world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Zsoltárok a világ körül: „Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak...”

Zsoltárok a világ körül: „Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak...”

Sebestyén Márta, Fekete László, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Richter Pál, Schola Cantorum
Jegyet veszek
2023/04/02
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
ülő
ének
Sebestyén Márta
ének
Fekete László főkántor
furulyák, citera, ének
Gryllus Dániel
gitár, ének
Gryllus Vilmos
nagybőgő
Becze Gábor
fúvós hangszerek
Babcsán Bence
cimbalom
Zimber Ferenc
harmónium
Richter Pál
kórus
Schola Cantorum Budapestiensis
vezényel
Bubnó Tamás
a műsort rendezi
Salamon Soma

Zsoltárok a világ körül: „Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak...”

A Magyar Zene Háza koncerttermében Virágvasárnap estéjén a zsoltákoké főszerep. A műsor gerincét Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos megzenésített zsoltárai, a legendás 15 Zsoltár album számai adják, melyekhez hangszeres kísérőként Babcsán Bence, Becze Gábor és Zimber Ferenc csatlakoznak. A hagyományos zsidó zsoltáréneklést a koncerten Fekete László főkántor tolmácsolásában hallhatjuk, a különböző keresztény egyházak zsoltáréneklési gyakorlatát a Schola Cantorum kórusa idézi meg, akik est különlegességeként az Egyesült Államok délkeleti területéről ismert Sacred Harp énekstílus lehengerlő erejű himnuszait is megelevenítik. A Schola Cantorum-ot Richter Pál kíséri harmóniumon, vezényel Bubnó Tamás. Ilyen az, amikor az atyafiak együtt muzsikálnak…

Ha közös pontokat keresünk a különböző keresztény felekezetek liturgiájában, akkor elsőként a zsoltárok használatát, a zsoltárok kiemelt szerepét említhetjük. Az ószövetségi 150 vallásos tartalmú vers, ének, Dávid zsoltárai ráadásul a zsidó vallásos gyakorlattal is összekötik a kereszténységet. A hagyomány szerint a kialakulóban lévő kereszténység énekgyakorlata a zsinagógákban az énekelt zsoltárok előadásmódját vette alapul. A zsoltározás, a zsoltárok énekelt megszólaltatása az egész zsidó-keresztény kultúrkör közös kincse, összekötő kapocs, az egymást követő és egymásra épülő vallások egységet formáló szellemi ívének szimbóluma. Így lesz Virágvasárnap a Magyar Zene Házában a zsoltároké a főszerep.

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

4 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Szakrális zenék a világ minden tájáról

A Magyar Zene Háza Szakrális zenei sorozata időről-időre bemutat néhányat a világ különböző pontjainak szakrális zenéiből.

2022/01/28 - 2023/04/12

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.