Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Ismeretterjesztő beszélgetés Gyimes népzenéjéről

Ingyenes
2022/10/14
Péntek
18:00 - 19:00
Koncertterem
Típus:
Koncertbeszélgetés
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
Pávai István
Lipták Dániel
moderátor
Novák Péter

Ismeretterjesztő beszélgetés Gyimes népzenéjéről

A Keleti-Kárpátok eldugott völgyébe települt, javarészt székely származású gyimesi csángók hangszeres zenéjére az 1940-es években Dincsér Oszkár hívta fel a figyelmet Két csíki hangszer: Mozsika és gardon című írásával. Később Jagamas János, Kallós Zoltán, Martin György, Pávai István és mások gyűjtései nyomán a gyimesi folklór a táncházmozgalomban is fontos szerepet kapott. A műsor előtt dr. Pávai István és Lipták Dániel népzenekutatókkal Novák Péter beszélget a gyimesi népzenéről.

Ingyenes

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Zene és tánc Gyimesben

A Keleti-Kárpátok eldugott völgyébe települt, javarészt székely származású gyimesi csángók hangszeres zenéjére Dincsér Oszkár hívta fel a figyelmet Két csíki hangszer: Mozsika és gardon című írásával az 1940-es években. Később Jagamas János, Kallós Zoltán, Martin György, Pávai István és mások gyűjtései nyomán a gyimesi folklór a táncházmozgalomban is népszerű lett. A patakvölgyek kemény világát idéző, lüktető erővel áramló régies zene és tánc ezen az estén a Magyar Zene Házát tölti meg élettel.

2022/10/14 19:30
Koncertterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.