Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
Hallgass friss magyar zenét és támogasd a hazai független lemezkiadókat!

Hallgass friss magyar zenét és támogasd a hazai független lemezkiadókat!

2023/09/20 | 6 p

Independent Label Fair (ILF) a hazai független lemezkiadók népszerűsítésére létrehozott platform, amelyet 2023-ban a Zene Házában rendeznek. Gyere szeptember 23-án, szombaton reggel a Zene Házába és töltsd itt a napot – alább a részletes program és az indokok, hogy miért éri meg mindez!

Indítsd el playlistünket, amely az ILF 2023-on részt vevő kiadók aktuális dalaiból álló válogatás:

Magyarország első, kifejezetten fizikai formátumokra (vinyl, cd, kazetta) specializálódott, a mainstream zenei világon túlmutató, friss és/vagy időtálló értékeket felmutató kiadókra fókuszáló vásáron a kiadványokat első kézből, mindig közvetlenül az adott kiadót támogatva lehet beszerezni. Nem utolsó sorban limitált, egyedi, a boltokban nem kapható, gyűjtői darabokkal is lehet találkozni.

A hetedik éve futó rendezvény célja, hogy a közönségnek – több tucat zenei stílust lefedve – körképet mutasson a hazai független fizikai lemezkiadásról, diskurzusra ösztökélje a kiadók vezetőit és szakmailag is segítse munkájukat.

PROGRAM

Résztvevő kiadók: 4mg, Alt Product, Audioexit, Blindblindblind, Blunt Shelter, BRVTAL, Budabeats, Budapest Vinyl, Corner Art, Crossroads, Dalmata Daniel, Diőbél, Draze, Drinkin' Beer in Bandana, Earth Plates, EXILES, Faith in Truth, Flowin, Gramy, Grapefruit, Krypton It, L.V., Launching Gagarin, Legenda, LYKA, Mana Mana, Moiras, MZK, Next Chapter, Oshu, Óvantag Tapintat, PrePost, Selected Sounds, Senrecht, Sick Tapes, Theque, Trottel, Unsigned.

+ Shmøergh szintisimogató

Kézműves analóg szintik egyedi megoldásokkal, egyenesen egy budaörsi kulipintyóból. Recsegős, varacskos, sivítós, egyszóval igazi malac hangú hangszerek pszeudo-skandináv dizájnnal, meglévő bútorokba szerelve. A vásár alatt lehet őket hallgatni, nyomkorászni, tekergetni, vagy a tervezőtől személyesen megtudni, hogy a földelés hiánya miért áll egyenes arányban a hajhullással.

 

TUDÁSBÁZIS

Szakmai programok a HAIL partnerségével

11-16h, Előadóterem

11-12.15 Magyar kiadótörténet – Ugar Records: Wágner Katalin (UGAR, társtulajdonos) Solymosi Vilmos (Dj Bootsie, Yonderboi, Zagar), Dudás Marcell (Marcel), Tövisházi Ambrus (Amorf Ördögök, Erik Sumo). Moderátor: Forrai Krisztián (újságíró)

Nem így terveztük és végtelen szomorúak vagyunk, hogy a tavaszi közös tervezgetések után Széll László, az Ugar Records alapítója júniusban elhunyt, így nem vehet már részt ezen a beszélgetésen. Ennek ellenére nem akartuk ezt lemondani, sőt ahogy eredeti terveinkben ez megfogalmazódott, ez egy sorozat első része. Szeretnénk évről-évre (vagy talán sűrűbben?!) legendás hazai kiadókról beszélgetéseket folytatni. Visszanézve a 2000-es évek eleje egy egész más világ volt lemezkiadó szempontból is. Tanulságos, motivációs vagy csak simán szórakoztató témákat szeretnénk boncolgatni, hogy a kortárs kiadók is okulhassanak belőle… és mindezt az unikális portfóliójú Ugarral kezdjük. A kerekasztalon a kiadó három művésze és Széll László özvegye, a kiadó társtulajdonosa vesz részt.

12.20-12.30 Bemutatkozik az Independent Label Affair – Nemzetközi hanglemez terjesztés Magyarországról: Pentelényi Pál és Fonyódi Ákos

A Budabeats kiadó vezetői és az ILF vásár szervezői nemzetközi lemezterjesztői projektet indítanak hazai kiadóknak/előadóknak.

12.30-13.45 Árképzések a vinyl piacon – kerekasztal: Antal Levente (Blunt Shelter), Szilágyi Béla (Drinkin’ Beer in Bandana), Égerházi Attila (Gramy/Djabe). Moderátor: Décsy Eszter (Corner Art)

13.50-14.10 Kitekintő: Horvátország – Vedran Meniga (PDV/Pozitivan ritam)

Vedran Meniga a Pozitivan ritam szervezet ügyvezetője és kreatív igazgatója, több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik rendezvényszervezés, promóciós munkák és lemezgyártás területén. A független és underground zenei szcéna felépítésén és összekapcsolásán dolgozik a ‘90-es évek elejétől. Több lemezkiadót épített fel és vezetett az első Humanita Nova “barkácskiadójától” a pont 10 éve alapított PDV-ig. Utóbbival eddig 70 kiadványt adott ki horvát és regionális előadóktól különféle stílusokban, többnyire bakeliten. A PDV lemezboltot is üzemeltet Zágrábban, valamint egyre szélesebb katalógust terjeszt világszerte lemezboltoknak.

14.20-14.50 A lemezgyűjtők köztünk élnek: Rév Marcell (Emmy-díjas operatőr) beszélgetőtársa Benedek Márton (Dj Johnny Drama).

Rév Marcell nevét nem nagyon kell ragozni, se fényezni. Viszont a lemezgyűjteményéről és gyűjtési hajlamáról szeretnénk többet tudni, így megkértük Dráma Marcit, hogy szedjen ki belőle minden infót, amit csak tud. 🙂 Amikor leütöttük vele ezt a beszélgetést, épp Dél-Amerikába tartott, hogy lemezeket túrjon. Na persze a munkája melletti szabad órákban…

15.00-15.45 Qualiton tasakok. Magyar kislemezborító-tervezés 1958-1970 – Dr. Vályi Gábor (Dj Shuriken) előadása

A hazai grafika elfeledett fejezete a kislemezborító-tervezés első két évtizede. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat által a Qualiton címkén megjelentetett korongok a dzsesszes tánczene, a táncdalfesztiválok és beatkorszak érdekes – gyakran ritka – dokumentumai. Bár a lemezborítók tervezői általában ismeretlenek, a régióban egyedülálló és világviszonylatban is jelentős, sokszínű és izgalmas anyagot hoztak létre 18 x 18 cm-es formátumban. Az előadás a szocreáltól a pop artig és op artig feszülő íven haladva próbálja összerakni a borítók és tervezők rejtett történeteit.

ZENEI PROGRAM
Djk és live
10-17h, Szabadtér

10h Domino Uno (Krypton It)
11h Dalmata Gergő (Dalmata Daniel)
12h SenkWaves dj set (Senkrecht)
13h AGA2L (BRVTAL)
14h Vaghy live (Theque)
15h Mintaka (LYKA)
16h Pleasure Voyage (Budabeats)

A program ingyenesen látogatható.

Szakmai partnerünk és támogatónk a HAIL - Magyar Független Lemezkiadók Egyesülete.
Partnerünk a Magyar Zene Háza.
Médiapartnerünk a Radio Café FM 98.0

https://ilf.hu

Az Independent Label Fair (ILF) a hazai független lemezkiadók népszerűsítésére létrehozott platform, amelyet 2023-ban a Zene Házában rendeznek. Magyarország első, kifejezetten fizikai formátumokra (vinyl, cd, kazetta) specializálódott, a mainstream zenei világon túlmutató, friss és/vagy időtálló értékeket felmutató kiadókra fókuszáló vásáron a kiadványokat első kézből, mindig közvetlenül az adott kiadót támogatva lehet beszerezni. Nem utolsó sorban limitált, egyedi, a boltokban nem kapható, gyűjtői darabokkal is lehet találkozni.

2023/09/23 10:00
Előadóterem