Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Mária, Mária, mennyei szép hajnal

Magyar és európai Mária énekek – interaktív előadás, koncert és daltanulás
Jegyet veszek
2023/01/06
Péntek
19:00 - 20:15
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Zenepedagógia
Műfaj:
Tradicionális zene
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó, ének
Bognár Szilvia
hárfa, ének
Király Nóra

Mária, Mária, mennyei szép hajnal

A magyar népdal, népzene keleti gyökereiről, generációkon átívelő hagyományozódásáról, a paraszti lét mindennapjait átszövő fontosságáról bizonyára mindannyian hallottunk már. Ugyanakkor ritkán töprengünk el azon, hány száz éves is ez a hagyomány, hogy bizonyos dallamok a barokk, vagy a reneszánsz korszakából, netán gregorián gyökerekből sarjadtak. Sőt, mivel a népdal „szájról-szájra” terjed, többnyire fel sem ötlik bennünk, hogy az általunk ma ismert dalok némelyikét – akár változataiban – korabeli kódexek, kéziratos énekeskönyvek, melodiáriumok, graduálok, daloskönyvek, netán ponyvaregények őrzik. Igaz, a szálak ez esetben a magyar nyelvterület egészén túl nem keletre, hanem többnyire Európa más országaiba vezetnek. Bognár Szilvia népzenei előadássorozatának negyedik részében Mária alakjáról lesz szó – egy interaktív, daltanulást is tartalmazó program keretében.

Mária alakja, amely át meg átszövi a teljes európai kultúrkör vallás- és művelődéstörténetét, s vagy két évezrede inspirációs forrása a legkülönfélébb művészeti ágaknak, számtalan helyen napjainkig hagyományképző, szimbólumteremtő erővel bír. Vajon milyennek formálja meg Máriát a „magyar néplélek”, hogyan jelenik meg a magyar egyházi népénekekben, szokásdalokban, valós történelmi személyekhez fűződő énekekben? S vajon mit mesél róla egy-egy óportugál kantiga, vagy akár egy-egy 13-17. századi latin, német, francia, lengyel dal? Mária a Fehér Rózsa, a Boldogságos Szűz, a fiát ringató anya, a Fájdalmas Szűzanya, a csodatevő, az oltalmazó, a patrónus, a Magyarok Nagyasszonya, a Szeplőtelen Szívű Szűz, a Madonna, a Mennyek Királynője, a mennyei szép hajnal… Az anyagok mérhetetlen gazdagsága ezen egyetlen alkalommal épp csak röpke bepillantást enged a Mária-kultusz hagyományhoz kötődő, vagy korabeli írott, európai forrásokban fellelhető dalaiba. Ám az élmény remélhetőleg mindenkit további felfedezésekre sarkall.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A magyar népdal, népzene keleti gyökereiről, generációkon átívelő hagyományozódásáról, a paraszti lét mindennapjait átszövő fontosságáról bizonyára mindannyian hallottunk már. Ugyanakkor ritkán töprengünk el azon, hány száz éves is ez a hagyomány, hogy bizonyos dallamok a barokk, vagy a reneszánsz korszakából, netán gregorián gyökerekből sarjadtak. Sőt, mivel a népdal „szájról-szájra” terjed, többnyire fel sem ötlik bennünk, hogy az általunk ma ismert dalok némelyikét – akár változataiban – korabeli kódexek, kéziratos énekeskönyvek, melodiáriumok, graduálok, daloskönyvek, netán ponyvaregények őrzik. Igaz, a szálak ez esetben a magyar nyelvterület egészén túl nem keletre, hanem többnyire Európa más országaiba vezetnek. Bognár Szilvia népzenei előadássorozatában a népi szerelmi líráról és virágénekekről, az évkör ünnepeihez kötődő szokásdalokról, és az adventi, karácsonyi énekekről lesz szó – egy interaktív, daltanulást is tartalmazó programsor keretében.

2022/10/07 - 2024/03/21

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.