Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Gyűjtés és népdaltanulás a mezőségi Buza énekeseivel és Enyedi Ágnessel

Ingyenes
2023/03/10
Péntek
17:30 - 19:00
Koncertterem
Típus:
Koncertbeszélgetés
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő

Gyűjtés és népdaltanulás a mezőségi Buza énekeseivel és Enyedi Ágnessel

A mezőségi Buza énekeseinek hangja legendássá vált a táncházmozgalomban. Dalaikat évtizedek óta ismeri és örömmel tanulja a táncházas közösség többek között különféle táborokban, koncerteken, zeneiskolákban vagy táncházakban. Programunk célja, hogy Enyedi Ágnes népdalénekes, népzenetanár vezetésével a közönség kiváló énekes mestereinket közelebbről is megismerhesse, betekintést nyerhessen hagyományos életformájukba, melyben az általuk énekelt dalok virágoztak és öröklődtek generációról generációra. Fényképek, videó- és hangbejátszások segítségével megidézésre kerülnek azok a kivételes énekes egyéniségek is, akik már nem lehetnek közöttünk.

A beszélgetést 19:30-tól Buza felé nézek én: egy mezőségi falu énekesei a Tóvidékről című koncert követi. 

Egy modellezett népdalgyűjtést bemutatva elhangzik számos olyan népdal, melyek az énekesek repertoárját alkotják, s példázzák Buza sokszínű dallam- és szövegvilágát, illetve műfaji gazdagságát. A gyűjtés során a közönség betekintést nyerhet a népdalgyűjtési szituációk alkalmával zajló interjúhelyzetbe, az adatközlő életét és zenei világát feltáró, személyes hangulatú „kérdezz-felelek”-be. A népdalgyűjtést követő daltanulás („énekes workshop”) során a Zene Háza közönsége énekes vendégeinkkel közösen énekelve megtanulhat néhányat Buza legszebb dalai közül, s ezáltal maga is megtapasztalhatja az együtt éneklés örömét és a mezőségi éneklési stílus elsöprő hatását. A közös éneklést a koncerten szereplő kiváló zenészek játéka teszi még hangulatosabbá. A programon való részvételhez – mely az ezt követő koncertre kiváló ráhangolódás jelent - előképzettség nem szükséges; de a magyar népdalokra nyitott, azokat kevésbé ismerő résztvevők mellett énekesekre, népi énekléssel komolyabban foglalkozókra is számítunk.

Ingyenes

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A Tájak és zenéik tradicionális zenei sorozatunkban ezúttal a mezőségi Tóvidék Buza nevű településére kalauzoljuk el közönségünket. Az idevalósi parasztasszonyok elsöprő erejű énekét elsőkézből, adatközlőktől hallhatjuk, a falu zenéjét azt jól ismerő zenészek idézik meg. Széki Soós János író pedig a koncerthez írt narrációjával kalauzol el bennünket a Tóvidék dombjai közé.

2023/03/10 19:30
Koncertterem

A Magyar Zene Háza koncertprogramját számos sorozattal tereljük tematikai vágányokba. A Tájak és zenéik sorozat a Kárpát-Medence különböző néprajzi régióinak zenei hagyományait mutatja be a még élő falusi zenészek, táncosok közreműködésével, valamint a táncházmozgalom fontos előadóművészeinek részvételével. A sorozatban szerepelt már a Gyimes (Mozsika és Gardon, 2022. október 14.), a Felvidék (Fonó zenekar, Pál Eszter, Muzicka (SK): Felföldi utakon, 2022. december 16.), az Őrkő (Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…”, 2023. február 26.), a mezőségi Tóvidék (Buza felé nézek én: Egy mezőségi falu énekesei a Tóvidékről, 2023. március 10.) és a Délvidék (Csonka Balázs: A sokszínű Délvidék muzsikája, 2023. május 24.).

2022/10/14 - 2024/05/11

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.