Azonnali hívás
INOTA Fesztivál – Zene Háza Koncertterem programja

INOTA Fesztivál – Zene Háza Koncertterem programja

2023/02/27 | 9 p

2023. augusztus 31. és szeptember 3. között

2023. augusztus 31. és szeptember 3. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként startol a 2023-as év legprogresszívebb eseménye, az INOTA Fesztivál, amely egy különleges, indusztriális környezetben megvalósított, művészeti ágakon átívelő fesztivál. Benne sok más helyszín mellett a Zene Háza Koncertteremmel, és olyan előadókkal, mint Robert Henke, Lucrecia Dalt, Caterina Barbieri, Space Afrika, KMRU, Forest SwordsMax Cooper, Slikback x Weirdcore és sokan mások.

Az INOTA Fesztivál 2023. augusztus 31. és szeptember 3. között az egykori inotai hőerőmű helyszínén zajlik. Az INOTA a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a budapesti underground zenei és vizuális szcéna egyes szereplőinek közös kezdeményezése, amit az a cél vezérel, hogy létrejöjjön Magyarország legnagyobb, definitív audiovizuális fesztiválja, amin nem csak előremutató zenei actek, de fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak – sok esetben a zenei előadások szerves részeként. A meghívott művészek gondolatokat ébresztenek, változásra inspirálnak, kapcsolatokat teremtenek, és teszik mindezt a szocialista múlt egyik legnagyobb ipari beruházásának, a Várpalota melletti inotai hőerőműnek lenyűgöző területén, ahol a múlt és jövő formái rendeződnek egy kivételesen eredeti egységbe.

A fesztivál amelyen sokan másik mellett fellép még Extrawelt, Rival Consoles, Daniel Avery, Lebanon Hanover, Oscar Mulero, Paramide, Blackhaine, Lewis Fautzi  egyik meghatározó helyszíne a Zene Háza Koncertterem lesz, amelynek programja előremutató, innovatív, nagyon aktuális művészeknek biztosít fellépési lehetőséget, abszolút szinkronban a Zene Háza küldetésével.

A fesztivál honlapja: inotafestival.hu

A fesztiválra az alábbi linken lehet váltani mindenféle belépőket, közte limitált, kedvezményes early bird-jegyeket és az egyes programegységekre külön jegyeket is:

Cooltix - INOTA FESZTIVÁL

 

 

 A Zene Háza Koncertterem programja

 

2023. augusztus 31., csütörtök este:

Maotik

Mathieu Le Sourd, más néven Maotik francia digitális művész, aki magával ragadó élményekkel, interaktív installációkkal és audiovizuális performanszokkal vált a műfaj nagyájúvá.

FOR. (Gryllus Ábris + Farkas Miklós) & Nimova Projeckts

Előremutató magyar elektronikus zenei és vizuális formációk izgalmas közös projektje.

 

2023. szeptember 1., péntek délután:

Robert Henke CBM 8032

A Zene Házában dupla teltházas koncertet adó techno-úttörő a fesztiválra szintén látványos audiovizuális projekttel érkezik.

Zságer Balázs & Katona Kati

A Zságer Balázs live actje, amellyel a billentyűs producer mélyre ás egyedi hangzásában, amely az ambient, a techno és a pszichedelikus hangzásvilág keveréke, egyedi vizuállal kiegészítve.

 

2023. szeptember 1., péntek este:

Caterina Barbieri

A progresszív elektronika olasz vizonistája az elmúlt tíz évben kimagasló, hipnotikus-atmoszférikus munkákkal hívta fel magára a figyelmet.

Space Afrika

Az elmúlt évek egyik lesajátosabb világú hangkollázs-ambient-spoken word produkcióit jegyzi a manchesteri producerpáros.

Bartha Márk + Makró VJ

A filmzeneszerzőként is aktív, ambientes és absztrakt, eleve széttöredezett zenei világokat ütköztető Bartha Márk a Makro Visuallal hoz léte AV performanszt.

 

2023. szeptember 1., péntek éjszaka:

Slikback x Weirdcore: Void

A kelet-afrikai elektronikus underground élvonalába tartozó kenyai DJ Slikback az utóbbi idők legmutatósabb hibrid tánczenéinek egyik kiemelkedő producere, aki ezúttal Weirdcore, a befolyásos videoművész vizuális anyagával együtt lép fel.

Gábor Lázár

A hazai elektronikus zenei színtér egyik legjelentősebb, nemzetközileg is magasan jegyzett producere, legutóbbi albumai az idm csúcskiadójánál, a Planet Mu-nél jelentek meg.

KMRU

A kenyai ambient-drone alkotó az elmúlt néhány évben glitch-csel, poszt-indusztriális elemekkel is játszó albumokat tett le, és lett a zsáner egyik innovatív alkotója.

 

2023. szeptember 2., szombat délután:

Lucrecia Dalt

A kolumbiai származású Lucrecia Dalt, elektroakusztikus, artpopos albumaival már korábban is élvonalbeli alkotó volt, ám 2022-es, a bolerót újracsomagoló ¡Ay! című lemeze a tavalyi év egyik nagy meglepetése volt, az előremutató zenék meghatározó magazinja, a brit Wire egyenesen az év albumának kiáltotta ki! Ezt hallhatjuk élőben.

Mákó Mári + TBD

Mákó Mári Rotterdamban élő magyar zeneszerző és hangművész, aki szólóban élő elektronikát és akusztikus hangforrásokat kombinál.

 

2023. szeptember 2., szombat este:

Forest Swords

Az artisztikus elektronika egyik kulcsfigurája a képzőművészként indult Matthew Barnes, akinek zenei projektje a törzsi dub és az éteri elektronika érintésével jut el pszichedelikus hatásokig.

iamyank + TBD

A hazai elektronikus, kortárs zene egyik kulcsfigurája, iamyank is a fellépők egyike.

 

2023. szeptember 2., szombat éjjel:

Max Cooper 3D

A brit technoproducer az elmúlt évtizedben ambientes, tech-es, idm-es munkákkal vált népszerűvé, élőben mindig látványos fellépésekkel, ám ezúttal egy azokat is megfejelő, 3D-s vizuált is hoz magával.

Imre Kiss + Boris Vitázek: Keys To Cassiopeia

Kiss Imre dj-producer a hazai elektronikus zenei színtér egyik kulcsfigurája, akinek legújabb projektje egy kozmikus utazás feltérképezetlen területekre, mélyen a mitikus csillagképek szféráiba, hozzá passzoló vizuállal.

Az inotai hőerőmű

 

Az inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Három hatalmas, illusztris hűtőtornyát nem csak mindenki ismeri, aki a főváros felől autóval megy a Balatonra, de azt is érdemes tudni róluk, hogy újszerű vízhűtéses technológiájukkal akkoriban forradalmi újításnak számítottak, amivel Heller László és Forgó László mérnökök elnyerték az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíját. Inotának köszönhető, hogy ezek a kürtő alakú hűtőtornyok hamarosan elterjedtek a világban. A kürtők persze csak részei a 225 ezer négyzetméteren elterülő létesítménynek, amely fél évszázadig termelte az áramot, és véglegesen 2001-ben állt le. INOTA mint fesztivál azonban újra élettel tölti meg a turbinacsarnokot, a kazánteret és a művelődési házat - amely az itt dolgozók szórakozását szolgálta -, amelyek látványában teljes csendben is el lehet veszni, de zenével és vizuális művekkel megtöltve az élmény még intenzívebb lesz.

A Fesztivál helyszínei

 

Az erőmű területe, ami az alábbiakból áll:

Erőmű udvar: Előremutató produkciók a fényszennyezésmentes szabad ég alatt, ahonnan az erőmű teljes területe is belátható.

Turbinacsarnok: A 6000 négyzetméteres, üvegtéglák szegélyezte csarnokban ötven éve még hatalmas turbinák termelték zakatolva az áramot, ezúttal hatalmas hangfalak veszik át a helyüket.

Kazántér: Tekergő csövek és lépcsők állnak itt össze egy mutáns ipari organizmussá, ami különleges fényinstallációnak ad helyet.

Hűtőtorony: A környék látképét uraló, hatvan méteres hűtőtornyok életük aktív szakaszában zárt rendszerben, légkondenzációval hűtötték a vizet, és a lehűlt folyadékot visszaforgatták a rendszerbe. Az egyes számú ezúttal újra életre kel, de nem eredeti funkciójában, hanem egy fényinstalláció főszereplőjeként.

 

Művelődési Ház:

Zene Háza Koncertterem: Az erőműhöz tartozott egy lakótelep – sőt, Inotának még saját irányítószáma is volt –, az itt dolgozók családjainak pedig még strandot és művelődési házat is építettek. Utóbbi előterében Hincz Gyula és Fónyi Géza 50-es években készült mozaikjai üdvözlik a brutalista mennyezettel bíró színházterem látogatóit, ami a maga korában állítólag Közép-Európa legkiválóbb akusztikájú színháza volt.

Kantin: Az erőműhöz tartozott egy lakótelep - sőt, Inotának még saját irányítószáma is volt -, az itt dolgozók családjainak pedig még strandot és művelődési házat is építettek. Utóbbiban található az étterem is, a falán Kovács Margit keramikus 1957-es, a Brüsszeli Világkiállításon aranyérmet nyert domborművével, a Körtánccal. A fehér mozaikos oszlopok által felszeletelt térben valós tánc is fog történni dj-k szettjeire.

Zene Háza Koncertterem