Azonnali hívás
Jacob TV (NL) – szerzői est

Jacob TV (NL) – szerzői est

Composers Present
Jegyet veszek
2022/10/18
Kedd
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Crossover
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
cselló
Agárdi Eszter
fuvola
Bán Máté
gitár
Günsberger Ákos
klarinét
Szűcs Péter
szaxofon
Seleljo Erzsébet
Zeneszerző: Jacob TV
Tatatata
Zeneszerző: Jacob TV
Farewell Feathered Friends No.1
Zeneszerző: Jacob TV
Postnuclear Winterscenario No.2
Zeneszerző: Jacob TV
Billie
Zeneszerző: Jacob TV
Grab it!

Jacob TV (NL) – szerzői est

A holland Jacob TV-re, azaz Jacob ter Veldhuisra a mai zenei élet egyik legelgondolkodtatóbb provokátoraként, az egyik legvadabb módon szórakoztató zeneszerzőként hivatkoznak a kritikusok. Olyan alkotó, akinek művei képesek megnevettetni, elszomorítani vagy feldühíteni a közönséget – olykor mindezt egyszerre. Nem az intellektuson keresztül próbál hatni, hanem egyenesen a hallgatók szívét veszi célba, és zenéjével olyan mélységekbe tud jutni, ahol nem ritkán csodák történnek. A Szerzők? Jelen! sorozat koncertjén öt Jacob TV-művet ad elő szólóban öt magyar zenész: Seleljo Erzsébet szaxofonos, Günsberger Ákos gitáros, Szűcs Péter klarinétos, Agárdi Eszter csellós és Bán Máté fuvolista. Az eseményen a Holland Követség támogatásának köszönhetően maga Jacob TV is jelen lesz, és az előadás közben mesélni fog darabjairól - angol nyelven.

Jacob TV, azaz Jacob ter Veldhuis holland „avant pop” zeneszerző, aki rock zenészként kezdte karrierjét, majd zeneszerzést és elektronikus zenét is tanult. A számára fontos elődökkel kapcsolatban egyszer úgy fogalmazott, hogy Bob Dylant fontosabbnak tartja Schönbergnél. A klasszikus zene, a jazz, a pop és rock közötti szakadékokat a legváratlanabb eszközökkel képes áthidalni, miközben nemcsak a zenei hangokkal és a beszédhangokkal játszik szabadon, de gyakran különböző vizuális eszközökkel is. Nevezték már a „zene Andy Warholjának”, ő maga pedig gyakran hangoztatja, hogy szereti a zenéjét „megfűszerezni egy kis cukorral”. Nem riad vissza attól sem, hogy darabjaival a mindennapi életre, a minket körülvevő aktualitásokra is reflektáljon, legyen szó elnyomott társadalmi csoportokról, populista politikusokról vagy más, a közéletet megmozgató történésekről. Szerzői estjén a Magyar Zene Házának közönsége szólóhangszeres és kamaraformációkra írt műveinek egy különleges, szuggesztív válogatásával kerülhet közelebb Jacob TV zenei univerzumához.

Partnerek

Jegyet veszek

Jegyárak

1 800 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Jacob TV-interjú

Jacob TV, azaz Jacob ter Veldhuis holland „avant pop” zeneszerző október 18-án érkezik a Zene Házába, stílszerűen jelen lesz a Szerzők? Jelen! sorozatunk aktuális eseményén, ahol öt művét öt jeles hazai zenész adja elő. A főhős az elhangzó darabok között mesél művei születéséről. A koncert előtt viszont arról mesélt, hogyan komponált művet hét papagájra, milyen hatással volt rá ma is 10 milliót érő szintetizátora – és elárulja, hogy szerinte miért kell modernizálni a klasszikuszenei koncerteket.

Seleljo Erzsébet, Szűcs Péter és Agárdi Eszter koncert előtti gondolatai

Jacob TV, azaz Jacob ter Veldhuis holland „avant pop” zeneszerző – aki rockzenészként kezdte karrierjét, majd zeneszerzést és elektronikus zenét is tanult, és az avantgárd kortárszene egyik elismert alakja – október 18-án érkezik a Zene Házába, ahol a művei közül ötöt jeles hazai zenészek adnak elő szólóban. A főhős pedig az elhangzó darabok között mesél azok születéséről. A koncert előtt viszont a magyar zenészek mesélnek Jacob TV-hez fűződő kapcsolatukról.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.