Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…”

Magyar és cigány népzene Székelyszenterzsébettől Őrkőig
Minden jegy elkelt
2023/02/26
Vasárnap
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
hegedű, ének
Kóré Géza
ének
Eötvös Rémusz
Heveder zenekar:
hegedű
Fazakas Levente
hegedű, ének
Molnár Szabolcs
brácsa, kontra, cimbalom
Fazakas Albert
kontra, harmonika
Szilágyi László
bőgő
Ifj. Bajna György

SOLD-OUT - Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…”

Sepsiszentgyörgy Őrkő negyede, az erdélyi magyarajkú cigányság kultúrájának és hagyományos zenéjének sajátos olvasztótégelye. Az őrkői zene és tánc az elmúlt évtizedekben nagy népszerűségre tett szert a táncházmozgalomban világszerte. Őrkőtől nagyjából 120 km-re, Székelykeresztúr mellett fekszik Székelyszenterzsébet. Kóré Géza a térség kiemelkedő tudású prímása, aki egyben az egyik legjobb hangú cigány énekes is Erdélyben. A Magyar Zene Háza színpadán Kóré Géza, és Eötvös Rémusz őrkői énekes a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekarral, a Székelyföld emblematikus táncházas bandájával ad közös koncertet.

A koncert előtt 18:30-tól Artist Talk: Fazakas Leventével, Kóré Gézával, Eötvös Rémusszal.

A Heveder zenekar 2002-ben alakult, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes kísérőzenekaraként, mikor Molnár Szabolcs prímáshoz társult a két Fazakas testvér (Levente – hegedű, Albert – brácsa). 2003 szeptemberében Molnár Szabolcs hívására érkezett ifj. Bajna György és egy évvel később Szilágyi László. A Heveder házigazdája a sepsiszentgyörgyi táncháznak és Népzene Néptánc találkozónak, az Erdélyi Táncház-zenész Találkozónak, valamint rendszeres résztvevője a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi táncházaknak, a Székelyföldi és a Kommandói Néptánc táboroknak, az Erdélyi Magyar Néptánc antológiának. A zenekar 2008. augusztus 23-án Tusnádfürdőn, az Erdélyi Táncházasok Találkozóján tartott koncertjén vette fel a Heveder Zenekar nevet. Első nagylemezüket 2009 februárjában, a gyimesközéploki Borospatakon rögzítették, melynek bemutatója 2010 áprilisában került sor. Rendszeres résztvevői a Kárpát medencei fesztiváloknak, táncházaknak. A zenekar rendszeres fellépő az Egyesült Államokban is, a magyar közösségének népzenei rendezvényein.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 800 Ft
Elmentem a naptárba:

A Heveder zenekar, Kóré Géza és Eötvös Rémusz koncertjén az erdélyi hagyományos zenei élet nagyon karakteres figurái állnak a színpadra. Életük, előadói pályafutásuk tele van regényes fordulatokkal, anekdotákkal, különleges történetekkel. Székely és székelyföldi cigány életek, sorsok, muzsikával, tánccal átszőve. Kóré Gézával, Eötvös Rémusszal és Fazakas Leventével, a Heveder prímásával Salamon Soma beszélget.

2023/02/26 18:30
Koncertterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.