Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Nekünk írták a dalt! – A médiumok tere

Jegyet veszek
2023/04/06
Csütörtök
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Könyvtári esemény
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
ülő
előadó
Jávorszky Béla Szilárd
vendég
Bajnai Zsolt

Nekünk írták a dalt! – A médiumok tere

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd. A médiumok terét bemutató beszélgetés során Bajnai Zsolt, a NKA Hangfoglaló Program elindítója és korábbi vezetője a vendég.

A huszadik század hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveiben alapjaiban változott meg a zenének e felhasználóhoz (előbb hallgatóhoz, majd nézőhöz) való eljutása. A zene – a megváltozó rádiók és a megjelenő televíziók révén – tömegesen jutott be az otthonokba, tárolható és bármikor elővehető, egyedül vagy társaságban egyaránt élvezhető lett. Miközben a szalagos és kazettás magnóknak, a lemezjátszóknak, majd a videómagnóknak köszönhetően nemcsak a jogtulajdonosoktól, hanem az állam vigyázó szemeitől is függetlenebbé vált. Mondhatni, a zenei felvételből személyes tulajdon lehetett.  A több mint nyolcszáz négyzetméteres kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem egyben bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat; a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat; a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló egydimenziós intézményrendszert és politikai erőteret; a színpadi technika fejlődésének legjelentősebb stációit; valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó intenzitású viszonyát. Deklaráltan a szélesebb nagyközönséget, az egykori zenerajongókat, azok gyerekeit, unokáit és a korszak iránt behatóbban érdeklődő fiatalokat megcélozva.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 800 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A Kádár-kori magyar poptörténet zenés tévéműsorai

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában szentel egy teret a korabeli médiumoknak is, ehhez pedig kapcsolódik egy Poptörténeti Talkshow, amelyen a tárlat egyik kurátora, Jávorszky Béla Szilárd beszélget Bajnai Zsolttal, a NKA Hangfoglaló Program elindítójával és korábbi vezetőjével.

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd

2023/02/09 - 2023/10/11