Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Himnusz 200

A nemzeti fohász regényes története szóban és zenében
Minden jegy elkelt
2023/01/22
Vasárnap
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Különleges programjaink
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Költészet
előadó
Batta András
vendég
Somogyváry Ákos

SOLD-OUT - Himnusz 200

200 éve írta meg a magyar irodalom legismertebb versét egy nagy és magányos költő, vidéki birtokán, Csekén. A Hymnus címet adta művének Kölcsey Ferenc, és valószínűleg meg sem fordult a fejében, hogy százezrek szavalják, éneklik majd e költeményt, utóbbit Erkel Ferenc megzenésítésében, jóban-rosszban, tragikus és felemelő pillanatokban egyaránt.

A vers – ami remekmű – évekig meg sem jelent; néhányan olvasták egy irodalmi almanachban, majd szinte feledésbe merült, mígnem a Nemzeti Színház kulturális menedzseri hajlamokkal megáldott igazgatója, Bartay Endre kiemelte, és pályázatot írt ki rá huszonegy évvel a költemény keletkezése után. Miért volt aktuális Kölcsey üzente 1844-ben is? Kik pályáztak? Miért Erkel lett a győztes? Hogyan visszhangoztak nemzeti zeneszerzőnkben a Himnusz sorai, és miként lett az énekből igazi közösségi dal? A magyar Himnusz regényes történetével foglalkozunk az irodalmi-zenei esten, pontosan a Himnusz keletkezésének 200. évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján, ami egyben a Magyar Zene Háza egyéves évfordulója is. Mesélő-házigazda Batta András, vendég Somogyváry Ákos, karnagy, a Himnusz kutatója az Erkel Ferenc Társaság elnöke, valamint a Filharmóniai Társaság muzsikusaiból álló kamaraegyüttes. A kórus – reményeink szerint – maga a megemlékezésre összegyűlő közönség lesz.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 400 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.