Azonnali hívás
Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis

Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis

Harmonia Caelestis Barokk Zenekar
Minden jegy elkelt
2022/10/04
Kedd
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
barokk hegedű
Revóczky Ottília, Paulik Lídia
barokk brácsa
Draskóczy Eszter
barokk cselló
Vályi Csilla
csembaló
Tóth-Vajna Gergely
vezényel
Tóth-Vajna Zsombor
szoprán
Ács Gabriella
moderátor
Mácsai János

Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis

Harmonia Caelestis, vagyis mennyei harmónia – e cím a Tóth-Vajna Gergely és Tóth-Vajna Zsombor vezette régizenei együttes októberi koncertjén a Zene Házában háromszoros értelmet is nyer. Egyrészt Esterházy Pál 18. századi kantáta-gyűjteményére utal, amelyből összesen tizenkilenc tétel hangzik majd el az est folyamán. Másrészt Esterházy Péter azonos című regénye is bekapcsolódik a műsorba, harmadszor pedig a fellépő Harmonia Caelestis Barokk Zenekar neve is ugyaninnen ered. A koncerten Mácsai János zenetörténész olvas fel részleteket a könyvből, valamint beszél a művek kapcsolatáról, keletkezésük körülményeiről, illetve EP-vel töltött személyes élményeiről is mesél.

Bár a címlapon Esterházy Pál neve szerepel a Harmonia Caelestis kantáta-gyűjteményen, mint szerző, az újabb kutatások során kiderült, hogy leginkább szerkesztőként tekinthetünk rá: a kötetben szereplő legtöbb dallam közhasználatú népének volt, feldolgozásuk pedig nagyrészt az Esterházy udvarban dolgozó képzett zenészek munkája. A darabok többsége zenekarra, kórusra és szopránhangra íródott, ezúttal viszont olyan tételek hangzanak el Ács Gabriella szopránénekes közreműködésével, amelyekben csak szólóéneket kísér a zenekar. A cím utal a herceg leszármazottja, a magyar írók egyik legnagyobbika, Esterházy Péter azonos című regényére is, amelyből elhangzanak majd részletek a rövid, egytételes művek között. Végül a Harmonia Caelestis Barokk Zenekar is innen kapta nevét. Az együttes hét éve alakult itthoni és külföldi fiatal régihangszeres művészek összefogásával, repertoárjuk a reneszánsz hangszeres zenétől a késő klasszika szimfonikus repertoárjáig terjed. Alapítójuk, Tóth-Vajna Zsombor csembalón, orgonán, fortepianón és klavikordon is játszik, és e sokrétű zenei tevékenysége mellett a budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán is végzett tanulmányokat. A barokk zenekar mellett ikertestvérével és állandó partnerével, Gergellyel Piano e Forte Duo néven formálnak négykezes billentyűs együttest.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: