world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Amerika ébredése (korai 60-as évek)

Amerika ébredése (korai 60-as évek)

Rock and Roll Szabadegyetem #11 – Jávorszky Béla Szilárd előadása
Minden jegy elkelt
2023/02/01
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Könyvtári esemény
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Rock
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
ülő
előadó
Jávorszky Béla Szilárd

Amerika ébredése (korai 60-as évek)

Az ötvenes évek végén, úgy tűnt, bealkonyult a rock and rollnak, az új nemzedéki bálványok zöme kikerült a reflektorfényből. 1957 októberében Little Richard megtért, két hónappal később Jerry Lee Lewis a 13 éves unokahúgával között (amúgy harmadik) házassága nyomán kitört a botrány, 1958-ban Elvis bevonult katonának, 1959 februárjában Buddy Holly meghalt, pár hónapra rá pedig Chuck Berryt letartóztatták. S miközben Liverpoolban és Londonban forrásnak indult a beat, ezzel párhuzamosan New York-ban a városi folkisták (Bob Dylan, Joan Baez), Kaliforniában a szörfzene (Beach Boys) hoztak friss szeleket. Miközben Detroitban új fekete popbirodalom (Tamla/Motown) született.

Ahogy az Egyesül Államokban is a „vidéki” nagyvárosokban (Nashville, Memphis, New Orleans, Detroit) született meg a rock and roll, hasonlóképpen Angliában is a „vidéki” nagy iparvárosokból (Liverpool, Manchester, Newcastle, Birmingham) indult hódító útjára az új zene. Mindenekelőtt Liverpoolból, a legnagyobb északi kikötővárosban, mely hangulatával, lakóinak kevert faji összetételével, társadalmi, szociális feszültségeivel leginkább emlékeztetett az amerikai Dél városaira. Majd nem sokkal később az amerikai rock and roll brit változata, a beat fokozatosan átírta nemcsak a szigetország, hanem az európai kontinens populáris zenéjének történetét is.

Az előadás nyelve magyar. 

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 800 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Rocktörténeti előadássorozat a bluestól Elvisen át az ötvenes évek alkonyáig

Az MZH Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben havi rendszerességgel indult állandó program: Rock and Roll Szabadegyetem címmel. A Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be – a 2022-es esztendőben a kezdetektől az ötvenes évek alkonyáig. Hisz a rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák (blues) és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya (country) egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő, radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

Előadó: Jávorszky Béla Szilárd

Előadás nyelve: magyar

2022/02/02 - 2023/06/07

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.