minden fülnek a magyaros muzsika érzetét kelti. A gyökerek egy helyen kereshetőek, de mikor és hogyan alakultak ezek ki? Rózsavölgyi, Bihari, Csermák, Reményi a híres prímások, akik alakították a verbunkos műfaját és a népies műdal stílusát, formáját. Ki volt a “magyar Orfeusz' a “magyar verbunkos megteremtője”? A sorozat harmadik alkalmával közös énekszóval kísérve pillantunk rá néhány érdekes történetre és a leghíresebb dallamok sorsára. Az interaktív előadáson zenehallgatás és közös kvízjáték segíti a témában való elmélyülést.

Az előadást Tápai Dóra karnagy, középiskolai tanár, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa tartja.

 

HANGADÓ SENIOR

 

Hangadó Senior című sorozatunkat az idősebb korosztálynak szánjuk, de persze minden érdeklődőt szeretettel várunk. A széria célja, hogy klubként működjön és egyórás interaktív időutazás keretében játékosan meséljen el a zenetörténet érdekességeiből egy-egy fejezetet. Az első alkalommal az egyik legismertebb gregorián dallam szerepel a fókuszban. Az örök életű gregorián felfedezése, avagy hogyan születik újjá évszázadokon keresztül egy gregorián sláger?

Jegyet veszek

Jegyárak

1 200 Ft
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.