Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Lukács Miklós és vendégei

Jegyet veszek
2022/05/14
Szombat
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Különleges programjaink
Műfaj:
Globálzene
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

cimbalom
Lukács Miklós
ütőhangszerek
Dés András
nagybőgő
Novák Csaba
trombita, szárnykürt
Fekete-Kovács Kornél
líra
Sokratis Sinopoulos

Lukács Miklós és vendégei

A Magyar Zene Háza időről időre megosztja a kurátori feladatokat egy-egy művésszel, akik egy hétvégi programsorozat keretében bemutatják egy hozzájuk közel álló világ aktuális állását. A második ilyen hétvégén, május 14-15-én Lukács Miklós a házigazda, aki vendégeivel műfajokon átívelő, népek zenéjét összekötő műsort kínál. A szombati nap esti koncertjén az est házigazdáját Dés András ütőhangszeres, Novák Csaba nagybőgős, Fekete-Kovács Kornél trombitás és egy görög művész, az ókori húros, pengetős hangszeren, a lírán zenélő Sokratis Sinopoulos egészíti ki.

A Prima-díjas Lukács Miklós a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze, akinek munkásságában a kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban érvényesülnek – ahogyan azt 2021 végén megjelent No Man’s Land című friss szólólemeze is bizonyítja. Ugyanerre képes hangszere, a magyar egyediségnek számító cimbalom, hiszen a népzene mellett a kortárs zenében is egyre több mű születik a hangszerre – éppen Lukács sajátos képességeire komponálva, ilyen például Eötvös Péter: da capo című cimbalomversenye és Kurtág György: Márta ligaturája című szólódarabja –, de a cimbalom a jazz improvizatív világában is megtalálja helyét. Nem véletlen, hogy Lukács Miklós olyan műfaji nagyságokkal zenélt már együtt, mint Charles Lloyd, Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine vagy Frank London. Ez a mostani magyar-görög kollaboráció is műfajokon átívelő estet ígér, ahol a hétvége házigazdájának egyedi cimbalomjátéka mellé Dés András ütőhangszeres, Novák Csaba nagybőgős, Fekete-Kovács Kornél trombitás a hazai oldalról és a folk, valamint a jazz irányából, a lírán zenélő Sokratis Sinopoulos pedig a görög tradíciók felől hozza a maga sajátos zeneiségét, ami egyszeri élménnyé áll össze ezen a főleg saját kompozíciókat bemutató esten.

A koncertet 18:00 órától Artist Talk előzi meg, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható.

Kinek ajánljuk? Cimbalomrajongóknak; a műfajokon átívelő zenék kedvelőinek; akiknek egyaránt bejön a jazz, a tradicionális és klasszikus zene, vagy csak kellően nyitottak arra, hogy az egyik irányból belemerüljenek a többi műfajba is.
 

Fotó: Kleb Attila

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

4 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: