Azonnali hívás
Liget-bár, 2022 – Cziffra Györgyre emlékezve

Liget-bár, 2022 – Cziffra Györgyre emlékezve

A Magyar Zene Háza és a Cziffra György-emlékév közös koncertje
Minden jegy elkelt
2022/03/12
Szombat
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
zongora
Pikács István
zongora
Nyári Gyula
bőgő
Orbán György
zongora
Rigó Ferenc
dob
Lakatos Pecek András
zongora
Lakatos László
ének
Szőke Nikolett
műsorvezető
dr. Batta András
műsorvezető
Balázs János

Liget-bár, 2022 – Cziffra Györgyre emlékezve

A régi Budapesttől – és reméljük a maitól is – elválaszthatatlan a bárzongorista. Ugyanúgy a városi zenei folklór „adatközlője”, mint a cigányprímás. Ők azok, akiktől otthonos egy hely. Akik hangulatossá teszik az intim magánbeszélgetéseket és fokozzák a társasági jókedvet. Akik társként szegődnek szomorú, magányos hősnőkhöz és hősökhöz. Megszólítanak, beszélgetnek velünk a zene nyelvén. Énekelnek is – egészen sajátosan. Sokszor csak dünnyögnek, hiszen mindenki ismeri a nótájukat, a szövegek szállóigék, sőt akár egy-egy sötétebb korszak emblémái, a „szomorú vasárnapok” és a „hamvadó cigarettavégek” idején. Bárzongoristák, híresek és elfeledettek: rájuk emlékezünk a Magyar Zene Házában, minden idők legnagyobb magyar bárzongoristájának, Cziffra Györgynek alakját idézve meg, aki – kényszerűségből ugyan – élete tragikus és egyben fantasztikus kalandjaként odaült az elhangolt pianínóhoz, hogy szórakoztasson és megéljen. A 20. század egyik legnagyobb zongoraművészeként...

A Cziffra György-emlékév keretében, Balázs Jánossal beszélgetve, egy énekesnő és négy kiváló zongorista segítségével korokat, dalokat idézünk föl. De ez nemcsak a hajdanvolt füstös pesti bárok, kávéházak talán mára valóban letűnt világának nosztalgikus elégiája lesz, hanem mindannak a bemutatása, ami maradandó a bárzongorázás művészetéből. Véletlen-e, hogy csupán néhány hónapja alakult meg a Magyar Bárzongoristák Egyesülete – Nyári Gyula zongoraművész kezdeményezéseként? Vagy inkább szükségszerűség, valami hiánynak a pótlása? Egészen egyszerűen arról van szó, hogy ismét nézzünk egymás szemébe, és mondjuk ki azokat a szavakat, üssük le, énekeljük el azokat a hangokat, amelyek összekötnek bennünket. Adjuk vissza a zene, e különös, beszédszerű kommunikációs lehetőségnek ősi jussát. Hiszen erről szól a Zene Házának programja is, kint a Ligetben és bent a hasonlíthatatlan üvegteremben: a buborékban, amely néhány órára összezár bennünket. Szellemidézés: érdemes részesévé válni!
 

A Magyar Zene Háza és a Cziffra György-emlékév közös koncertje.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalosan Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi intézmény, zenekar, partner áll társszervezőként az események mellett.

Nyáry Gyulával készített interjúnk az alábbi linken elérhető: Évszázados varázslat (magyarzenehaza.com)

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. Kiemelt szponzor: MVM.

Partnerek

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Elmentem a naptárba: