Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Berlin-Budapest Expressz: Loraine James (UK) | Powell (UK)

Minden jegy elkelt
2023/06/02
Péntek
19:30 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Elektronikus
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
álló
elektronika
Loraine James
---------------
elektronika
Powell

Berlin-Budapest Expressz: Loraine James (UK) | Powell (UK)

A Berlin-Budapest Expressz első alkalommal egy nyárindító, kétnapos – döntően – elektronikus zenei fesztivál, ami részben Berlinből, részben Budapestről (részben pedig más helyekről) mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket. A június 2-i, pénteki nyitónapon az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik UK bass sztárja, és az indusztriális techno egyik nagyágyúja, Powell lép színpadra, a június 3-án szombaton pedig Sven Helbig német kortárs zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger zenél. Mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja a programot: pénteken a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális tekerő-duda koncertezik, szombaton Oláh Norbert és Zenekara játszik hagyományos kávéházi cigányzenét.

A Berlin-Budapest Expresszt a Magyar Zene Háza a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezi. A hétvége ötlete mögött, bármilyen egyszerűen hangzik is, az áll, hogy kössünk össze – lehetőleg egy klasszikus értelemben vett vonatúttal – két kulturálisan élénk európai fővárost, illetve teremtsünk fórumot műfaji határokon átívelő cseréknek, és innovatív zenei tevékenységek számára.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.


Loraine James

Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb brit elektronikus zenei producere, Loraine James az előremutató zenék fellegváraként ismert Hyperdub kiadónál megjelenő lemezeivel egy nagyon összetett, mégis abszolút kézjegyes zenei világot épít. Már gyermekkorában elbűvölte anyja eklektikus zenei ízlése, és lakóhelye Észak-London sokszínű multikulturalizmusa, így nem meglepő, hogy az alapvetően a UK Bass, az idm és a dekonstruált klubzenék körül forgó szerzeményeiben jazz, mindenféle tánczene (ambient techno, future garage), drill, grime, trap, ambient, weightless, progresszív elektronika kavarog megfoghatatlanul, de lenyűgözően. Első lemeze (Detail, 2017) még csak szűk körben tette ismertté, de aztán ennek farvízén leszerződtette a Hyperdub és ott megjelent albumaival (For You And I - 2019, Reflection - 2021) világszerte meghatározó név lett az elektronikus zenében. Legutóbbi lemeze, a 2022-es Building Something Beautiful For Me az 1990-ben elhunyt kortárs zeneszerző, Julius Eastman munkássága előtt tiszteleg progresszív elektronikás, ambientes tételekkel, de tavaly egy másik néven – Whatever The Weather – is debütált, kifejezetten ambinet-tételekkel.

 


Powell

Powell az indusztriális techno és kortárs elektronika egyik kulcsfigurája az elmúlt tíz évben, saját Diagonal Records kiadójánál megjelent munkáival és az XL Recordingsnál kiadott anyagaival (pl. a Sports című remek lemez) a színtér egyik nagyágyúja. Powell számtalan szintetikus formát csavart olyan alakzatokká, amelyek a posztpunk, a techno, a noise és a szoftveralapú zene határterületeit kutatják és bővítik. Négy olyan albumot is kiadott hi-def absztrakciókból, amelyek mindegyikét a legendás zeneszerző Iannis Xenakis által javasolt zenei formalizáció ihletett. 2021-ben Powell Piano Music 1-7 című, szintetikus számítógépes művekből álló, furcsán érzelmes új LP-je az Editions Mego kiadónál jelent meg, és folytatta az elektro-akusztikus hangszerelés felé való terjeszkedését. Legújabb, 2023-as kiadványa egy meghíváson alapul: a London Contemporary Orchestra kérte fel, hogy komponáljon és lépjen fel a zenekarral egy 2022-es eseményükön a Barbicanban, amelynek felvétele most 26 Lives címmel jelent meg a Diagonal kiadónál. A 26 Lives nem az elektronikus zene és az Orchestra összeházasított megszólalása, hanem egy olyan album, amelyen a hangzásvilágok fúziója teljes, nincs egyértelmű határvonal a kettő között, és amelyen nem világos, hogy a hangok akusztikusan vagy digitálisan keletkeznek-e, élő táncot teremtve a szintetikus és a valós hangszerelés között.

 

 

Minden jegy elkelt Bérletet veszek

Jegyárak

5 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Berlin-Budapest Expressz első alkalommal egy nyárindító, kétnapos – döntően – elektronikus zenei fesztivál, ami részben Berlinből, részben Budapestről (részben pedig más helyekről) mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket. A június 2-i, pénteki nyitónapon az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik UK bass sztárja, és az indusztriális techno egyik nagyágyúja, Powell lép színpadra, a június 3-án szombaton pedig Sven Helbig német kortárs zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger zenél. Mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja a programot: pénteken a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális tekerő-duda koncertezik, szombaton Oláh Norbert és Zenekara játszik hagyományos kávéházi cigányzenét.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

2023/06/02 - 2023/09/16

2023.06.02.-2023.06.03.

A Zene Háza nemzetközi együttműködéseinek sorában nagyobb léptékű esemény lesz egy évente kétszer jelentkező, kétnapos, hétvégi minifesztivál, amelyet a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezünk. A Berlin-Budapest Expressz nevű sorozat műfaji határokon átívelő, előremutató zenéknek platformot biztosító fesztivál a Ház tereiben és Szabadtéri színpadán. A dédnagyapai vonalon magyar származású Michael Rosen berlini kurátor mesél a részletekről.