Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
A Dívák & Ikonok kiállításról írták

A Dívák & Ikonok kiállításról írták

2024/05/27 | 3 p

"IZGALMAS DIVATTRIP ÉS NŐI POPTÖRTÉNETI MESTERKURZUS A ZENE HÁZA DÍVAKIÁLLÍTÁSA"

Világsztárok fellépőruháin, jelmezein és személyes tárgyain keresztül mutatja be a dívák történetét a Zene Háza új kiállítása, ami jóval többről szól, mint hogy közelről láthatunk ikonikus szetteket popsztárok gardróbjából: a Dívák & Ikonok nem kevesebbet vállal, minthogy elmeséljen kétszáz évet a női előadóművészek és a női egyenjogúsági törekvések társadalom- és poptörténetéből.

Nagyszabású divatkiállításként is maradandó élmény lenne a világ egyik legnagyobb design- és ipartörténeti múzeumából, a londoni Victoria and Albertből (V&A) elsőként a Magyar Zene Házába utazó Dívák & Ikonok, hiszen Adele-től Beyoncén át Pinkig a legnagyobb sztárok privát kollekciójából mutatnak be különleges darabokat. Látható itt például Tina Turner legendás lángruhája (kép a cikk végén), amit a divatguru Bob Mackie tervezett, Janelle Monáe nőiséget hangsúlyozó vulvanadrágja a PYNK klipjéből, Rihanna MET gálán viselt, püspöksüveggel megfejelt, provokatív páparuhája, Billie Eilish lezser, androgün Glastonbury-szettje, amit a Beatles klasszikus rajzfilmje, a Sárga tengeralattjáró ihletett, és igazi kuriózumként Freddie Mercury fellépőruhája is, amiben a Tavaszi szélt énekelte a ’86-os budapesti Queen-koncerten.

Dívák & Ikonok attól válik igazán érdekessé, hogy azok számára is van mondanivalója, akiket nem hoz lázba például az, hogy egy szinte egész termet betöltő panteonban, hat extravagáns Bob Mackie-ruhán keresztül kövessék nyomon Cher előadói evolúcióját 60s hippilányból elegáns popsztárig, vagy pár centiről csodálkozzanak rá a Van, aki forrón szereti Marilyn Monroe törékenységét hangsúlyozó kis fekete ruhájára, esetleg értékeljék a némafilmsztár Clara Bow pár éve egy magánkollekcióból előkerült és frissen restaurált Kleopátra-jelmezét, ami a maga korában igencsak merésznek számított, de a film nem maradt fenn, így sokáig a filmtörténészek is csak fotókról ismerték.

Olvasd tovább a Recorderen!
Izgalmas divattrip és női poptörténeti mesterkurzus a Zene Háza dívakiállítása - Recorder (blog.hu)

 

"Rihanna, Billie Eilish, Björk – nők, akik visszanyerték a kontrollt a saját testük felett"

A Dívák & Ikonok tárlat a Magyar Zene Háza második nagy időszaki kiállítása, amelynek oroszlánrésze egyenesen Londonból érkezett, a Victoria and Albert Museumból, és olyan előadók emblematikus fellépőruháit láthatjuk kiállítva, akiknek a társadalmi hatása óriási és vitathatatlan. A kiállítást viszont legfőképp annak ajánljuk, aki elérzékenyül Lady Gaga Golden Globe-os nagyestélyije, esetleg Freddie Mercury jelmeze láttán.

