Azonnali hívás
Berlin-Budapest Expressz: Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Grischa Lichtenberger (D)

Berlin-Budapest Expressz: Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Grischa Lichtenberger (D)

Jegyet veszek
2023/06/03
Szombat
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Elektronikus
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
álló
zenekar
Sven Helbig w/ Enselmbe
hegedű
Agárdi Eszter
hegedű
Kovács Adél
brácsa
Kalocsai Eszter
cselló
Németh Gábor
kürt
Képíró Bálint
kürt
Baráth Gergely
kürt
Kováts Imre
tuba
-------------------
elektronika
Grischa Lichtengerger

Berlin-Budapest Expressz: Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Grischa Lichtenberger (D)

A Berlin-Budapest Expressz első alkalommal egy nyárindító, kétnapos – döntően – elektronikus zenei fesztivál, ami részben Berlinből, részben Budapestről (részben pedig más helyekről) mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket. A június 2-i, pénteki nyitónapon az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik UK bass sztárja, és az indusztriális techno egyik nagyágyúja, Powell lép színpadra, a június 3-án szombaton pedig Sven Helbig német kortárs zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger zenél. Mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja a programot: pénteken a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális tekerő-duda koncertezik, szombaton Oláh Norbert és Zenekara játszik hagyományos kávéházi cigányzenét.

A Berlin-Budapest Expresszt a Magyar Zene Háza a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezi. A hétvége ötlete mögött, bármilyen egyszerűen hangzik is, az áll, hogy kössünk össze – lehetőleg egy klasszikus értelemben vett vonatúttal – két kulturálisan élénk európai fővárost, illetve teremtsünk fórumot műfaji határokon átívelő cseréknek, és innovatív zenei tevékenységek számára.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.


Sven Helbig

Sven Helbig német komponista a kortárs kamarazenét és az elektronikus zenei elemeket házasítja műveiben, amelyek a kortárs zene ambientes, filmzenés árnyalatához állnak közel. „Klasszikus zenei nyelvezet, laza posztmodern érékenységgel” – ahogy a The Times kritikusa fogalmazott a nemzetközileg is elismert zeneszerző műveiről. Helbig komponál kórusra, nagyzenekarra és kamarazenekarra is, emellett olyan eltérő világú zenekarok hangszerelője, mint a Pet Shop Boys és a Rammstein. Műveiben a klasszikus zeneszerzési technikákat ötvözi az elektronikus hangszintézis alapos ismeretével, és a különböző hangszereken való jártasságával. Kezdetben klarinétozni és gitározni tanult, később áttért a dobokra, koncertjein elektronikus hangszerek mellett ütőhangszereken is játszik. Az autodidakta zeneszerző elismert debütáló albuma, a Pocket Symphonies a Deutsche Grammophon kiadónál jelent meg 2013-ban, legutóbbi lemeze a 2022-es Skills. Az elmúlt évek során Sven művei megszólaltak Európa nagy koncerttermeiben, de Magyarországon még nem mutatták be egyetlen művét sem, most először hallhatjuk tehát egy magyar zenészekből álló kamarazenekar kíséretében.


Grischa Lichtenberger

Az 1983-as születésű Grischa Lichtenberger Berlinben élő elektronikus zenei producer, vizuális és installációs művész. Első, erősen glitches lemezét még 2005-ben adta ki magánkiadásban, igazán aktív azonban az elmúlt bő évtizedben lett, miután 2009-ben megjelentette első EP-jét (Treibgut) a raster-noton kiadónál, és azóta sorban adja ki komplex, absztrakt, minimalista lemezeit, az idm és a glitch töredezett határmezsgyéjén. Mivel egy Bielefeld (Vesztfália) melletti, világtól eldugott parasztházban nőtt fel, művészi megközelítése erősen kötődik a tájhoz, a természethez, ám a tájat ebben az értelemben nem csupán a természet festői vagy fenséges rekreációs lehetőségeként, hanem a személyes történelem lenyomataiként és a jelen környezet anyagi konkrétsága közötti kölcsönhatásként értelmezi. Hangpalettájának személyes kézjegyei hol agresszív, érzelmi mélységeket megjelenítő tónussal, hol az introspektív hangulatok és a nyugtalanító elmélkedések paradox párhuzamosságban szólnak.

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

5 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

2023.06.02.-2023.06.03.

A Zene Háza nemzetközi együttműködéseinek sorában nagyobb léptékű esemény lesz egy évente kétszer jelentkező, kétnapos, hétvégi minifesztivál, amelyet a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezünk. A Berlin-Budapest Expressz nevű sorozat műfaji határokon átívelő, előremutató zenéknek platformot biztosító fesztivál a Ház tereiben és Szabadtéri színpadán. A dédnagyapai vonalon magyar származású Michael Rosen berlini kurátor mesél a részletekről.

Berlin-Budapest Expressz első alkalommal egy nyárindító, kétnapos – döntően – elektronikus zenei fesztivál, ami részben Berlinből, részben Budapestről (részben pedig más helyekről) mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket. A június 2-i, pénteki nyitónapon az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik UK bass sztárja, és az indusztriális techno egyik nagyágyúja, Powell lép színpadra, a június 3-án szombaton pedig Sven Helbig német kortárs zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger zenél. Mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja a programot: pénteken a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális tekerő-duda koncertezik, szombaton Oláh Norbert és Zenekara játszik hagyományos kávéházi cigányzenét.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

2023/06/02 - 2023/09/16