world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Zene Háza stáb: A kedvenc 2022-es koncertjeink a házban

Zene Háza stáb: A kedvenc 2022-es koncertjeink a házban

2023/01/03 | 10 perc

Melyik koncertek voltak a legnagyobb hatással a Zene Háza dolgozóira az első évben, 2022-ben?

Az évvégi, év eleji időszak egyik jellemzője, hogy összegzünk, értékelünk. A Zene Házában ezt mi most az itt dolgozókkal közösen, 2023 első napjaiban kétféle módon tesszük még meg. Egyrészt bemutattuk kollégáink kedvenc 2022-es lemezeit, dalait, másrészt ebben az összegzésben elmondjuk azt is, hogy mik voltak a kedvenc koncertélményeink a Magyar Zene Háza első évében. Lássuk hát, mennyiféle élményt gyűjtöttünk - csupa olyant, amilyent 2023-ban is várhat mindenki a Zene Házától!

Antal László
múzeumbolt vezető

Battles (2022. június 16.)


Bakos Bence Gellért
múzeumbolt-eladó

Chihiro Zeneországban (2022. szeptember 4.)

Nem hiszem, hogy érdemes túlzottan szaporítanom a szót ezzel a koncertélménnyel kapcsolatban. Studio Ghibli animációs filmeken nőttem fel, ezért az első percben magával ragadott a nosztalgia. Hayao Miyazaki mindig egy érzelmek széles skáláján átívelő kalandra invitálja a nézőt, és a választott zenei darabok, illetve filmrészletek zseniálisan hozták vissza a művészetének ezt az aspektusát. Dinamikusan változó, de mégis ismerős és szeretetteli élmény volt.


Dr. Batta András
ügyvezető igazgató

Számomra a Zene Háza hangulata akkor izzik fel igazán, amikor a közönség közösséggé válik, és részese lesz magának az előadásnak. Be kell vallanom: a nem klasszikus koncertek tartoznak ide. A klasszikus zene hallgatásának ugyanis az évszázadok alatt kialakult egyfajta kliséje, ami által a zene kiváltotta reakciók az emberekben belül, az érzelmek mély és rejtett szintjén jönnek létre. Ellentétben a populáris zenékkel (népzene, pop, globál), ahol a zene felszabadít, mozdulatokra, hangokra, folyamatos intenzív reagálásra ösztönöz, és ezáltal erősíti az együttes élményt. Ilyen volt nyáron a ghánai zenészek fergeteges, mágia-szerű zenélése a szabad térben, ami az összeverődött mintegy 600 embert őserdei táncos rituáléra serkentette, ilyen volt Charlie megjelenése a színpadon és az a csoda, amivel két perc alatt közös performance-szá vált a koncert. Az ilyen varázslatokat a klasszikus hangversenyeken edződött figura – mint például én – csodálattal és meghatottsággal követi, és ezt mormolja magában: „Lám, ez a zene hatalma, hiszen ezt álmodtuk meg az állandó zenetörténeti kiállításunk első terében, a dobokkal, és a közös zenélés kiváltotta, mindig változó erdő-installációval...” Sok megható pillanatot jelentettek számomra a gyerekcsoportok is, ahogy jöttek fel a lépcsőn énekelve, tapsolva, ahogy birtokba vették a Zene Háza tereit, elfogulatlanul, élvezve az építész által megteremtett szabadságot. Ilyenkor visszagondoltam az elmúlt hét évre, amikor Marcival számtalanszor elterveztük, hogy milyen is lesz itt a hangulat. Talán magunk sem gondoltuk, hogy ennyire bejön minden. Valóban olyan Ház lettünk, „ahol a zene mindenkié”? Mi váltottuk volna valóra Kodály álmát? Sok szempontból igen. Első évünk legalább is ezt bizonyította.


Berta András
marketing osztályvezető

Szeptemberben érkeztem, ezért viszonylag rövid időt töltöttem a Ház kötelékében, de a dolgozói karácsonyi buli így is feledhetetlen élményt jelentett. Régi mondás, hogy aki megfeszülni tud, az tud igazán belazulni is, és ez szerencsére erre a stábra hatványozottan is igaz. Itt a társaság nagy része „be van oltva” zenével, ezért kézenfekvő volt, hogy egy kisebb zenei gála kerekedett az alkalomból. Nekem személy szerint pedig nagyon komoly élmény volt közös zenei produkcióban szerepelni olyan képzett zenész kollégákkal, akikkel egy marketinges nem minden nap léphet egy színpadra. Szóval az egy jó kis este volt, sok zenével, rengeteg őszinte beszélgetéssel, kicsit nehéz másnappal, de hatalmas motivációs löketet adva a következő időszakra is.


Dénes-Worowski Marcell
zenepedagógus

Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje (2022. október 8.)

Nekem az év koncertje (azok közül, amiket hallottam) egyértelműen Tcha Limberger és Sárközy Lajosék közös estje volt. Két merőben más energia, és mégis valahol nagyon azonos tőről eredő tehetség volt a színpadon, ezt a kettősséget pedig nagyon nagy élmény volt megélni.


Dömötör Endre
kommunikációs munkatárs

Sam Lee (2022. október 12.)

Sok másik koncert is szerepelhetne itt (Soharóza, Dalszerzők köre-koncertek, Barker, John Grant, Ben Wendel, Lorenzo Senni, Sun Kil Moon, Leenalchi, Zorán, Injury Reserve stb. stb.), de Sam Lee-é lett a befutó, főleg, mert az utolsó pillanatban derült ki, hogy az egyik kedvenc gitárosom, a Suede alapítója, Bernard Butler is csatlakozott a turnézenekarhoz, és együtt öten nagyon a koncerttermünkhöz passzoló intim, mégis közönséget megszólító, együtténeklős, természetközeli gondolatokkal teli hangulattal árasztották be a teret, aztán ráadásként utána még hajnalig dumálhattam a hősömmel.


Erdőháti Melinda
szakmai munkatárs, kiállítási osztály

ADHD (2022. október 22.)

Az izlandi ADHD zenekar koncertje, mert bár nagyon szeretem a jazzből és népzenéből induló bluesra hajló zenei stílusokat, ez a zene nem tartozott az általam hallgatottak közé. Bevallom, az elejétől elkapott a flow és nem engedett, olyan volt, mintha vettem volna egy mély lélegzetet és csak másfél óra elteltével engedtem volna ki a levegőt.


Görög Miklós
produkciós menedzser

Alva Noto (2022. október 16.)

Ez volt a kedvenc koncertélményem a házban.


Havass Zsombor
műszaki- és szcenikai osztályvezető

ADHD (2022. október 22.)

Az ADHD volt a legjobb koncert 2022-ben! Ők az én zeneházas felfedezettjeim, akiket azóta rendszeresen hallgatok!


Halász Száva
irodai recepciós

Sam Lee (2022. október 12.)

Számomra ez a koncert volt a legnagyobb meglepetés idén, mivel erre a koncertre csak azért látogattam el, mert éppen kedvem volt egy koncerthez és kapóra jött, nem ismertem korábban. Azt kell mondanom, nem csak a Házban, de a 2022-es évem legjobb koncertélménye lett. Ritkán hallani valakit, aki ennyire szereti a hivatását, aki ennyire szívből tud zenélni és hálás minden egyes csillogó szempárért, ami rátapad. Lehettünk volna csak tízen is, akkor is imádta volna a koncert minden egyes pillanatát velünk. Kevés az a hang, ami úgy eljut a szívemig, hogy könnyekbe törjek ki, de itt, szinte az egész koncerten szükségem volt zsebkendőre. Remélem sosem felejtem el ezt a koncertet.


Halmos András
koncertprogram-vezető

Tabula Rasa #1 – Kurátor: Hayden Chisholm (2022. március 1.)
Lisztes Jenő Cimbalom Projekt (2022. március 5.)
Phelan Burgoyne New Trio (2022. május 19.)
Alostmen (2022. augusztus 3.)
Tabula Rasa #3 – Kurátor: Jozef Dumoulin (2022. november 29.)

Nyilván lehetetlen egyet választani, de hirtelen, amik eszembe jutnak: Marian Mexicanu a Lisztes Jenő Cimbalom Projekttel, Phelan Burgoyne, az első és harmadik Tabula Rasa, és az Alostmen.


Horn Márton
intézményigazgató

Sam Lee (2022. október 12.)

Elnézve a kollégák kedvenceit, kicsit ismétlésnek hangzik, de nálam is Sam Lee vitte el a prímet. Az a finomság, ahogyan megjelentek hazája történetei a szavak és ének egyvelegében, az igazán egyszeri volt. De ha nem lehet 20-at vagy 30-at írni, akkor még kiemelkedett nekem Aron Andras & The Black Circle Orchestra koncertje a keserédes hangulatával, Áron Andris tömör találó kommentjeivel, és a nagyon szép világítással. Szerettem az Neked8 Ensemble requiemjeit, és kapcsolódó improvizációkat Örkény világával. Nagyon izgalmas kísérletek zajlottak a Hangdómban, talán a Lighthouse formáció Escape darabja fogott meg leginkább Bordos László Zsolt sírbéli figuráival és Jóhann Jóhannsson éteri zenéjével. Meg persze Harcsa Veronikáék Tandori és Sziveri estje is kellően fájdalmas volt, amilyennek lennie kell egy Sziveri estnek. A többit tényleg csak felsorolom: Ensemble Tavagna, Ramazuri – Tündérfátyol Zeneszó, Kéknyúl, Delvon Lamarr Organ Trio, Vibe Changers, Huun-Huur-Tu, Bermuda.


Keresztes Adrienn
kiállítási koordinátor

SENADAGADUB, Worlasi, Weil András és a Napfonat Együttes – Összefont életutak (2022. május 6.)

A kedvenc lemezes válaszból (Sena Dagadub: Ghana Live Sessions) szinte egyértelműen következik, hogy az idei kedvenc koncertem a Házban Senáék május 6-i koncertje volt. Csodálatos, ahogy egy emberi életutat modelleztek le és kísértek zenével, a születéstől egészen a világból való távozásig. Ghánai és magyar zenei tradíciók találkozása, együtt táncolás és meghatottság jellemezte számomra ezt a koncertet, ami annyira jó volt, hogy ezután idén még kétszer megnéztem őket.


Kézsmárki Kata
program koordinátor és nemzetközi kapcsolatok munkatárs

Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje (2022. október 8.)

Imádtam (a fiam is!) a Tcha Limberger koncertet! Az az ember annyira karizmatikus, sosem hallottam róla korábban, de egyszerűen belopta magát a szívembe azonnal: ahogyan beszélt, magyarul (pedig cseppet sem magyar), amilyen elképesztően zenélt és mindeközben teljes szerénységgel viselkedett, az szívet melengető volt, hogy vannak ilyen emberek! Zeneileg is felejthetetlen élmény volt a koncert, Sárközi Lajos is elképesztően játszott. Az artist talk pedig nagyon érdekes volt, bensőséges hangulatú. Köszönjük a fiammal együtt ezt az élményt!


Mazura János
stúdióvezető

Isfar Sarabski Quartet (2022. június 12.)

Nekem az Isfar Sarabski Quartet volt igazi meglepetés. Okos és érzékeny elegye a balkáni hatásoknak és a kifinomult jazznek.


Mándli Endre Vazul
kiállítási osztályvezető

EASTERN BANALITY: Szelevényi Ákos, Mészáros Ádám, Hajdu Szabolcs, Ajtai Péter, Miklós Szilveszter (2022. május 26.)

A legvagányabb Keleteurópai Westernfilm, Jazz-Blues és szabadimpró Tarantino módra és megannyi pucával. Azt hittem tudom mit fogok hallani, többször játszottam már pár taggal a fellépők közül, jól ismerem őket, ennek ellenére brutál megleptek és a produkció totál arcba csapott. Rég vertem már a tempót (amikor volt) a lábammal koncerten. A tagok igen aktív szereplői a széles közönség által nehezebben befogadható szabadimprovizációs zenének és ezt úgy tudták benne közvetíteni, hogy a közönségben mind megették. Felfalták. És sírva könyörögtek még pár csepp falatért.


Márton Julianna
koncertprogram-koordinátor

Sam Lee (2022. október 12.)

Abszolút ez volt a kedvenc koncertem a házban.


Mezős Krisztina
PR kommunikációs munkatárs

Delvon Lamarr Organ Trio (2022. április 8.)

Sokkal több koncertre szerettem volna eljutni, mint amennyire tudtam, de legjobban a Delvon Lamarr Organ Trio tetszett. Az idei fogadalmaim között pedig szerepel az, hogy még több koncertet nézzek meg a házban.


Molnár Adél
értékesítési és közönségkapcsolati osztályvezető

Chris Thile (2022. október 21.)

Mert a gyerekkoromat is előhozta, amikor is mandolinoztam egy kis mandolin zenekarban. Mert elájultam attól, hogy egy szál pali egy kis hangszerrel betölti a koncertterem 460 négyzetméterét. Amikor megtapasztalod igazán a kevesebb, több közhelyet.


Nagy Máté
értékesítési és szolgáltatási munkatárs

Nagyon szerettem a szabadtéri színpad programjait, már-már legendássá vált kis piknik pokróccal és thermo hátizsákkal érkeztem, amibe mosolyogva csilingelt a fröccsnek való és kis nasi is jutott. Minden koncertre ugyanazzal a szett repohárral jöttem, ami így kultikus kiegészítőjévé vált ezen saját fantázianevű „semi open-air” partiknak. Sok jó koncertet hallgattunk meg így, nem is emelnék ki egyet. Annyira különleges helyszíne a háznak, amit feltétlen ki kell próbálnia mindenkinek, zenei ízléstől függetlenül.


Nagy Viktória
kommunikációs munkatárs

Veni: Az út lemezbemutató (2022. április 3.)
és
Debussy képekben (2022. október 29.)

A kettő nálam kicsit összefügg, mert az idén nagyon szerettem az április eleji Veni: Az út lemezbemutató koncertet – ezzel tulajdonképpen most két legyet ütöttem egy csapásra, mert egy 2022-es lemezt is ajánlottam és egy szuper koncertélményemet is felelevenítettem. Az áprilisi lemezbemutató a közreműködő énekes és hangszeres művészek miatt is nagyon emlékezetes számomra, illetve azért is, mert az egyik kedves barátnőmet is elhívtam a koncertre, aki ekkor járt először a Házban, és teljesen elvarázsolódott. (Megjegyzem: jött velem december 30-án Herczku Ágira is.) Aztán a Debussy képekben koncertet is nagyon szerettem, izgalmas volt az egész koncepció, szépek az elkészült festmények, és nem mellesleg kiváló zenészeket hallhattunk azon az estén.


Pap Péter András
programosztály, szerkesztői munkatárs

Xenakis-nap (2022. május 28.)

Egy érdekes és informatív beszélgetés, egy inspiráló workshop és egy fantasztikus koncert, amelyen tökéletesen megfért egymás mellett a kortárs komolyzene, a kísérleti elektronika és az improvizáció. Az ilyen multidiszciplináris, műfaji határokat lebontó események teszik az én szememben igazán unikálissá és hiánypótlóvá a Zene Házát.


Péteri Szilvia
HR csoportvezető

Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál – A róka vendégei (2022. szeptember 3.)

Hatalmas élmény volt: a gyermekeknek szóló programot nem csak az 5 éves nagylányom, hanem én is élveztem, a mese nagyon megérintett. Itthon azóta is többször kérte a kislányom, hogy meséljem el. Először nem értette, hogyan lehet „jó szereplő” a róka, hiszen eddig teljesen más megvilágításban ismerhette meg őt (ravasz, számító stb.), ebben a mesében pedig a róka a nyuszival, a kacsával kapcsolatos eredeti elképzeléseit (felhizlalja és megeszi őket) felülírta a szeretet, a kötődés, a barátság (megvédte őket a farkastól, saját élete árán). Mindezek mellett nekem hatalmas élmény volt látni, ahogyan a Kollégák egy gyermekprogramon dolgoznak együtt – egy csapatként.


Remes Zsófia
produkciós menedzser

GLORIA (2022. december 9.)

