Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Cimbalomszalon: Ifj. Csurkulya József, Curtean Ivan

Minden jegy elkelt
2023/02/15
Szerda
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Különleges programjaink
Műfaj:
Tradicionális zene
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
cimbalom
Ifj. Csurkulya József
cimbalom
Curtean Ivan

SOLD-OUT - Cimbalomszalon: Ifj. Csurkulya József, Curtean Ivan

A 2022 nyarán indított Cimbalomszalon elnevezésű sorozatunkban mindig két rangos cimbalomművész ad közös koncertet. Ezúttal a Marosvásárhelyen született Ifj. Csurkulya József, és a moldovai születésű Curtean Ivan, azaz egy erdélyi magyar és egy moldáv zenész muzsikál, a csak erre a koncertre összeálló rendhagyó repertoárjukban személyes ihletésű zenei utazásra hívják a közönséget, kortárs előadásmódban.

A cimbalom a magyar kultúrához szervesen kapcsolódó, igen sokoldalú hangszer, amely remekül illeszkedik szinte bármelyik zenei műfajba. Cimbalomszalon elnevezésű sorozatunkban a cimbalmon játszott, vagy játszható számtalan zenei stílust mutatjuk be kiváló hazai és külföldi cimbalmosok segítségével, akik jellemzően párosával, tehát cimbalomduók formájában állnak színpadra. Akárcsak egyéb hagyományos koncertjeinknél, itt is sokszor kerülnek össze olyan előadók, akik még nem játszottak együtt, így kifejezetten a Ház számára szerkesztett, vadonatúj műsorral érkeznek. Így tesz majd Ifj. Csurkulya József és Curtean Ivan is, akik a Zene Házában zenélnek együtt először, tehát teljesen exkluzív műsorra számíthatunk.

A cimbalmos dinasztiába született Ifj. Csurkulya József édesapja a magyarpéterlaki Csurkulya József, aki a Felső-Maros menti népzene ma is élő adatközlője. Édesapja hatására a fiú a Maros Művészegyüttes berkein belül közreműködőként hamar megismerkedett a magyar és a román zenei hagyománnyal. Édesanyja származása révén a bánsági népzene is igencsak közel áll a szívéhez. Későbbi tanulmányai által közel került hozzá Toni Iordache híres román cimbalmos muzsikája és Románia többi tájegységének zenéje is. A népzenei gyökerek mellett ütős szakon érettségizett a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban, de hatott rá a jazz és klasszikus zene is. 1993-tól Budapesten folytatta tanulmányait, végzett cimbalomkészítő tagozaton és 2010-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamaraművész és cimbalomtanári szakán. Közben 1999-től állandó tagja lett a Besh o droM együttesnek, de cimbalomjátéka szólólemezén is hallható, illetve mások mellett a Korai Öröm vagy a Membrán együttes felvételein is.

Duópartnere, a klasszikus tanulmányokat végzett, a cimbalmot a klasszikus zenében is érzékenyen használó Curtean Ivan már az anyanyelve által is magába szívta a moldáv népzenét, de érdeklődésének szerves részét képezi a román népzene is. Tanulmányait a chisinau-i Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte 12 évesen majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2017-ben a legmagasabb kitüntetéssel szerzett BA-diplomát. Curtean a kiváló moldáv cimbalmos mester, Valeriu Luța tanítványa, de aktív előadója kortárs műveknek is. Magával ragadó előadásainak köszönhetően számos díjat tudhat magának.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 800 Ft
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.