Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Koreai Zenei Fesztivál: Park Jiha (KOR)

Minden jegy elkelt
2023/09/17
Vasárnap
18:00 - 19:00
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
Globálzene

Koreai Zenei Fesztivál: Park Jiha (KOR)

A Koreai Zenei Fesztivál keretében az ősz folyamán négy estén hat előadót megismerve kapunk szép keresztmetszetet a koreai zenéről. A második szeptemberi koncert során Park Jiha, a nemzetközi zenei sajtóban is ünnepelt zenész ad koncertet. Jiha a klasszikus minimalizmust és az improvizatív zenét ötvözi olyan hagyományos koreai hangszerekkel, mint a piri (kétnyelvű bambuszfuvola), a saenghwang (bambusz szájharmonika) és a janggeum (kalapácsos hegedű).

Koreai Zenei Fesztivál koncertsorozat a hagyományos koreai zene, a gugak számos különböző arcát mutatja be a „K-gugak” kezdeteitől egészen napjainkig. A koncertek a zenei előadásokra szakosodott művészeti térben, a Magyar Zene Házában kapnak helyet a 2023-as év kiemelt programjaként megrendezett Koreai Kulturális Fesztivál keretében. A színpadon a geomungo (ejtsd: kamungo) koronázatlan királynője, Heo Yoon-jeong által vezetett Black String; a Gyeonggi (ejtsd: Kjanggi) tartománybeli népdalok mestere, Lee Hee-moon által fémjelzett „NAL projekt”; valamint a saenghwanghoz (ejtsd: szenghváng), pirihez vagy yanggeumhöz (ejtsd: janggüm) hasonló koreai hangszerek hangját a kortárs zene nyelvén megszólaltató Park Jiha. Az előadások abból a számtalan új művészeti lehetőségből adnak ízelítőt, amelyeket a gugak potenciálisan tartogat, a tradicionális hangzásvilágtól kezdve egészen a modern zenei technikákig.

Park Jiha, 18:00:
PARK Jiha (zenész, zeneszerző) _piri (bambuszsíp), yanggeum (cimbalom), saenghwang (szájorgona) _glockenspiel (harangjáték)

A zeneművész és egyben zeneszerző Park Jiha zenéjében a pirihez, saenghwanghoz (ejtsd: szenghváng) vagy yanggeumhöz (ejtsd: jánggüm) hasonló, hagyományos koreai hangszerek klasszikus minimalizmusa harmonikusan vegyül az aprólékosan megkomponált keretek között szabadon kibontakozó, improvizatív zenei elemekkel. A művész a koreai hangszerek sokféle hangszínét és kifejezésmódját mesterien ötvözi a modern hangzásvilággal. Első albuma, a „Communion” (2018, Tak:til/Glitterbeat Records) eklektikus hangszerek változatos hangárnyalataival kísérletező lemez, amely különböző zenei háttérrel rendelkező muzsikusokkal való együttműködésből született. Számos nagynevű zenei médium, többek között az amerikai Pitchfork Media vagy az angol The Wire és Uncut magazin, a The Guardian napilap vagy a BBC elismerését is kiváltotta. Ezt követően jelentette meg második, „Philos” (2019, Tak:til/Glitterbeat) és harmadik, „The Gleam” (2022 Tak:til/Glitterbeat) című lemezét, amelyeken a mindenféle cicomát nélkülöző, világos egyértelműségre és a hangok precíz egyensúlyára törekedett. A debütáló albumtól eltérően az utóbbi két lemezen Park Jiha minden hangot saját maga rögzített. Legutóbbi munkája, a „The Gleam”, az emberrel a nap folyamán minden pillanatban más és más formában kölcsönhatásba kerülő fény koncepciójából indul ki, és az így születő, változatos hangtöredékek az elmélyülés élményét nyújtják a hallgatóknak. A The Guardian angol napilap Park Jiha zenéjét úgy értékelte: „Park Jiha zenéjének szépsége az általa megidézett üres térben rejlik, amelyet maga után hagy.”

A Koreai Kulturális Központ rendezvénye.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Koreai Zenei Fesztivál keretében az ősz folyamán négy koncerten öt előadót megismerve kapunk szép keresztmetszetet a koreai zenéről. Az első este során a tradicionális zenét eltérő módokon feldolgozó produkciókat láthatunk. Lee Hee-moon énekes a 'Gyeonggi Minyo' folkrégió dalait rockkal, jazz-zel és számos más műfajjal ötvözi. A négytagú Black String zenéje szintén tradicionális zenén alapul, amit improvizatív módon vezetnek elő.

Koreai Zenei Fesztivál koncertsorozat szeptemberi eseményein a hagyományos koreai zene, a gugak számos különböző arcát mutatja be a „K-gugak” kezdeteitől egészen napjainkig. A koncertek a zenei előadásokra szakosodott művészeti térben, a Magyar Zene Házában kapnak helyet a 2023-as év kiemelt programjaként megrendezett Koreai Kulturális Fesztivál keretében. A színpadon a geomungo (ejtsd: kamungo) koronázatlan királynője, Heo Yoon-jeong által vezetett Black String; a Gyeonggi (ejtsd: Kjanggi) tartománybeli népdalok mestere, Lee Hee-moon által fémjelzett „NAL projekt”; valamint szeptember 17-én a saenghwanghoz (ejtsd: szenghváng), pirihez vagy yanggeumhöz (ejtsd: janggüm) hasonló koreai hangszerek hangját a kortárs zene nyelvén megszólaltató Park Jiha. Az előadások abból a számtalan új művészeti lehetőségből adnak ízelítőt, amelyeket a gugak potenciálisan tartogat, a tradicionális hangzásvilágtól kezdve egészen a modern zenei technikákig.

2023/09/13 - 2023/11/15