Azonnali hívás
Borbély László-lemezbemutató – Messiaen: Madárkatalógus I. rész

Borbély László-lemezbemutató – Messiaen: Madárkatalógus I. rész

Havasi csóka, sárgarigó, kék kövirigó, déli hantmadár, macskabagoly, erdei pacsirta
Jegyet veszek
2023/05/13
Szombat
17:00 - 18:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Koncertbeszélgetés
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
zongora
Borbély László
előadó
Fazekas Gergely
előadó
Orbán Zoltán

Borbély László-lemezbemutató – Messiaen: Madárkatalógus I. rész

Olivier Messiaen vitán felül a múlt század egyik legeredetibb és legnagyobb hatású komponistája, aki természet- és madárrajongóként a különböző madárénekeket műveiben is felhasználta. Monumentális Madárkatalógus című alkotása a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, amelynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak. Ezen kivételek egyike Borbély László zongoraművész, aki Magyarországon először adja elő így a komplett kompozíciót. A teljes mű három részletben fog elhangzani, közöttük Fazekas Gergely zenetörténész, illetve Orbán Zoltán ornitológus szakértő előadását hallgathatjuk meg a darabok kapcsán.

Olivier Messiaen (1908-1992) sajátos ritmikai, harmónia- és hangszínbeli kísérletezéseivel egy egészen egyedi és összetéveszthetetlen zenei világot hozott létre, a párizsi Conservatoire tanáraként pedig zeneszerzők egész generációjára volt közvetlen hatással Pierre Bouleztől Kurtág Györgyig. Ám művészetének középpontjában helye volt a természet, különösen a madárvilág iránt tanusított megszállottságának is. Saját bevallása szerint a madarak éneke hasonló szerepet töltött be zenei gondolkodásmódjában, mint Bartókéban a parasztok zenéje: amatőr ornitológusként rengeteg időt töltött a különböző madárénekek gyűjtésével és tanulmányozásával, amelynek eredményét több művében is felhasználta. Ennek a megszállottságnak talán legmarkánsabb lenyomata az 1956 és 1958 között keletkezett Madárkatalógus (Catalogue d’oiseaux), amely nemcsak a huszadik század, de a teljes zenetörténet legnagyobb szabású, szóló billentyűs hangszerre komponált gyűjteményei közé tartozik, monumentalitás és virtuozitás tekintetében olyan művekhez hasonlítható, mint Bach Wohltemperiertes Klavier-ja, vagy Liszt Transzcendens etűdjei. Ennek megfelelően világszerte kevesen vállalkoznak arra, hogy a ciklus minden egyes tételét egyetlen nap alatt eljátsszák. Magyarországon ez először fog megtörténni Borbély László zongoraművész jóvoltából, aki két évvel ezelőtt rögzítette lemezre a teljes Madárkatalógust, így a mű legavatottabb hazai előadójának tekinthető. Az előadás további különlegessége abban áll, hogy az egyes tételek részletes „programja”, vagyis a zenei ábrázolás összes, a szerző által kottába írt szöveges részlete követhető lesz a kivetítőn, így a hallgatóság számára szinte egy képzeletbeli operaelőadás élményét nyújthatja a koncert. 

Időbeosztás

 

17:00-18:00 Madárkatalógus I. rész

18:00-18:15 szünet

18:15-18:45 Fazekas Gergely zenetörténeti előadása

18:45-19:00 szünet

19:00-19:30 Madárkatalógus II. rész

19:30-19:45 szünet

19:45-20:15 Orbán Zoltán ornitológus előadása

20.15-20:30 szünet

20:30-21:30 Madárkatalógus III. rész

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Olivier Messiaen vitán felül a múlt század egyik legeredetibb és legnagyobb hatású komponistája, aki természet- és madárrajongóként a különböző madárénekeket műveiben is felhasználta. Monumentális Madárkatalógus című alkotása a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, amelynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak. Ezen kivételek egyike Borbély László zongoraművész, aki Magyarországon először adja elő így a komplett kompozíciót. Ráadásul a három részletben elhangzó darabok között Fazekas Gergely zenetörténész, és egy ornitológus szakértő bővíti ismereteinket a témáról.

2023/05/13 - 2023/05/13

Zene a művészetben, művészet a zenében bérlet

 

A zenének is vannak jóbarátai. És ahogy ez a barátoknál szokás, gyakran találkoznak is, hogy csodálatos dolgokat hozzanak létre együtt. Ebben a sorozatunkban azt kívánjuk megmutatni, színház, vers és pantomim hogyan kapcsolódik a zenéhez és fordítva, hogyan segíti a zene ezeket a művészeti ágakat. A hogyanról annyit elárulunk, hogy főleg rengeteg röhögés közepette. Szóval, aki szórakozva szeret új dolgokat megismerni, annak mindenképp érdemes erre a sorozatra jegyet váltania!

 

Koncertek

2023.03.25.  Momentán Társulat - Zenei RögvEst (Zene & Színház)

2023.05.20.  Mintapinty Zenekar - Áfonyka és egyéb Varró Dani dalok – lemezbemutató koncert (Zene & Költészet) 

2023.06.10.  Brass in the Five – Brass Humorzsák (Zene & Pantomim) 

Javasolt korosztály: 5 éves kortól

Bérletár: 5400 Ft

Bérletet veszek

Húsvéti bérlet

 

Húsvét előtt egy különleges, három estéből álló szakrális sorozattal várjuk az érdeklődőket a Zene Házába. A Virágvasárnapot megelőző szombaton Johann Sebastian Bach legdrámaibb művének, a János passiónak teljesen új megközelítése és feldolgozása kerül színre, Virágvasárnap este a zsoltároké lesz a főszerep, Nagypénteken pedig az ószövetségi Jób története hangzik el, oratorikus formában.

 

Előadások

2023.04.01. (szombat), 18.30: János-passió másként: A PODIUM Esslingen produkciója

2023.04.02. (vasárnap), 19.30: Zsoltárok a világ körül: „Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak...” Sebestyén Márta, Fekete László, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Richter Pál, Schola Cantorum

2023.04.07. (péntek), 19.30: Dargay Marcell-Dinyés Dániel-Futó Balázs: Jób könyve (kortárs oratórium)

Bérletár: 10 500 Ft

A bérlet megvásárlásával a három koncert 20% kedvezménnyel, 10500 Ft-ért hallgatható meg. 

Bérletet veszek

Messiaen bérlet

 

Olivier Messiaen a 20. század egyik legeredetibb komponistája, aki természet- és madárrajongóként a különböző madárénekeket műveiben is felhasználta. Monumentális Madárkatalógus című alkotása a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, melynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak. Ezen kivételek egyike Borbély László zongoraművész, aki Magyarországon először adja elő a komplett kompozíciót, május 13-án, a Magyar Zene Házában. A teljes mű három részletben hangzik el, a részletek között Fazekas Gergely zenetörténész és egy ornitológus szakértő előadása lesz hallható.
Egy-egy részletre külön jegyek válthatók, de bérletes konstrukcióban a teljes mű is meghallgatható 20 százalékos kedvezménnyel.

Koncertek

1. 2023.05.13., szombat 17.00 - 18:00 Borbély László-lemezbemutató – Messiaen: Madárkatalógus I. rész
2. 2023.05.13., szombat 19.00 - 19:30 Borbély László-lemezbemutató – Messiaen: Madárkatalógus II. rész

3. 2023.05.13., szombat 20.30 - 21:30 Borbély László-lemezbemutató – Messiaen: Madárkatalógus III. rész

Bérletár a három koncertre: 6 000 Ft

Bérletet veszek

Berlin-Budapest Expressz bérlet

 

A Zene Háza nemzetközi együttműködéseinek sorában nagyobb léptékű esemény az idén kétszer jelentkező, kétnapos, hétvégi minifesztivál, amelyet a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális ügynökséggel közösen rendezünk. A Berlin-Budapest Expressz nevű sorozat műfaji határokon átívelő, előremutató zenéknek platformot biztosító fesztivál a Ház tereiben és Szabadtéri színpadán. Június első hétvégéjén, 2-án, pénteken Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger, és a feltörekvő brit énekes-dalszerző L.A. Salami lép fel a Koncertteremben, majd a Szabadtéri színpadon a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális duó ad ingyenes koncertet. 3-án, szombaton pedig Sven Helbig német zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik üdvöskéje, a kortárs elektronika egyik kiemelkedő alkotója zenél. Majd szintén a szabadtéri színpadon, Oláh Norbert ingyenes koncertjével ér véget a napi program.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

 

Koncertek 

2023.06.02. 19:30 Berlin-Budapest Expressz: Grischa Lichtenberger (D) | L.A. Salami (UK)

2023.06.03. 19:30 Berlin-Budapest Expressz: Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Loraine James (UK)

Bérletár: 8 000 Ft

Bérletet veszek