Mitől lesz egy ismert emberből sztár, egy sztárból hogyan lesz díva, majd dívából olyan ikon, akit hosszú időn át követnek, aki példaképpé válik, aki referenciapont lesz, társadalmilag és kulturálisan is meghatározó, netán kulturális paradigmaváltást előidéző személyiség? Celebritás, sztár, díva, ikon – ezek egymással rokon értelmű szavak, de egy női celeb még nem szükségszerűen díva is, és egy díva sem válik feltétlenül, popkulturális értelemben ikonná. A Magyar Zene Házában megnyílt Dívák & Ikonok című kiállítás a „hírességranglétra” eme legmagasabb fokának mibenlétét keresi, és meg is találja: olyan emberek személyes tárgyain, jelmezein és fellépőruháin keresztül jut el a megfejtésig, akik az évtizedek során akkor is kiérdemelték a díva vagy az ikon címet, ha ezeket a kissé homályos kifejezéseket – jóllehet – mindenki egy kicsit a saját szája íze szerint értelmezi.

Több mint 70 művész életútjának tömör bemutatásával szolgáltat a kiállítás bizonyítékot arra, hogy a dívaság messze nem csak a sztárallűrökben meg a teátrális gesztusokban rejlik. A díva karizmatikus és bátor, mindennél fontosabbnak tartja a művészi függetlenségét vagy az arra való törekvést.

Olvasd tovább a HVG-n!
Élet+Stílus: Rihanna, Billie Eilish, Björk – nők, akik visszanyerték a kontrollt a saját testük felett | hvg.hu

„Ha emiatt ribancnak neveznek, vállalom” – Madonna és Jászai Mari szettjeivel vár a Dívák & Ikonok kiállítás

Az év leglátványosabb kiállítása a londoni Victoria & Albert Múzeumból egyenesen a Zene Házába érkező Dívák & Ikonok, amely Jászai Mari, Maria Callas, Marilyn Monroe, Madonna vagy éppen Rihanna és Billie Eilish, több mint 100 hazai és külföldi sztár fellépőruháinak segítségével mutatja be, hogyan változott a dívafogalom a 19. század óta. A csodás öltözékeken keresztül bepillanthatunk az ikonikus előadók életébe, illetve az elmúlt közel kétszáz év társadalmi változásaiba is.

„Kemény vagyok, ambiciózus, és pontosan tudom, mit akarok. Ha emiatt ribancnak neveznek, vállalom.”

Így hangzik a Magyar Zene Háza Dívák & Ikonok című kiállításának falán is szereplő Madonna-idézet, egy mondatban foglalva össze azt a kreativitást, határozottságot és energiát, ami az elmúlt közel kétszáz év díváit jellemezte. A londoni Victoria and Albert Museumból egyenesen Budapestre érkezett tárlat közel 300 ezer látogatót vonzott eredeti helyén, és kétségtelenül az egyik leglátványosabb kiállítás, amit valaha láttunk. Nagy öröm, hogy az Angliából érkezett anyag mellett magyar előadók munkássága is bemutatkozik, így olyan csodás dívák szerepe is a helyére kerül, mint SenaBangó Margit vagy Lakatos Gabriella táncművész.

A tárlat a társadalmi kérdésekre és az ikonikus előadók életének bemutatására is gondot fordít, így egyáltalán nem üresen pufogtatja a rengeteg csillagport. A díváknak sokszor kellett szembenézniük a korabeli társadalom szűkre szabott kereteivel, érzékenységüknél fogva pedig nemegyszer fordították figyelmüket a bajbajutottak megsegítésére is. Sőt, a dívajelenség a hagyományos nemi szerepeken is túlmutat, így kerülhetnek Freddie Mercury, Elton John és más ikonok extravagáns szettjei a tárlatra.

Olvasd tovább a We Love Budapesten!
"Ha emiatt ribancnak neveznek, vállalom” – Madonna és Jászai Mari szettjeivel vár a Dívák & Ikonok kiállítás - Cikkek - We love Budapest

"Kibújtak ruháikból a dívák"

London után először Budapesten mutatják be a nagy sikerű Dívák & Ikonok néven futó utazókiállítást a Magyar Zene Házában, amely a Victoria and Albert Museumból érkezett hozzánk. Az MZH második időszaki kiállítása valóságos időutazás, a fiatal generációtól az idősekig szinte mindenki megtalálhatja kedvenc, korszakos sztárját, ikonját vagy díváját a felhozatalban.

