Azonnali hívás
Intermezzo Fesztivál - MOME X MZH 1. nap: EJTECH: Formalized Music for 4 Winds

Intermezzo Fesztivál - MOME X MZH 1. nap: EJTECH: Formalized Music for 4 Winds

Jegyet veszek
Hangdóm
Típus:
Hangdóm program
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs

Intermezzo Fesztivál - MOME X MZH 1. nap: EJTECH: Formalized Music for 4 Winds

Az Intermezzo Fesztivál, azaz a MOME diákjainak szervezésében létrejött különleges két napos június 23-i és 24-i élményesemény a Magyar Zene Háza Hangdómjában is zajlik. A Xenakis által inspirált EJTECH (Esteban de la Torre) a hangot fizikai építőelemként használó munkája, a Formalized Music for 4 Winds a zaj folyékonyságán, és a dinamikus rendszerek összefonódásán alapuló kompozíciót mutat be, ahol a hangforrások térbeli, kvázi sztochasztikus eloszlásának célja, hogy minden hallgatónak egyedi akusztikus élményben legyen része. Az Intermezzo Fesztivál bemutatója mellett ezen a napon a Hangdómban látható még Ryoichi Kurokawa és Siblicity egyórás produkciója és a Lighthouse Enter The Dome című audiovizuális műsora.

Xenakis nemcsak EJTECH-t, de magát a MZH Hangdómját is inspirálta, előszőr ő épített hangpavilont és foglalkozott többhangszórós térhangzással (Philips Pavilion, 1958, Brüsszel, Világkiállítás). EJTECH Formalized Music for 4 Winds című műve körbejárja a tényt, hogy a hang fenomenológiája elengedhetetlen az általunk megtapasztalt valóság megalkotásában. A térhangzás tudatos használatáról és annak kutatásáról szóló első bizonyítékok az őskőkori barlangfestményekre vezethetők vissza, ahol a rezonancia szoros kapcsolatban volt a barlangrajzok helyével és mennyiségével. A rezonáns terek akusztikus funkcióját később építészeti modellként alkalmazták, ahogy azt panteonokban, katedrálisokban és számtalan szent helyen tapasztalhatjuk világszerte. A közelmúltban, a technológia adta lehetőségeket kihasználva hangpavilonokon és többcsatornás hangrendszereken keresztül vizsgálták a térbeli hangzást és a hang további dimenzióit. A hangét, amely nem hangszínre, hangmagasságra vagy időtartamra korlátozódik, hanem az azt kibocsátó testtel együttesen és arra reagálva lendül mozgásba térben és időben.

A Hangdóm-vetítések június 23-i menetrendje (az egyes vetítési sávokra a fenti jegyet veszek linken lehet jegyet váltani):

16:00 - EJTECH
16:30 - Lighthouse
17:00 - EJTECH
17:30 - Kurokawa | Siblicity
18:30 - EJTECH
19:00 - Lightouse
19:30 - EJTECH
20:00 - Kurokawa | Siblicity
21:00 - EJTECH
21:30 - Lighthouse
22:00 - EJTECH
22:30 - Kurokawa | Siblicity
23:30 - EJTECH

Jegyet veszek

Jegyárak

1000 Ft 500 Ft
Elmentem a naptárba: