Azonnali hívás
Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek

2022/05/09 | 6 p

Május 10-én megnyílt a Szabadtéri színpad

A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada feltörekvő, valamint az egyes rétegzsánerek előadóinak is lehetőséget ad koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett. A május 10-én kezdődő szabadtéri szezon ingyenes programkínálatában DJ-szettek, koncertek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok is helyet kaptak. A szabadtéri koncertek mellett megnyílik a Zene Háza kültéri kerthelyisége, a ZeneKert is.

A szabadtéri szezon is példázza a Zene Háza zsánerhatárokat elmosó attitűdjét, már a május 10-i nyitókoncerttel, amelyen a folkzenét, a jazzt és francia sanzonvilágot keresztező Ephemere lép fel. A jazzes világot másnap, május 11-én a Gyárfás István Trio is hozza, a szakma és közönség által is az elmúlt évek legjobb gitárosának tartott Gyárfás ezúttal a világban a legismertebb magyar gitáros előtt tiszteleg In Memoriam Szabó Gábor című estjével.

Május-júniusban zajlik a Házban a Városkapu: Debrecen elnevezésű sorozat, amelynek keretében Debrecen város zenei élete mutatkozik be színes programokon keresztül: a szabadtéren egy Made in Debrecen nevű popzenei showcase este május 17-én, öt feltörekvő debreceni előadóval (Balázs-Földi Virág, The Crams, Heavy Brains, Ex Anima, Nasiimov), illetve május 26-án debreceni kötődési dj-k (The Magic Track, Grabo’sky) szettjeivel. A két debreceni esemény között, május 19-én indul a Magyar Zene Háza táncháza, először Csernók Klára és zenekara kíséretével és a Vastag Richárd-Horváth Klaudia páros tánctanításával. Május 24-én pedig a dj-estek is kezdetüket veszik, először a Budabeats kiadó feje, DJ Gandharva eklektikus szettjével. A hónap végén a családi programok is részben kiköltöznek a szabadtérre, először a Makám gyereknapi koncertje szól a kisebbeknek, Kimegyek holnap az állatkertbe címmel – és valóban: még ez a programpont is beleférhet a városligeti gyereknapba. Júniusban, 14-én indul a Vibe Changers improvizációs, open mic-est sorozat, amelyet a Random Trip és a Seven Seconds In the Future improvizációs csapatok hoznak tető alá egyesítve erőiket, és amelyből összesen hat alkalom lesz a nyár folyamán, mindig más vendégekkel és remélhetőleg mindig sok vállalkozó kedvű open mic-olóval. Lesz egy Eklektíva elnevezésű dj-est sorozat is, az ASAN Budapest prezentálásában mindig más vendégekkel (június 17-én Petrányi Zsolttal, 18-án Cadikkal).

A június végén a házban zajló Intermezzo Fesztivál MOME X MZH-nak is lesz szabadtéri, ingyenes ága (június 23-án ONE AB- és Filipvariál-, június 24-én Galactic Jackson-, OIEE dj-szettel). És persze folytatódik a táncház (június 16-án a Mártones zenélésével), a családi rendezvények sora (Csillagkapu), lesznek klasszikus zenei (DuoCorde), folkjazzes (Bolyki Sára – Várallyay Petra), valamint globálzenei (Nasip Kismet) koncertek is. Hogy aztán a nyár fő részében, július-augusztusban és szeptember első felében még tovább szélesedjen a kínálat filmvetítésekkel, némafilmekhez társított klasszikus- és kortárszenei produkciókkal, szombatonként sokrétű nyári szabadtéri családi programokkal és rengeteg további koncerttel és dj-szettel.

 

A részletes május-júniusi program

május 10. Ephemere (folkjazz)

május 11. Gyárfás István Trio: In Memoriam Szabó Gábor (jazz)

május 17. Made in Debrecen showcase: Balázs-Földi Virág, The Crams, Heavy Brains, Ex Anima, Nasiimov (Városkapu: Debrecen, pop)

május 19. Táncház: Csernók Klára és zenekara (népzene, táncház)

május 24. DJ Gandharva (dj-szett)

május 26. DJ-k Debrecenből DJ-znek – The Magic Track | Grabo’sky (Városkapu: Debrecen, dj-szett)

május 29. Kimegyek holnap az állatkertbe – Makám gyereknapi koncert (családi)

június 3. DuoCorde (klasszikus, kortárs)

június 5. Csillagkapu (Városkapu: Debrecen, családi)

június 8. Bolyki Sára – Várallyay Petra duó (tradicionális, jazz)

június 12. Királyok útján – a Szent István Király konzi fúvós zenekarának koncertje

június 14. Vibe Changers (pop, improvizáció, open mic)

június 16. Táncház: Mártones (tradicionális, táncház)

június 17. ASAN Budapest: Eklektíva - Yapo, DJ Petrányi Zsolt (dj-szett)

június 18. ASAN Budapest: Eklektíva – Lust & Planetmalcolm, Cadik (dj-szett)

június 23. Intermezzo Fesztivál - MOME X MZH 1. nap: ONE AB, Filipvariál (dj-szett)

június 24. Intermezzo Fesztivál - MOME X MZH 2. nap: Galactic Jackson, OIEE (dj-szett)

június 28. Vibe Changers (pop, improvizáció, open mic)

június 29. Papajazz (swing)

június 30. Nasip Kismet (globálzene)