Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Buza felé nézek én: egy mezőségi falu énekesei a Tóvidékről

Minden jegy elkelt
2023/03/10
Péntek
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
A mezőségi Buza falu énekesei
hegedű
Salamon Ferenc
hegedű
Kovács Márton Bence
kontra
Fekete Antal 'Puma'
bőgő
Bankó Sándor
narrátor
Hrotkó Károly
szövegíró
Széki Soós János

SOLD-OUT - Buza felé nézek én: egy mezőségi falu énekesei a Tóvidékről

A Tájak és zenéik tradicionális zenei sorozatunkban ezúttal a mezőségi Tóvidék Buza nevű településére kalauzoljuk el közönségünket. Az idevalósi parasztasszonyok elsöprő erejű énekét elsőkézből, adatközlőktől hallhatjuk, a falu zenéjét azt jól ismerő zenészek idézik meg. Széki Soós János író pedig a koncerthez írt narrációjával kalauzol el bennünket a Tóvidék dombjai közé.

A koncert előtt 17:30-tól Gyűjtés és népdaltanulás a mezőségi Buza énekeseivel és Enyedi Ágnessel címmel beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők.

Szamosújvártól nagyjából egyórányi zötykölődős autóút vezet Buza falujába az Erdélyi Mezőség szívébe. E nagytáj sok települése bír olyan egyedülálló népzenei- és néptánckinccsel, ami méltán tette híressé ezeket a falvakat, gondoljunk csak a teljesség igénye nélkül Székre, a táncházmozgalom origójára, Magyarszovát szívfacsaró dallamaira, a visai, magyarpalatkai, vagy ördöngösfüzesi népzene lehengerlő dinamikájára. A tóvidéki Buza zenéje különleges helyet foglal el ebben a sorban, főképp az idevalósi parasztasszonyok elsöprő erejű éneke miatt, mely elsősorban az Eszterlánc zenekar lemezeinek szárnyán indult világhódító útjára. A Magyar Zene Házában az énekes adatközlők mellett a falu népzenéjét jól ismerő Salamon Ferenc és Kovács Márton prímások, Fekete Antal „Puma” kontrás és Bankó Sándor bőgős játéka idézi meg a hajdanvolt buzai zenekarok játékát. Széki Soós János író szintúgy a Mezőség szülötte. A koncerthez írt narrációja a műsor gondolati tengelye, amely elkalauzol bennünket Buzába, a Tóvidék dombjai közé.

„Amikor én legény voltam, beállítottuk a muzsikásokat egy évre! Minden vasárnap, amikor kijöttünk a templomból, volt nekünk egy táncházunk, oda gyülekeztünk össze, a fiatalok… Ott táncoltunk egész vasárnap. Amikor délután vecsernyére harangoztak, akkor a tánc megállott. Amikor kijöttek a templomból, táncoltunk tovább, egészen estig. Este mindenki hazament, a fiúk is, a leányok is, vacsoráltak, azután úgy nyolc-kilenc órakor megint összegyűltünk a táncházba. Táncoltunk, ameddig lehetett…” – Simon József buzai kántor visszaemlékezése a 20. század elejének táncmulatságaira.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 800 Ft
Elmentem a naptárba:

A mezőségi Buza énekeseinek hangja legendássá vált a táncházmozgalomban. Dalaikat évtizedek óta ismeri és örömmel tanulja a táncházas közösség többek között különféle táborokban, koncerteken, zeneiskolákban vagy táncházakban. Programunk célja, hogy Enyedi Ágnes népdalénekes, népzenetanár vezetésével a közönség kiváló énekes mestereinket közelebbről is megismerhesse, betekintést nyerhessen hagyományos életformájukba, melyben az általuk énekelt dalok virágoztak és öröklődtek generációról generációra. Fényképek, videó- és hangbejátszások segítségével megidézésre kerülnek azok a kivételes énekes egyéniségek is, akik már nem lehetnek közöttünk.

2023/03/10 17:30
Koncertterem

A Magyar Zene Háza koncertprogramját számos sorozattal tereljük tematikai vágányokba. A Tájak és zenéik sorozat a Kárpát-Medence különböző néprajzi régióinak zenei hagyományait mutatja be a még élő falusi zenészek, táncosok közreműködésével, valamint a táncházmozgalom fontos előadóművészeinek részvételével. A sorozatban szerepelt már a Gyimes (Mozsika és Gardon, 2022. október 14.), a Felvidék (Fonó zenekar, Pál Eszter, Muzicka (SK): Felföldi utakon, 2022. december 16.), az Őrkő (Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…”, 2023. február 26.), a mezőségi Tóvidék (Buza felé nézek én: Egy mezőségi falu énekesei a Tóvidékről, 2023. március 10.) és a Délvidék (Csonka Balázs: A sokszínű Délvidék muzsikája, 2023. május 24.).

2022/10/14 - 2024/05/11

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.