Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

A Ligeti vonósnégyesek - Accord Quartet

Jegyet veszek
2023/01/29
Vasárnap
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
ACCORD QUARTET
hegedű
Mező Péter
hegedű
Veér Csongor
brácsa
Kondor Péter
cselló
Ölveti Mátyás
moderátor
Zombola Péter
Ligeti
I. vonósnégyes
Zombola Péter
Ligeti-kommentárok
Ligeti
II. vonósnégyes

A Ligeti vonósnégyesek - Accord Quartet

2023-ban lesz száz éve, hogy megszületett Ligeti György Kossuth-díjas magyar zeneszerző. A jubileumi évhez egy Ligeti 100 című eseménysorozat kapcsolódik, amely a Magyar Zene Házában ezzel az eseménnyel kezdődik. Az Accord Quartet Ligeti vonósnégyeseket játszik – a szerző utasításainak megfelelően akár szőrszaggató vonóhasználattal.

Tizennégy év telt el, mire Ligeti az első után megírta második vonósnégyesét. Ennek fényében nem meglepő, hogy két mű között hatalmas a kontraszt: míg az első, az Éjszakai metamorfózisok egy klasszikusnak mondható, rendkívül érett, a műfaj évszázados hagyományaiba illeszkedő darab – Kurtág nyomán szokás Bartók 7. vonósnégyesének is nevezni –, addig az igazi avantgárd másodikban Ligeti hihetetlen elméleti tudása és kísérletező kedve mutatkozik meg.

A 2. vonósnégyest egy évnyi tanulási folyamat után a LaSalle Quartet mutatta be, akiknél aztán az Accord Quartet is tanult; többek között ezen a művön dolgoztak. A hangokat és a zeneelméleti hátteret átlátni korántsem elég, az előadóknak Ligeti bőséges olasz nyelvű utasításain és angol kommentárjain is el kell igazodniuk ahhoz, hogy kitalálhassák, milyen hangzást képzelt el. A negyedik tételt például „akkor játsszák jól, ha a végére sok szőr elszakad a vonókban” – érdemes lesz figyelni!

Az Accord Quartet felkérésére készült Zombola Péter két Ligeti-kommentárja, amelyek a 2. vonósnégyes keretéül szolgálnak. A zeneszerző szerint nem is annyira darabok, mint inkább hangzásélmény-performanszok: a bevezető kommentár egyetlen hangból tágul szét a Ligetire jellemző zenei világgá, míg a levezetés a kiindulóponthoz érkezik vissza. Bár szellemiségükhöz Haydn és Bartók zenéje áll legközelebb, az Accord Quartet szerint Ligeti műveiben is az a fajta szélsőséges zeneszerzői és előadásmódbeli gondolkodás nyilatkozik meg, amely lehetővé teszi, hogy rendkívül kontúros, karakteres, élesen kijátszott előadásokat hívjanak életre.

Jegyet veszek

Jegyárak

3 500 Ft

Jegyár: 3500 Ft
(Early bird: 2800 Ft elfogyott)

Elmentem a naptárba:

2023-ban lesz száz éve, hogy megszületett Ligeti György Kossuth-díjas magyar zeneszerző. A jubileumi évhez egy Ligeti 100 című eseménysorozat kapcsolódik, amely a Magyar Zene Házában ezzel az eseménnyel kezdődik. 

2023/01/29 - 2023/09/27

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.