Azonnali hívás
Fonó Zenekar, Pál Eszter, Muzicka (SK): Felföldi utakon

Fonó Zenekar, Pál Eszter, Muzicka (SK): Felföldi utakon

Jegyet veszek
2022/12/16
Péntek
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
ének
Pál Eszter
bőgő, ének
Peter Obuch
hegedű, kontra, ének
Michal Brdársky
hegedű, kontra, ének
Martin Brunovský
hegedű, ének
Ladislav Fekete
hegedű, ének
Ivan Hanula
hegedű, ének
Tomáš Brunovský
bőgő, harmonika
Kürtösi Zsolt
cimbalom
Tárkány-Kovács Bálint
brácsa, dob
D. Tóth Sándor
hegedű
Gombai Tamás
hegedű
Pál István 'Szalonna'
furulya, flóta, fujara, duda, tárogató, ének
Agócs Gergely
ének
Navratil Andrea
harmonika
Pál Lajos

Fonó Zenekar, Pál Eszter, Muzicka (SK): Felföldi utakon

A Magyar Zene Háza Tájak és zenéik című tradicionális magyar népzenei sorozatában ezúttal a Felvidék szerepel a fókuszban. A Felföldi utakon című esten Agócs Gergely és formációja, a Fonó Zenekar a házigazda, a szlovákiai táncházmozgalom egyik úttörő együttese, a pozsonyi Muzička zenekar és Pál Eszter énekes a vendégek.

Agócs Gergely így foglalja össze az est lényegét:
„1985 nyarán, középiskolás diákként indultam először népzenei gyűjtőútra. Az akkori lakóhelyemtől, Fülek városától 5 kilométerre található Füleksávolyba vettem az irányt. Gyalog mentem, kölcsönkapott kazettás magnetofonnal és kazettával felszerelkezve. A dalok, amiket első gyűjtőutamon rögzítettem, azok egyszerű, letisztult előadásmódja, a szívélyes fogadtatás és egyáltalán, a gyűjtés varázslatos hangulata meghatározták a későbbi érdeklődésem, szakmai irányultságom fő irányát. A népzene gyűjtését hivatásomnak választottam. Az első gyűjtéseim a Fülek környéki falvak vokális hagyományát rögzítették, de a figyelmem az instrumentális zenefolklór irányába is kiterjedt. A dalok felvételei mellé, a környék pásztorainak jóvoltából a szaporodó kölcsönkazettákra csakhamar került tárogató-és furulyajáték, majd egy év sem telt el, és gyűjteményemben már hivatásos cigányzenészek felvételei is szerepeltek.

A gyűjtéseim az 1990-es évekre kiterjedtek a szlovákiai magyarlakta régiók teljes területére, de az érdeklődésem ekkor már kinyílt a szlovák, a cigány, majd később a szlovákiai ruszin, német, horvát és gorál zenefolklór irányába is. A népzenei magángyűjteményem ma több mint 180 szlovákiai településről tartalmaz zenefolklorisztikai adatokat. A „Felföldi utakon” című produkcióban nagyrészt az elmúlt 37 esztendő során rögzített népzenei felvételeim alapján készült összeállítások segítségével szeretnénk bemutatni e táj népzenei arculatát. Nagy örömömre szolgál, hogy saját társulatom, a Fonó Zenekar tagjai mellett a koncerten közreműködik a szlovák táncházmozgalom egyik úttörő formációja, a pozsonyi Muzička zenekar, valamint velünk lesz a kárpátaljai származású Pál Eszter énekes is.”

 

Fonó Zenekar fotó: Horváth Judit

Jegyet veszek

Jegyárak

4 000 Ft
Elmentem a naptárba:

– a magyar Fonó Zenekar és a szlovák Muzička a Magyar Zene Házában „Érdemes elindulni”

Középiskolásként, gyalogosan, kazettás magnóval vágott neki első gyűjtőútjának Agócs Gergely. A népzenész-néprajzkutató szerint bár van okunk szomorúságra, hiszen a régi hagyományőrző mesterek műveltsége ma már csak nyomokban érhető tetten, vigasztalhat bennünket például a táncházmozgalom léte és az eddig felgyűjtött népzenei anyag. December 16-án este a Magyar Zene Házában a Felföldi utakon című program vázát Agócs Gergely gyűjtései adják, de hallhatunk kárpátaljai ruszin és tátrai gorál dallamokat is.

A Fonó zenekar, Pál Eszter és a Muzicka koncertje előtt Agócs Gergelyt saját felföldi gyűjtőútjaira kísérhetjük el. Ízelítőt kaphatunk az 1985 óta dokumentált hanganyagból és személyes gyűjtési élményeiből is.

2022/12/16 18:00
Koncertterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.