Ez egy NAGYON nehéz kérdés! De! Ha tényleg csak egyetlen egyet lehet választani, akkor a december 9-i GLORIA előadás az, ami az egyik legkülönlegesebb volt nekem ebben az évben. Bő egy óra a Timeless Clubban GLORIÁ-val és elfeledsz mindent, ami a termen kívül történik! Nagyon szerettem ezt a színház- és koncertélmény közti játékot, az est dramaturgiáját és azt, hogy elképesztően kreatívan használták a teret, a Koncerttermet sosem láttam még így. Mindamellett, hogy egy gyermekien ámulós élményként maradt meg, olyanokon járt az eszem, hogy a digitális világ hogyan veszi át a hatalmat (átveszi-e) az egyén felett, a meta-világ valósága valóság-e, a tömeg-egyén viszonya és dinamikája, az uniformizálódás, az emberség mivolta… És persze az is fantasztikus volt, hogy az MZH közönség-bevonós filozófiája abszolút megmutatkozott, hiszen a hallgatóság nemcsak megfigyelője, hanem résztvevője, élvezője volt a játéknak. Amúgy meg rengeteg koncertet fel lehetne itt sorolni, de komolyan!


dr. Kissné dr. Sápi Kinga
Jogi koordináció és HR vezető

Fonó Zenekar, Pál Eszter, Muzicka: Felföldi utakon (2022. december 12.)

A december 12-i Fonó és vendégei koncert, mert táncházmozgalmi örömzenét játszottak, és előtte Agócs Gergely előadása, mert nagyon élvezetesen mesélt az adatközlőkről.


Severinghaus Artemisz
zenepedagógiai csoportvezető

Becca Stevens (2022. október 15.)

A kedvenc koncertélményem Becca Stevens volt. Már eleve különleges volt, hogy először hallhattuk őt Magyarországon. Amiért pedig különösen szerettem őt hallgatni, az az, hogy a közönséggel való kapcsolata is mély volt. Érzékenyen reagált ránk, és szinte beszélgetett velünk a számok közben, mintha a nappalijában ülnénk, pedig legalább 250-en voltunk ott.


Sipos András
social média menedzser

Sam Lee (2022. október 12.)

Szerencsére sok koncertet tudtam ilyen-olyan hosszan megnézni a Házban, és mind közül egyértelműen kiemelkedik Sam Lee műsora. Az emberi hangot az egyik legszebb és legizgalmasabb hangszernek gondolom, ennek tökéletes bizonyítéka az, ahogy a brit folkénekes hazájának énekes hagyományait megrendítő őszinteséggel tudta tolmácsolni. A brit szigetek zenei folklórjáról európaiként jó eséllyel van egy kialakult elképzelésünk, a koncert erre pakolt rá sok új réteget hangzásban, mondanivalóban és érzelemben. Sam Lee szívfacsaróan gyönyörű énekkel adott bepillantást az autentikus brit folkba, közben pedig egyszerre mosolyogtató és torokszorító történeteket mesélt a művek kialakulásáról és a saját gyűjtéseiről. Az egész varázslatos estének olyan volt a hangulata, mintha másfél órára kiszakadtunk volna a Városligetből és valahol a brit felföldön járkáltunk volna vándorcigányokkal, pásztorokkal és a sziklák között süvítő széllel – amihez sokat hozzátett a bámulatos fénytechnika és a koncert profi hangosítása.


Stoffer Andrea
kontrolling munkatárs

BJC Big Band (2022. május 27.)
és
Kéknyúl (2022. április 1.)

Óriási koncert volt a BJC Big Band fellépése, akik két zseniális vendég trombitással – Louis Dowdeswell és Ryan Quigley látogatta el hozzánk. Rengeteg tehetséges zenész egy színpadon, nem is érdemes ezt túlragozni. És persze a Kéknyúl az, amire bármikor, bárhol, bárhogyan képes vagyok jól érezni magam. Együtt mentünk a 11 éves lányommal, aki nagyon izgatott volt, mert szeretett volna velük élőben is találkozni. Adta magát az ötlet, hogy egy kéknyúl rajzot készít nekik ajándékba. A koncert végén át is adta Andynek, aki nem csak hogy fogadott minket, de annyira aranyos es közvetlen is volt velünk. Nagyon meglepődött, hogy ő egy igazi kéknyúl rajzot kap ajándékba.


