Azonnali hívás
„A zene ezer árnyalata”

„A zene ezer árnyalata”

Veszprémi Régi Zenei Napok és Chaconne Fesztivál
Minden jegy elkelt
2022/11/11
19:00 - 22:15
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Jazz

Tasto Solo együttes
vezényel
Guillermo Pérez
Budapest Bach Consort (művészeti vezető: Szokos Augustin)
Orlando Énekegyüttes (művészeti vezető: Vikman Pál)
szoprán
Kalafszky Adriána
szoprán
Acsai Zita
alt
Nagy Anna Sára
tenor
Megyesi Zoltán
basszus
Najbauer Lóránt
vezényel
Vikman Pál
hegedű
Philip Zuckerman
zongora
Rozsnyói Péter
Premecz Mátyás Quintet
„Gentili Spirti” – Francesco Landini és az olasz trecento
Zeneszerző: Buxtehude
Membra Jesu Nostri
Szünet
Zeneszerző: Bach
d-moll partita
Zeneszerző: Rozsnyói Péter
Chaconne improvizáció zongorára
Zeneszerző: Premecz Mátyás Quintet
Chaconne-forma inspirálta jazz

„A zene ezer árnyalata”

Két veszprémi zenei fesztivál mutatkozik be ma este: az idén nyolc éves Veszprémi Régizenei Napok és egy még meg sem született nagyszabású rendezvény, mely 2023 októberében kerül majd bemutatásra az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém kínálatában. Ennek ellenére ma, a Magyar Zene Háza közönsége  elsőként láthat egy legalább 4D 'ultrahang' képet róla, a neve már megvan: Chaconne Fesztivál.

A szokásosnál talán intimebb, személyesebb, meghittebb, közvetlenebb hangulatú fesztivál, gyönyörű természeti és történelmi környezetben, középpontjában a romantika előtti korszakok, sajátos hangszereket és előadói gyakorlatot igénylő, zenéjének bemutatásával. Hagyományosan, július utolsó hetében, a veszprémvölgyi görög apácák kolostorának romjain épült barokk jezsuita templomban kerül megrendezésre. Különleges zenei csemegét ígér a világhírű spanyol Tasto Solo együttes Landini műsora, olyan ritka hangszerek kíséretével, mint az organetto vagy a középkori hegedű. 
A Veszprémi Régizenei Napok házigazdája, az Orlando Énekegyüttes, a Budapest Bach Consort és énekes szólisták közös produkciójában D. Buxtehude Membra Jesu Nostri című megrendítő erejű kantáta ciklusával folytatódik a program.

Az este további részében chaconne-forma inspirálta zenei kapcsolatok kapnak teret, közöttük a legemblematikusabb chaconne, Bach örökérvényű d-moll Partitájának utolsó, lélegzetelállító tétele, a balatoni kötődésű fiatal svéd hegedűművész, Philip Zuckerman előadásában.
A Chaconne zenei formája az állandóság és a változás kettősségét megjelenítve vetül a zenén kívüli területekre, a társművészetekre is, melyek egymásra hatását, új művek keletkezését, és az improvizáció erejét is megjeleníti majd ez a fesztivál. Ezekből az új inspirációkból kínál ízelítőt a veszprémi születésű Rozsnyói Péter zongora improvizációja és a Hammond orgonista Premecz Mátyás új Quintet formációja.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 000 Ft
Elmentem a naptárba:

A Magyar Zene Háza évente több alkalommal kaput nyit egy-egy városra, ezúttal Veszprém város zenei életébe engedünk betekintést az intézményen keresztül - egy többhetes rendezvénysorozat keretében különleges koncertekkel, egyszeri eseményekkel.

2022/10/13 - 2022/11/12

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.