Dívák & Ikonok elképesztő értéket képvisel. Az elmúlt kétszáz év legnagyobb előadóművészeinek tárgyaiból összerakott kiállítás a világ minden tájáról kölcsönzött darabokból áll, amelyek felölelik a dizájn, a jelmezek, a divat, a fotográfia, a zene és a film területeit. 

Olyan, mint egy opera

A kiállítás két részre bontható, mint egy opera: az első felvonás a XIX. századtól helyezi történelmi kontextusba a díva megteremtését, emellett feltárja a színpad és a képernyő csillagait. A látogatók megismerkedhetnek az első operettdívák, a korai primadonnák, az emberi testet felszabadító táncosok, valamint a hollywoodi sztárok életével és személyes tárgyaival: Josephine Baker, Lakatos Gabriella, Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe és Gábor Zsazsa kosztümjein keresztül a nőiességhez kapcsolódó változásokban, a nők jogaiért folytatott küzdelemben is elmélyülhetnek a nézők.

Olvasd tovább az Indexen!
Index - Kultúr - Kibújtak ruháikból a dívák

„MEGMUTATNI, MILYEN SOKOLDALÚ A DÍVASZEREP” – DÍVÁK & IKONOK-INTERJÚ HORN MÁRTONNAL

A női előadókat ünnepli és a dívák történetét meséli sztárok híres ruháin keresztül a Zene Háza új, időszaki kiállítása, amin többek közt Marilyn Monroe ikonikus szettjét, Karády utazóbőröndjét és Janelle Monáe vulvanadrágját. A Zene Háza intézményigazgatójával, Horn Mártonnal beszélgettünk, aki azt is elárulta, hogyan sikerült megszerezniük Freddie Mercury eredeti fellépőruháját, amiben ’86-ban a Népstadionban játszott a Queennel. Ez a Recorder magazin 114. számában megjelent interjú bővített változata, a Dívák & Ikonok szeptember közepéig látható a Magyar Zene Házában.

 

A londoni Victoria & Albert Múzeum után először a Zene Házában látható a Dívák & Ikonok. Miért akartatok mindenképp lecsapni a kiállításra?
A Zene Háza időszaki kiállítóterével alapvetően két célunk volt. Az egyik, hogy az európai zenetörténetet bemutató állandó kiállításunk részleteiben kicsit jobban el tudjunk mélyülni – erre jó példa volt a magyar popzene történetét az ötvenes évektől a rendszerváltozásig áttekintő, Nekünk írták a dalt! című kiállításunk. A másik pedig, hogy be tudjunk fogadni nagy nemzetközi kiállításokat, mert kevés erre alkalmas kiállítótér van Magyarországon, pláne zenei téren. Már korábban is próbáltunk elhozni nagy utazókiállításokat, például a Bowie-kiállítást, de ezek műtárgyvédelmi okokból csak egy-két évig utazhatnak, és mire megnyitott a Zene Háza, addigra a Bowie-kollekciót sajnos visszaszállították a tulajdonosoknak. A Victoria and Albert a világ egyik legnagyobb designtörténeti múzeuma, ahol sokat foglalkoznak zenei témákkal – a Bowie mellett volt például nagyon jó Pink Floyd- és operakiállításuk is –, és mivel már volt velük egy kapcsolat, kaptunk az alkalmon, hogy idehozzuk a Dívák & Ikonokat. Ez egy különösen aktuális kiállítás, ugyanis nemcsak a női előadókkal, hanem a nők társadalomban betöltött szerepével is foglalkozik, a showbusiness alapvetően férfiak dominálta világán keresztül.

Olvasd tovább a Recorderen!
„Megmutatni, milyen sokoldalú a dívaszerep” – Dívák & Ikonok-interjú Horn Mártonnal - Recorder (blog.hu)