Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
Hogyan születik a dal? – Okos Viola és a Redbreast Wilson mesél dalszerzésről

Hogyan születik a dal? – Okos Viola és a Redbreast Wilson mesél dalszerzésről

2022/11/11 | 7 perc

Miniinterjú a november 18-i koncert elé, 2. rész

Szerző: Dömötör Endre

November 18-án folytatódik a nagysikerű Dalszerzők köre esemény, amelyen ezúttal a Platon Karataevből ismert Balla Gergely, Ohnody, az Odd ID-ből ismert Okos Viola és Redbreast Wilson lép színpadra. Ahol, amellett, hogy természetesen intim közelségben előadják néhány szerzeményüket, azokról és a dalszerzésről beszélgessenek Csepelyi Adriennel, az est házigazdájával. A koncert elé témába vágó interjút készítettünk a szereplőkkel, a második részben Okos Viola és Redbreast Wilson mesél metódusokról, aktuális, őket foglalkoztató témákról és meghatározó dalokról.

OKOS VIOLA (Odd ID)

Mennyit és hogyan változott a dalszerzői metódusod az évek során?

Tizenévesen egy zenekar tagja lettem (Ethnofil (ex) / Odd ID), máig együttműködök velük, meghatározó nekem ez a hosszú időszak. Zeneszerzés szempontjából ez inkább egy kooprodukció, a számaink jammelt alapból keletkeztek, amelyeket aztán közös gondolkodással tisztáztunk le, csiszoltunk dallá, mindenki persze saját hangszerén gondolkodva főképp – énekesként a zene „dal” része volt a szerepem. Az intuitíve érkezett dallamokat idővel tisztáztam, a szövegeket a dallam és zenei világ hangulatából, az improvizált hangzók dallamiságából ötleteltem. Ez a munkafolyamat, ami egy improvizált, „beérzett” alapból indul ki, azóta – sőt, tulajdonképpen már a zenekar előttről – is részem. A zeneírás először nálam kapcsolódás az adott hangszerrel, amiből teremtődik egy zenei atmo, ami aztán alapot képez a későbbiekhez – kinőnek ebből, majd konkretizálódnak témák, zenei részletek, amiknek aztán ívet adok, keretbe foglalok. Erősen vizuális alkat vagyok, szóval nekem ez mind egy belső vizuális térben folyik le, amiből merítkezem is. Tehát válaszom, hogy nem igazán változott, csak inkább „terebélyesedett” a „metódusom” az évek során. A metódus szótól egyébként zavarban vagyok, nekem a zene egy szabadabb, nem tudatos rétegbe tartozik. Ma már jobban a zene egészében gondolkodom, hangszeres szempontból is. Sok mindennek elején vagyok.

Aktuálisan milyen témák foglalkoztatnak a leginkább dalszerzőként?

A belső érzetek, -víziók, -hangulatok megfogása, leírása, a zenei atmo teremtő ereje foglalkoztat.

Melyik az a dal, amit bárcsak te írtál volna?

Ami most először megszólalt bennem valamiért – legyen ez tehát: Agnes Obel: Mary Agnes. Egyébként, amelyik előadó megfordult a fejemben a kérdés után, az Thom Yorke, Fleet Foxes és Aldous Harding.

REDBREAST WILSON

Mennyit és hogyan változott a dalszerzői metódusod az évek során?

Dalszerzőként nagy változást jelentett nekem a műfajváltás bluesról countryra. A blues – kiváltképp annak tradicionális megközelítése, ami hozzám közel áll – stilisztikailag és nyelvileg is elég kötött. A blues forma már önmagában is nagyon szigorú annak felhívás–válasz struktúrája miatt. Ezeket a nyelvi, stilisztikai és formai kötöttségeket tudtam magam mögött hagyni a műfajváltással – ami rendkívül felszabadítóan hatott rám. A műfajváltás pedig egybeesett egy szerzői éréssel is, ha úgy tetszik, nagykorúvá válással, ami egy sokkal tudatosabb, reflektáltabb íráshoz vezetett: az elbeszélői pozíciókkal, rímstruktúrákkal való játék, az újabb nyelvi rétegek bevonása egy egészen új világot és új lehetőségeket nyitott meg előttem. Ami viszont változatlanul megmaradt, hogy továbbra is történetekben gondolkodom, történeteket mesélek – ez a legfontosabb számomra. Az évek előrehaladtával pedig azt veszem észre, egyre kisebb gesztusokon keresztül próbálok megragadni egyre komplexebb témákat.

Aktuálisan milyen témák foglalkoztatnak a leginkább dalszerzőként?

Sokat foglalkozom a múlt és a jelen viszonyával, a múlt lezárhatóságának vagy éppen lezárhatatlanságának kérdésével. Hogy miként van folyton jelen a múltunk emlékek, traumák, családi viszonyok, bókok, stb. formájában, és hogy mit is lehet ezzel kezdeni. A dalokban nyilván nem keresek megoldásokat ezekre, de ez egy olyan téma, ami egy ideje nagyon is foglalkoztat, és úgy érzem, még bőven van dolgom ezzel dalszerzőként.

Melyik az a dal, amit bárcsak te írtál volna?

Hirtelen három dal jut eszembe. Minden idők egyik legokosabb dalszövege a Forever, For Always, For Certain a megközelítőleg senki által nem ismert Richard Dobsontól. Mindig lenyűgöz az, ahogy a dalban játszik Dobson a for előtagú kifejezésekkel, és mindig megrendít, mennyire igaz mindaz, amit ír. Steve Earle Billy Austin című dala. Annak ellenére, hogy elég politikus alkat vagyok, dalszerzőként eddig nem tudtam közvetlenül társadalmi témákat földolgozni. Steve Earle ebben nagyon ügyes. Mindemellett a Billy Austint olyan gyönyörűen írta meg, hogy ha saját magam játszom is, akkor is képes könnyekig meghatni. És hogy az új generációból is említsek egyet: John Morelandtől a 3:59 AM. Ehhez nem lehet semmit hozzáfűzni, magáért beszél:
„So try to be patient, try to understand
I'm a child, trying to do the work of a man
My pockets are empty, I don't own a thing
But I'd take a diamond from the sky
And put it in your ring”

 

interjú: Dömötör Endre

Miniinterjú a november 18-i koncert elé, 1. rész

November 18-án folytatódik a nagysikerű Dalszerzők köre esemény, amelyen ezúttal a Platon Karataevből ismert Balla Gergely, Ohnody, az Odd ID-ből ismer Okos Viola és Redbreast Wilson lép színpadra. Hogy ott, amellett, hogy természetesen intim közelségben előadják néhány szerzeményüket, azokról és a dalszerzésről beszélgessenek Csepelyi Adriennel, az est házigazdájával. A koncert elé témábavágó interjút készítettünk a szereplőkkel, az első részben Balla Gergő és Ohnody mesél metódusokról, aktuális, őket foglalkoztató témákról és meghatározó dalokról.

Dalszerzők köre #2

Négy dalszerző-előadó egy esten, egyszerre a színpadon – zenélnek, mesélnek, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé. Mint egy tábortűznél, körbejár a gitár és a dal, közben apróbb titkokat tudunk meg a dalszerzésről, eltérő módszerek alapján láthatjuk, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mitől működik egy ötlet, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. A sorozat második részében ismét négy eltérő karakter, Ohnody, az ODD ID-ből ismerős Okos Viola, a Platon Karataevből ismerős Balla Gergely és Redbreast Wilson passzolja egymásnak a hangszert, mesél dalszerzésről, beszélget egymással sajátos megoldásokról.

2022/11/18 19:30
Koncertterem