world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Chris Thile (USA)

Chris Thile (USA)

Énekes-dalszerzők #8
Minden jegy elkelt
2022/10/21
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
mandolin, ének
Chris Thile

Chris Thile (USA)

Az amerikai bluegrass, progresszív folkszíntér egyik legelismertebb alakja, Chris Thile első magyarországi koncertjét adja a Magyar Zene Házában a 2021-ben megjelent Laysongs című albumának turnéján. A négyszeres Grammy-díjazott mandolinos dalszerző-előadó a Nickel Creek zenekarral robbant be a 2000-es évek legelején, később a Punch Brothers-szel is szép sikereket ért el, no meg persze számtalan közreműködéséről is ismert, de szólómunkásságában a most turnéztatott nyolcadik albuma egy igazi fordulópont: ez ugyanis az első tényleg teljesen egyedül rögzített lemez, csak Thile és az ő mandolinja. Így érkezik első budapesti koncertjére is.

Chris Thile a 21. század egyik legismertebb mandolinosa, az amerikai folkműfajok, elsősorban a progresszív bluegrass nagy sztárja, aki tiniként kezdte a zenélést, a Watson-testvérekkel alapított Nickel Creekkel akkor robbantak be, amikor a bluegrasst a Coen-testvérek 2000-es filmje, az Ó, testvér, merre visz az utad? is nagyon népszerűvé tette. A Nickel Creek azévi, cím nélküli albuma máig a műfaj egyik alapvetése, a következő lemezen elhelyezett Pavement-feldolgozás pedig az indie-rockerekkel is megkedveltette a társaságot. A Nickel Creek felbomlása után (a trióból Sara Watkins később dolgozott az I’m With Her zenekarban egy másik americana-stílusú Magyar Zene Háza-fellépővel, a június 7-én érkező Aoife O’Donovannel, akivel Thile is sokszor zenél együtt) Chris Thile megalapította a hasonló szellemiségű Punch Brothers-t, de ekkor már szólókarrierje is bőven beindult és rengeteg produkcióban működött közre, elég csak megemlíteni néhány közösködését: Glen Phillips, Yo-Yo Ma, Edgar Meyer, Béla Fleck, Dolly Parton, Brad Mehldau, Jacob Collier, Wulfpeck. A zenei nyitottság, a széles műfaji merítés a fentiekből is egyértelmű, ám a rengeteg elismerést begyűjtő Thile a mandolint és a bluegrasst a klasszikus zenékkel is házasítja, Bach szonátákat és partitákat tartalmazó lemeze szintén nagy sikert aratott. Thile első szólólemeze még 1994-ben, 13 éves korában jelent meg, ám majdnem harminc évvel később, csak most jutott el odáig, hogy egy tényleg teljesen egyedül rögzített albumot adjon ki. A 2021-ben megjelent Laysongs spirituális, lélekkereső, intim anyag, amelyet egy templomban rögzített a dalszerző és a saját dalok mellett tartalmaz feldolgozásokat is, közte egy Bartók-darabot (Sonata for Solo Violin, Sz. 117: IV. Presto). Thile őszi európai turnéjának második állomásán ezt stílszerű lenne hallani Budapesten.

Kinek ajánljuk? Az amerikai folkzenék, bluegrass, folk, country, americana kedvelőinek; a mandolin hangját szeretőknek, a meglepő zsánerházasságok iránt fogékonyaknak.

nyitókép: Josh Goleman
 

Minden jegy elkelt

Jegyárak

6 000 Ft

A jegyértékesítés március 4-én, pénteken 10:00-tól indul.

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Chris Thile interjú

Chris Thile esetében nagy kihívás megállni, hogy ne nevezzük őt korunk legnagyobb mandolinosának. Thile kétségkívül csodagyerek volt: kétévesen eldöntötte, hogy mandolinozni akar, 8 éves kora óta koncertezik, első lemezszerződését 12 évesen kapta, első Grammy-jelölését pedig 15 évesen

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.