Azonnali hívás
Gloria lemezbemutató | DB Armitage EP-bemutató

Gloria lemezbemutató | DB Armitage EP-bemutató

Énekes-dalszerzők #10
Jegyet veszek
2022/12/09
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
GLORIA
ének és performansz
Dányi Krisztina - Gloria
billentyűk
Molnár Bencze
billentyűk
Sabák Péter
elektronika
Boros Levente
----------------
DB ARMITAGE
ének
Berger Dalma
dob
Vangel Tibor
basszus
James Hutton
---------------
Közreműködők:
rendező
Göndör László
koreográfia
Cuhorka Emese
fényinstalláció
Karcis Gábor
stylist, make-up
Müller Karol
videofelvétel
Kőrösi Máté

Gloria lemezbemutató | DB Armitage EP-bemutató

Dányi Krisztina énekes-dalszerző, multiinstrumentalista és producer korábban az art-rock, a barokkos pop és a kísérleti zajzene izgalmas elegyét játszó morningdeer projekttel volt aktív, japán lemezkiadónál megjelent albumok és japán, valamint közép-európai turnék után aztán egy ötéves csendes periódust zárt le 2020 decemberében új projektjének megjelenésével. GLORIA dekonstruált és újraépített house és trance zenét játszik misztikus, különc karakter mögé rejtőzve. A bemutatkozó album élő bemutatója sokkal kevésbé hagyományos koncert, mint igazi előadás lesz. Az este során fellép még egy másik művész, Berger Dalma is, aki szintén egy fontos és elismert formáció – esetében a Volkova Sisters – után kezdett új néven – esetében DB Armitage – új pályaszakaszba. A nyolcvanas évek darkwave-jéből inspirálódó feminin artpop-projekt második EP-jét mutatja be az est során.

Dányi Krisztina már hétévesen aktívan zenével foglalkozott, 11 éves korában döntött a zenetanulás mellett, és a 2003-ban indult morningdeer a nyolc évvel későbbi, Days című debütáló lemezzel egycsapásra a magyar kísérleti lo-fi hálószobapop-színtér egyik legizgalmasabb projektje lett. A következő lemezek már egy japán lemezcég gondozásában jelentek meg, a 2013-as Concert On A Twig és a 2015-ös Blue For B az adott évek legjobb magyar albumai közé tartoztak, és a formáció élőben is megmutatkozott – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is oktató Bolcsó Bálinttal, Halmos Andrással (Jü, Decolonize Your Mind Society) és Gyányi Marcellel (Makrohang, Deep Glaze) kiegészülve Japánban és Közép-Európában turnéztak. Ha a morningdeer zenéje izgalmas elegy volt, akkor az öt év majdnem teljes csend után új névvel, GLORIAként felbukkant dalszerző-előadó-producer ezúttal az alapelemek lebontásában és újjáépítésében jeleskedik. GLORIA perszónáját Szombat Éva Capa-díjas fotóssal közösen alkották meg, a különc karaktert a digitális kapitalizmus is inspirálta: hogy milyen hatásai vannak az egyénre és a társadalomra annak, hogy mindig a munka körül forog az életünk; hogy nincs megállás; hogy a folyamatos technológiai újítások összefonódnak önmagunk jobbá tételének örök kényszerével. Róla sem lehet egyértelműen eldönteni: ember-e, vagy android. Krisztina célja az volt, hogy olyan zenét csináljon, ami megmozgatja az embereket. Mindig is rajongott a house és a trance műfaja iránt, inaktív korszaka alatt az egyetlen megjelenése az S. Olbrichttal közös Grey Lichen EP volt. Ahogy jobban beleásta magát a zsánerelemekbe, úgy fogalmazódott meg benne a törekvés arra, hogy azokat atomjaira lebontsa, összekeverje, és valami teljesen újat építsen belőlük.

Ez a dekonstrukció és újraépülés pedig tökéletes párhuzamban áll GLORIA személyének misztikumával is. A bemutatkozó PTS című dalhoz forgott Kostil Luka által készített, deep fake technológiát is alkalmazó, egyedi látványvilágú videóklip 2021-ben elnyerte a Magyar Klipszemle legjobb klipnek járó díját. A videót beválogatták a The World Of Music Video című kiállítás művei közé is, amely az UNESCO Világörökség részének számító, Völklingen vasművek épületében látogatható 2022 októberének végéig. A kiállításon a klip olyan művészek alkotásai között szerepel, mint Michel Gondry, Spike Jonze, Lil Nas X, vagy Billie Eilish. GLORIA debütáló nagylemeze az év második felében érkezik majd, a Magyar Zene Házában decemberben egy egészen szokatlan lemezbemutató koncertre lehet számítani. Berger Dalma szintén régóta aktív szereplője a hazai zenei életnek, ő a korai kétezres évek egyik emblematikus magyar underground figurája, aki a pécsi gyökerű Zagastic, Singas Project és az Esclin Syndo után a Realistic Crew tagjaként bővítette zenei palettáját. A 2010-es években azonban már Londonba tette át székhelyét, és a Volkova Sisters frontembereként minden korábbinál összetettebb zenét játszó formációban állt a mikrofon mögött.

A remek lemezeket jegyző együttes után DB Armitage néven indított szólóprojektet, amely az ízléséből adódóan komor tónusokkal alábástyázott, erőteljességében kibontakozó feminin art popot játszik, mégpedig úgy, hogy itt a korábbi formációitól eltérően egyedül ír és producerel mindent, sőt, még videoklipeket is egymaga rendezi és vágja. Zenéjében még mindig mélyről merít, leginkább a nyolcvanas évek darkwave-jéből, ami debütáló szólóprojektjében organikusan keveredik saját összetéveszthetetlen hangjával. Első kislemeze 2021-ben jelent meg a Give/Take amerikai butikkiadó gondozásában Lovelow címmel, amit idén nyáron követ a Landslide című kislemez – és aztán majd az év második felében a második EP, amelynek a Zene Házában lesz a bemutatója.

Jegyet veszek

Jegyárak

3 000 Ft
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.