Azonnali hívás
A könnyűzene és a film kapcsolata a Kádár-rendszerben

A könnyűzene és a film kapcsolata a Kádár-rendszerben

Előadó: dr. Csatári Bence
Jegyet veszek
2022/04/13
Szerda
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Zenepedagógia
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Előadó
dr. Csatári Bence

A könnyűzene és a film kapcsolata a Kádár-rendszerben

Miként váltak a rockkoncertek és rockelőadások a társadalom “szelepeivé” egész estés mozifilmekként? Erre a kérdésre ad választ dr. Csatári Bence történész, újságíró.

A kádári-aczéli kultúrpolitika nagy hangsúlyt fektetett a filmalkotásokra, a lenini elveknek megfelelően propagandaértéke miatt ezt tartotta a művészeti ágak közül a legfontosabbnak. Ha pedig ez még meg volt spékelve olyan zenével, ami könnyen emészthető volt és sok emberhez juthatott el, akkor még ennél is kiemeltebb helyen kezelte a többi kulturális termékhez képest. Ezen az alkalmon azt vizsgáljuk meg, milyen megfontolásból kerültek a zeneszámok olyan kultikussá vált filmekbe, mint a Megáll az idő vagy a Cha-Cha-Cha, illetve hogyan váltak főszereplővé a beatzenészek a saját korukról szóló mozikban, az Ezek a fiatalok és az Extázis 7-től 10-ig című filmekben. A világslágerek és a korabeli magyar rögvalóság találkozási pontjai ezek, mi pedig a humoros és drámai jelenetek ösvényein járva igyekszünk közelebb kerülni a korszak hangulatához és kulturális, zenei viszonyaihoz.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 000 Ft
Elmentem a naptárba: