Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Mozsika és gardon

Zene és tánc Gyimesben
Minden jegy elkelt
2022/10/14
Péntek
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
ének
Tankó Jánosné Gábor Eszter
furulya, tánc
Tankó Dezső 'Fintu'
ének
Vrencsán Anita
furulya, szaxofon
Dresch Mihály
ének
Berecz András
hegedű
Lukács István
hegedű
Mihó Attila
hegedű
Sára Virág
ének
Sára Veronika
furulya, tánc
Berecz István
ütőgardon
András Orsolya
ütőgardon, tánc
Főcze Barna
ütőgardon, dobok
Geröly Tamás
tánc
Sára Ferenc
tánc
Varga Zsuzsanna
rendező
Németh László

Mozsika és gardon

A Keleti-Kárpátok eldugott völgyébe települt, javarészt székely származású gyimesi csángók hangszeres zenéjére Dincsér Oszkár hívta fel a figyelmet Két csíki hangszer: Mozsika és gardon című írásával az 1940-es években. Később Jagamas János, Kallós Zoltán, Martin György, Pávai István és mások gyűjtései nyomán a gyimesi folklór a táncházmozgalomban is népszerű lett. A patakvölgyek kemény világát idéző, lüktető erővel áramló régies zene és tánc ezen az estén a Magyar Zene Házát tölti meg élettel.

Gyönyörű táj, különleges folklórkinccsel – nem csoda, hogy sokakat rabul ejt ma is…
Berecz András énekes, mesemondó a fiának, Istvánnak is továbbadta a gyimesi zene és tánc szeretetét. Dresch Mihály és Geröly Tamás a jazzt és a népzenét ötvözik mindkét műfaj szempontjából hiteles módon. A legkiválóbb táncházzenészek közül Mihó Attila és András Orsolya muzsikál a műsorban. A gyimesi zene és tánc azonban nem csak a budapesti táncházakban virágzik, hanem Gyimesben is tovább él, ami nagymértékben a huszonhét éve ott élő Sára Ferenc és felesége, Varga Zsuzsanna érdeme. Az általuk kinevelt gyimesi fiatal generációt Sára Virág, Sára Veronika, Vrencsán Anita, Főcze Barna és Lukács István képviselik. A még élő idős mesterek közül Tankó Jánosné Gábor Eszter énekes és Tankó „Fintu” Dezső furulyás lesz a vendégünk. A műsor előtt dr. Pávai István és Lipták Dániel népzenekutatókkal Novák Péter beszélget a gyimesi népzenéről, a műsor után pedig táncházat tartunk az est fellépőinek közreműködésével.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Elmentem a naptárba:

A Keleti-Kárpátok eldugott völgyébe települt, javarészt székely származású gyimesi csángók hangszeres zenéjére az 1940-es években Dincsér Oszkár hívta fel a figyelmet Két csíki hangszer: Mozsika és gardon című írásával. Később Jagamas János, Kallós Zoltán, Martin György, Pávai István és mások gyűjtései nyomán a gyimesi folklór a táncházmozgalomban is fontos szerepet kapott. A műsor előtt dr. Pávai István és Lipták Dániel népzenekutatókkal Novák Péter beszélget a gyimesi népzenéről.

2022/10/14 18:00
Koncertterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.