Szabó Melinda Edit
web content manager

Fanfare Ciocarlia (2022. szeptember 24.)

Sok mást is tudtam volna választani, de ahogy ránéztem a listámra, hogy milyen koncerteken voltam a Zene Házában, ez kiugrott a többi közül azonnal, meglepően jól éreztük magunkat, pedig kétségekkel telve mentük el a koncertre. Nagyon jó hangulatú, változatos és minden percében szórakoztató koncert volt.


Szakács Bori
adminisztrációs munkatárs, könyvtár

Metropol-minikoncert (2022. október 26.)

Hazabeszélek, de a kedvenc koncertem a könyvtárban rendezett Metropol-minikoncert lett az Erdélyi MagyaRock könyvbemutató után, mert végtelenül büszke voltam, hogy ennyi élettel tudjuk feltölteni a csendet. És nagy arcok ezek a rockerek.


Széll Judit
produkciós menedzser

Sam Lee (2022. október 12.)
és
ADHD (2022. október 22.)

Szerencsére sok volt, de kettő igazán fontos van, és mindkettő októberben. Egyrészt alig vártam Sam Lee koncertjét a friss írországi élmények után, és nem hiába. Olyannyira sikerült magával ragadnia, hogy tán ez volt az egyetlen koncert idén, ahol ki tudtam kapcsolni a produkciós agyamat, és résztvevőként jelen lenni a közönségben. A másik az ADHD koncertje, őket örökre a szívembe zártam. Nem mellesleg Óskar Guðjónsson szabadidő szettje (by Vivienne Westwood) volt az eddigi legmenőbb pizsama a Koncertterem színpadán.


Tarr Feri
programszerkesztő - családi programok

Fele Királyság (2022. május 7.)
és
JaMese és Szabó T. Anna (2022. december 3.)

Nagyon sok jó családi koncert volt az idén a Házban. Kettő különösen kedves volt azonban. Május 7-én lépett fel nálunk a Fele Királyság zenekar. Azon túl, hogy bebizonyították, hogy a legfiatalabb közönségnek is a legprofibb módon érdemes játszani, olyan széles műfaji palettát mutattak be, hogy sok zenész elszégyelhetné magát a saját műfajában. És nem utolsósorban sírva röhögtünk végig. A másik koncert JaMese és Szabó T. Anna közös karácsonyi koncertje volt december 3-án, ahol az Andor Ilona Kamarakórus közreműködésével olyan megható, felnőttnek, gyereknek egyaránt érdekes koncertet adtak, hogy abból tényleg sok lelki erőt lehetett hazavinni.


Tüske Kata
titkársági és menedzsment asszisztens

ADHD (2022. október 22.)
és
Chris Thile (2022. október 21.)


Winkler Szilvia
produkciós menedzser

Ifjú Szivek String Quartet – PaCoRa Trio (2022. május 8.)
Ebben a műfajban ők a legjobbak. Kizárólagosan.

Kéknyúl (2022. április 1.)
Iszonyat erő, ami átjön, már a próbán is.

Charlie Band (2022. május 22.)
Mert egy legenda. És még sok másik koncert.


Záhonyi László
multimédiás könyvtár és klub csoportvezető

Metropol-minikoncert (2022. október 26.)

Cseppet hazabeszélek, de számomra a legkatartikusabb élmény a rengeteg nemzetközi és nagyszabású program mellett az október 26-i Erdélyi Magyarock című kötet bemutatójához kapcsolódó Metropol Group (fél)akusztikus minikoncert volt nálunk, a Multimédiás Könyvtár és Klubban. Az eredetileg trióként meghirdetett előadásra az utolsó pillanatban egy negyedik tag is beállt, tovább erősítve a fergeteges rock’n’roll show-t, amivel a telt házas közönség az első pillanattól együtt élt: tapsolt, énekelt, nem hagyta, hogy a zene véget érjen! Bő évtizede vagyok a pályán, de ehhez foghatót könyvespolcok között még nem tapasztaltam, ellenben már tudom, hogy a Zene Házában ez sem lehetetlen!


nyitókép: Mohai Balázs