Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
A természet ébredésétől Húsvét titkáig

A természet ébredésétől Húsvét titkáig

2024/03/18 | 3p

Húsvét váró, tavaszköszöntő programra várjuk a családokat március 30-án, Nagyszombaton délelőtt a Zene Házába. A gyerekjátékokkal, énekekkel gazdagított népzenei koncerten a Hamvazószerdától Húsvét hétfőig tartó időszak jeles napi szokásait veszi sorra Sándor Ildikó néprajzkutató, mesemondó, zenész barátaival. A programról Sándor Ildikóval beszélgettünk.

A Húsvét váró, tavaszköszöntő című családi program ugyan Nagyszombaton lesz a Zene Házában, de egészen a Nagyböjt elejéig, Hamvazószerdáig nyúltok vissza az időben. Hogyan épül fel a program?
Nagyon szép és izgalmas programra kértek fel bennünket a zenésztársaimmal, és nem tagadom, hogy az elején okozott is némi fejtörést, hogy hogyan is lehet a nagyböjti időszaknak a tartalmát, jelentését, mondanivalóját úgy megjeleníteni egy családoknak szóló koncerten, hogy ahhoz a kisebb és a nagyobb gyerekek, sőt, a felnőttek is egyenrangú félként tudjanak csatlakozni. Határozott szándékunk, hogy a család minden tagjának szeretnénk élményt adni, ezért úgy gondoltam, hogy kezdetnek a természet ébredését mutatjuk be népi mondókákat, játékdalokat hívva segítségül, de emellett természetesen merítettünk a böjti időszak jellegzetes énekes játékaiból is. A koncertet tulajdonképpen három részre osztottuk. Az első részben megszólítjuk a természetet, csalogatjuk a Napot, esőt biztatunk, és arról beszélgetünk, sőt éneklünk közösen is a gyerekekkel és a szüleikkel, hogy honnan tudjuk, hogy tavasz van. Ezt követi a különféle madarak éneke: a madárhang-utánzatok mellett egy kis mese is elhangzik majd arról, hogy a madarak közül melyik segítette, melyik akadályozta vagy éppen melyik árulta el Jézust, miközben ő az üldözői elől menekült. De például az is kiderül, hogy a katicabogarat hányféle néven nevezi a magyar néphagyomány. A koncert harmadik része pedig már azokról a konkrét napokról és eseményekről szól, amiben éppen benne leszünk, vagyis a Virágvasárnaptól Nagyszombatig terjedő időszakról. Felidézzük például a Nagyhéthez tartozó rituális hintázás szokását, és elhangzik az Aranymiatyánk is, ami a moldvai népi vallásosság egyik nagyon szép, ám kevéssé ismert darabja, melyben Mária és Jézus között párbeszédes formában hangzik el, hogy Virágvasárnaptól a feltámadásig mi történik Jézussal, mi történik a világban. Ám mire ehhez a tartalomhoz érünk, a gyerekdalokkal és a mondókákkal úgy előkészítjük, hogy a kisebbeknek is érthető, átélhető lesz a történet.

Zenész barátaidnak mi lesz a feladatuk a koncerten?
Mivel ők moldvai és gyimesi zenét játszanak, a gyerekjátékdalok között moldvai és gyimesi népzenét lehet majd hallani, olyan izgalmas hangszereken, mint a tilinkó, a koboz, vagy az ütőgardon. Kerényi Róbert „Szigony” játszik majd a fúvóshangszereken, Nyíri László hegedül, Molnár Ilus kobozál, Martus Éva gardonozik és dobol. Lesz egy kedves vendégünk is, Mályi Bori, aki egy csodaszép madaras dalcsokrot énekel koboz kísérettel.

Milyen területekről valók ezek a játékdalok?
Mindenfelől, Soprontól a Vajdaságig vagy épp a Bodrogközig, így aztán lesznek olyan változatok, amiket mindenki ismer, és amelyek segítségével megbátorodunk az éneklésben, hogy aztán tovább vezessük a közönséget a kevésbé ismert változatok felé, amiket ott helyben megtanulunk és együtt éneklünk.

Meg lehet úgy fogalmazni Húsvét titkát vagy üzenetét, hogy az a gyerekeknek is érthető legyen?
Voltak hasonló műsoraink korábban is, igaz, hogy azok az adventi időszakhoz, illetve a Pünkösdhöz kapcsolódtak. Ez a húsvéti műsor számomra is nagyobb kihívás volt, de úgy érzem, hogy a természet újjáéledésére a gyerekek is fogékonyak. Ezért közelítünk a napsütéstől, a madárdaltól, a katicabogártól, a kivirágzó növényektől. Ezek segítségével jutunk el a komolyabb tartalmakig, hiszen a paraszti kultúrára az is jellemző, hogy a kereszténység előtti vagy a kereszténységen kívüli hiedelmeket egylényegűvé teszi a keresztény tanításokkal, és ezekből sajátos elegyet képez. Úgy gondolom, hogy a gyermeki világkép nem áll messze ettől, és erre alapozzuk a műsor szerkezetét. De biztos vagyok benne, hogy a felnőtteket is segítjük Húsvét titkának mélyebb átélésében. Valószínű, hogy a különböző korú gyerekek nem fognak mindent megérteni, ugyanakkor a szüleikkel közös élmény alapot teremt ahhoz, hogy aztán otthon a dalokat, a játékokat felidézve egy kicsit elkezdjenek az ünnep mélyebb tartalmáról, üzenetéről is beszélgetni.

Interjú: Nagy Viktória

Gyerekjátékokkal gazdagított népzenei koncert

Ünnepváró, közös dalolásban gazdag játékos koncertre hívunk kicsiket és nagyokat a népzene és a népszokások jegyében. Legendamesék, dalok és gyermekjátékok segítségével követjük végig a Hamvazószerdától Húsvét hétfőig tartó időszak jeles napi szokásait. Énekszóval varázsolunk jó meleg napsütést, együtt köszöntjük a hazatérő költözőmadarakat, a gólyákat és a fecskéket, a tavaszt, a bimbózó, virágzó, a kizöldülő természetet! A műsort Sándor Ildikó, néprajzkutató, mesemondó, számtalan népi gyerekkoncert kitalálója vezeti, miközben zenésztársai moldvai és gyimesi hangszerekkel – furulyán, kavalon, tilinkón, kobozon – kísérik, és gazdagítják a műsort.

2024/03/30 10:30
Koncertterem