Azonnali hívás
TELTHÁZ - Zsoltárok a világ körül: „Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak...”

TELTHÁZ - Zsoltárok a világ körül: „Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak...”

Sebestyén Márta, Fekete László, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Richter Pál, Schola Cantorum
Minden jegy elkelt
2023/04/02
Vasárnap
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
ülő
ének
Sebestyén Márta
ének
Fekete László főkántor
furulyák, citera, ének
Gryllus Dániel
gitár, ének
Gryllus Vilmos
nagybőgő
Becze Gábor
fúvós hangszerek
Babcsán Bence
cimbalom
Zimber Ferenc
harmónium
Richter Pál
kórus
Schola Cantorum Budapestiensis
vezényel
Bubnó Tamás
a műsort rendezi
Salamon Soma

TELTHÁZ - Zsoltárok a világ körül: „Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak...”

A Magyar Zene Háza koncerttermében Virágvasárnap estéjén a zsoltákoké főszerep. A műsor gerincét Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos megzenésített zsoltárai, a legendás 15 Zsoltár album számai adják, melyekhez hangszeres kísérőként Babcsán Bence, Becze Gábor és Zimber Ferenc csatlakoznak. A hagyományos zsidó zsoltáréneklést a koncerten Fekete László főkántor tolmácsolásában hallhatjuk, a különböző keresztény egyházak zsoltáréneklési gyakorlatát a Schola Cantorum kórusa idézi meg, akik est különlegességeként az Egyesült Államok délkeleti területéről ismert Sacred Harp énekstílus lehengerlő erejű himnuszait is megelevenítik. A Schola Cantorum-ot Richter Pál kíséri harmóniumon, vezényel Bubnó Tamás. Ilyen az, amikor az atyafiak együtt muzsikálnak…

Ha közös pontokat keresünk a különböző keresztény felekezetek liturgiájában, akkor elsőként a zsoltárok használatát, a zsoltárok kiemelt szerepét említhetjük. Az ószövetségi 150 vallásos tartalmú vers, ének, Dávid zsoltárai ráadásul a zsidó vallásos gyakorlattal is összekötik a kereszténységet. A hagyomány szerint a kialakulóban lévő kereszténység énekgyakorlata a zsinagógákban az énekelt zsoltárok előadásmódját vette alapul. A zsoltározás, a zsoltárok énekelt megszólaltatása az egész zsidó-keresztény kultúrkör közös kincse, összekötő kapocs, az egymást követő és egymásra épülő vallások egységet formáló szellemi ívének szimbóluma. Így lesz Virágvasárnap a Magyar Zene Házában a zsoltároké a főszerep.

Minden jegy elkelt Bérletet veszek

Jegyárak

4 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Az ismeretterjesztő beszélgetés résztvevői:
• Richter Pál (a beszélgetést vezeti)
• Fekete László
• Bubnó Tamás
• Hoppál Péter
A zsoltározás, a zsoltárok énekelt megszólaltatása az egész zsidó-keresztény kultúrkör közös kincse, összekötő kapocs, az egymást követő és egymásra épülő vallások egységet formáló szellemi ívének szimbóluma. A Magyar Zene Háza zsoltárkoncertjét megelőzően a zsoltáréneklés koronként, felekezetenként, földrajzi régiónként változó, sokszínű zeneiségéről, a zsoltározás hagyományos aspektusairől a téma szakértői beszélgetnek. A programot Richter Pál zenetörténész, a Zenetudományi Intézet igazgatója vezeti.

2023/04/02 18:00
Koncertterem

Berlin-Budapest Expressz bérlet

 

A Berlin-Budapest Expressz első alkalommal egy nyárindító, kétnapos – döntően – elektronikus zenei fesztivál, ami részben Berlinből, részben Budapestről (részben pedig más helyekről) mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket. A június 2-i, pénteki nyitónapon az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik UK bass sztárja, és az indusztriális techno egyik nagyágyúja, Powell lép színpadra, a június 3-án szombaton pedig Sven Helbig német kortárs zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger zenél. Mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja a programot: pénteken a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális tekerő-duda koncertezik, szombaton Oláh Norbert és Zenekara játszik hagyományos kávéházi cigányzenét.

A Berlin-Budapest Expresszt a Magyar Zene Háza a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezi. A hétvége ötlete mögött, bármilyen egyszerűen hangzik is, az áll, hogy kössünk össze – lehetőleg egy klasszikus értelemben vett vonatúttal – két kulturálisan élénk európai fővárost, illetve teremtsünk fórumot műfaji határokon átívelő cseréknek, és innovatív zenei tevékenységek számára.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

 

Koncertek 

2023.06.02. 19:30 Berlin-Budapest Expressz: Loraine James (UK) | Powell (UK)

2023.06.03. 19:30 Berlin-Budapest Expressz: Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Grischa Lichtenberger

Bérletár: 8 000 Ft

Bérletet veszek

Szakrális zenék a világ minden tájáról

A Magyar Zene Háza Szakrális zenei sorozata időről-időre bemutat néhányat a világ különböző pontjainak szakrális zenéiből.

2022/01/28 - 2023/04/12