world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
SOLD-OUT -  Hangadó Globál – Sevdalinkák egy bosnyák kávéházból

SOLD-OUT - Hangadó Globál – Sevdalinkák egy bosnyák kávéházból

Varga Veronika előadássorozata
Minden jegy elkelt
2023/02/03
19:00 - 20:15
Előadóterem
Típus:
Koncert
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
ének
Varga Veronika
harmonika
Réti Benedek
tamburák
Horváth Bálint

SOLD-OUT - Hangadó Globál – Sevdalinkák egy bosnyák kávéházból

A sevdalinka műfaja a Balkán talán legsokszínűbb országa, Bosznia-Hercegovina történelmében gyökerezik, de lelkülete az egész Balkánt magában rejti, ereje évszázadok emberi tapasztalatiból és legelemibb érzelmeiből táplálkozik – nem csoda, hogy a sevdalinkákat néhányan a lélek tükrének is nevezik. A török sevda szó jelentése: szerelem, a sevadlinka pedig nem más, mint egy másik ember iránt érzett szerelmi sóvárgás zenei kifejeződése, a szerelem leírhatatlan ezerarcúságának énekben elmesélt formája.

Az ottomán időkben gyökerező városi zene végigkísérte, és ma is kíséri a boszniai emberek mindennapjait. A sevdalinkák töretlen népszerűségének egyik oka, hogy a maguk intenzitásával és szépségével a legerősebb érzelmeket mozgatják meg mind az éneklőkben, mind a hallgatókban. A könnyeket is gyakran előcsaló dalokat hagyományosan a saz nevű hangszerrel, ma pedig már legfőképp harmonika kísérettel adják elő, mely a zenei árnyalatok végtelen lehetőségeivel ruházza fel a dallamokat. A szerelem melankóliájáról nemcsak egyedül, de társaságban is énekelnek a bosnyák emberek. A zenével kísért összejövetelek legjellemzőbb tere pedig a kafana, vagyis a kávéház, melynek fogalma szintén az oszmán uralom közvetlen kulturális öröksége a Balkánon. A koncerten ebbe a mélyen emberi, varázslatos világba nyerhetünk betekintést a sevdalinka műfaj meghatározó előadóinak leghíresebb dallamain keresztül, kiegészülve azokkal a személyes gondolatokkal, amelyeket az est előadói fogalmaztak meg a múltat a jelennel összekötő szevdalinkák kapcsán, amelyek nemcsak a szerelmeseket, de a szerelemre vágyakozókat is elbájolják.

Az előadás koncepciója a Varga Veronika és Réti Benedek alkotta BudaPesme duó koncertjein forrt ki.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 400 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

The language of the event is Hungarian.

2023/02/03 - 2023/04/14

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.