Azonnali hívás
Zene és háború
Minden jegy elkelt
2023/04/16
Vasárnap
11:00 - 12:30
Koncertterem
Típus:
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Tóth Árpád

Zene és háború

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. Csaták, harcok, háborúk és párviadalok egész sora hallható zeneművekben, sőt, számos zenei műfaj is kötődik közvetlenül vagy közvetetten fegyveres konfliktusokhoz. Hogyan hangzanak ezek? Hogyan befolyásolták a fegyverek a zene fejlődését? Nem egyértelmű válaszok egy szokatlan kérdésben.

Kevéssé ismert tény, hogy éppúgy, ahogy a történelem szemléletünket a fegyveresek konfliktusok határozzák meg, a zenetörténetnek is örök témája a csatatér - legyen szó annak konkrét, vagy akár áttételes megjelenéséről. Derítsük ki, kik között zajlott a zenetörténet egyik legjelentősebb zeneesztétikai vitája, mely egyenesen a „Romantikusok háborúja”-ként vonult be a kulturtörténetbe. És kinek lett igaza? A csaták megzenésítéseinek a reneszánsz több műfajt szentel hangszeres és énekes formában egyaránt, és ezek óriási hatással vannak az utókorra is. Bibliai csatajelenetek a barokk zene világából éppúgy megelevenednek előttünk, mint a romantika szimfonikus költeményei, melyeket csaták ihlettek. Ezúttal a XX. századi és kortárs zene is különleges párhuzamokat tartogat a figyelmes szemlélő számára: kiderítjük melyik klasszikus ihlette John Williamst a Csillagok Háborúja zenéjének megírása közben, de arra is fény derül, miként szolgálta az ellenállást Sosztakovics Leningrád szimfóniájának bemutatója.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 400 Ft
Elmentem a naptárba:

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Az előadássorozat a Hangdimenziók című állandó kiállításunkban megjelenő zenetörténeti korszakokban mélyül el, az ott látottak-hallottak mellé ad interaktív belépési pontokat. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

2022/02/27 - 2023/05/14